За първи дом: Все по-голям интерес към жилища с 2 спални

Средният бюджет за тристаен в София - около ?140 хил.
Обновена: 13 фев 2018 14:14 | 13 фев 2018 13:00, Веселина Йорданова
98
За първи дом: Все по-голям интерес към жилища с 2 спални
Снимка: pixabay

Сделките с тристайни жилища растат и вече достигат дела на покупките на двустайни апартаменти в столицата. Това показват данните на "Имотека" - агенция, част от най-големия холдинг в сферата на недвижимите имоти у нас - AG Capital.

Жилищата с две спални стават все по-атрактивни за клиентите, които търсят своя първи дом и се нуждаят от по-голям имот с перспектива за развитие на семейството. Така тристайните апартаменти се превръщат в първи избор за жилище на близо 30% от клиентите.

Най-търсени са перспективните нови квартали на София около Южната дъга – Кръстова вада, Манастирски ливади и Витоша. Средният бюджет, който отделят клиентите за тристаен апартамент, е около 140 000 евро.

В традиционно престижните Изток, Изгрев, Лозенец и Център цените на жилищата с две спални достигат цени до 300 000 – 350 000 евро. В кв. Младост, който е традиционен избор за младите двойки, средните продажни цени са около 150 000 евро.

Освен перспективата за увеличаване на семейството, данъците върху транзакциите у нас също имат влияние върху нежеланието на купувачите да влизат в кратък цикъл на покупко-продажби, когато не става въпрос за инвестиционна сделка, а за имот за живеене.

"През последните месеци отчитаме увеличение на жилищата, които се продават напълно обзаведени. Тенденцията се усеща най-силно при апартаментите с две спални, тъй като се предполага, че клиентите са отделили по-голяма сума за покупката и очакванията им за имота, който ще получат, също се повишава", коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека".

Според експертите на компанията все още влияние имат и т.нар. двойни сделки. Собствениците продават настоящия си апартамент и със средствата от него купуват друг, в общия случай по-скъп имот. Тук причините са две – увеличаване на квадратурата или повишаване на качеството на живот. И в двата случая, това са семейства с деца – с дял от 80%, сочат данните на "Имотека".

Почти 30% от клиентите търсят възможност за по-добра среда за живеене и се ориентират към райони с повече зелени площи, по-голяма сигурност, добра транспортна обезпеченост и възможност за оформяне на подходящ социален кръг  - собственици със сходни ценности.

Важен критерий при покупката на жилище остава разпределението на стаите и тяхната големина. "Купувачите трудно биха направили компромис с нефункционална кухня или малка дневна например. Бъдещите собственици свързват комфорта и уюта в дома си с наличието на пространство, повече на брой и по-големи стаи", уточнява Люба Атанасова.

Почти всички апартаменти с повече от една спалня се купуват за лично ползване, а не за инвестиция. Експертите очакват интересът към тристайните жилища да се задържи поне до края на годината.

За трета поредна година платформата с реални обяви за имоти imoti.net ще отличи най-добрите агенции, брокери и сайт за недвижими имоти. Регистрацията за участие е открита, а най-голям интерес предизвиква категорията Брокер на годината. Вероятно мотивация е и факта, че наградените брокери получават отличие ДОВЕРЕН БРОКЕР, с което се маркират всичките им обяви в imoti.net - http://nagradi.imoti.net/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
37
 
! Отговори
Тия не са нормални! преди 6 години
Как ще дадете 150 000 евро за АПАРТАМЕНТ в най-мръсния град в Европа?Във провинцията за тия пари човек може да си построи страхотна модерна къща със голям двор, гараж и басейн за лятото. Има такива хубави места във нашите планини, природа, панорама, чист въздух. Кой е луд да се тика във София?
67
2
 
14
 
! Отговори
имотен балон част 2 преди 6 години
Много сте късопаментни всички -само преди 10 години банките излъгаха сума ти народ с кредити като пак бяха надули цените и сега същото.Държат нарочно лихвите ниски и хлъзгави и помпат цените на жилишата до небесата.Балона е факт на имотния пазар и цените са нереално завишени и спекулирани
66
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това повече прилича на платена реклама, отколкото на новинарска статия!
65
2
 
15
 
! Отговори
Aнонимен 1 преди 6 години
Банките надуха НОВ ИМОТЕН БАЛОН !!!Заради техните отрицателни лихви по паричната маса които НАРОЧНО прокарват ,цените на жилищата удариха тавана и станаха НЕРЕАЛНИ и спекулативни !!Имотните агенции допълнително помпат балона с фалшиви обяви на нереално завишени цени и така цените стават спекулативни ...
64
2
 
13
 
! Отговори
Дойчин преди 6 години
До Св Къде ги видя тези 100,200,300 километра?Та то от София до Пловдив разстоянието е 150 км.Говоря за живот в село в околностите на града.не отдалечено на 50 км.В радиус от 20 км от всеки един голям български град има десетки села.Тези 20 км се вземат за 10-15 мин максимум.Изборът си е твой къде да живееш.Но винаги ме е учудвал този български манталитет.Имам познати,които си оставиха къщи палати на село и отидоха да живеят в панелки в отдалеченият на по-малко от 10 км град.
63
1
 
34
 
! Отговори
Лудница преди 6 години
Как няма да търсят с по две спални за луди пари. При тази стабилност в държава, българката ражда повече от 4 деца, къде да спят тези семейства, ако не в тристаен за 700 000к.
62
4
 
11
 
! Отговори
Св до Дойчин преди 6 години
Има едно състояние - здравословно. Не мога да управлявам вече автомобил поради лошо такова. Пари съм изкарал достатъчно и още изкарвам. Детето ми съм го осигурил и ще го доосигуря и откъм образование, а аз ще се осигурявам откъм здраве. А дори и здрав човек, не може да си позволи пътуването ежедневно към качествени училища или болници, на 100-200-300 км нали?
61
9
 
8
 
! Отговори
Дойчин преди 6 години
До 61 Има едно изобретение-нарича се автомобил.С него може да закараш детето си до цолница, училище и където поискаш.Така или иначе и в големият град повечето хора ползват автомобили, какъв ти е проблема ако го караш 15-20 мин.повече до някое село.Сестра ми като емигрира в САЩ една година живяха в града.И като си стъпиха на кпаката веднага си купиха къща извън града .И всеки с възможности в САЩ жвеи в къща. Ама тука всеки се бута в града.Проблемът си е ваш.
60
0
 
19
 
! Отговори
Св преди 6 години
За съжаление не е само липсата на работа. Става страшно вече - липса на квалифицирани служители по администрациите, болници, качествени лекари, качествени училища, учители. Не сме си намерили децата и здравето на улицата, гледайки европейските стандарти. Не че София е цвете, но е по - добре в тези области. Като си сметна транспорта за решаване на образователни и здравословни проблеми - бих си взел квартира. Та и аз съм се наточил натам след 6-7 години като се наиграят банките и брокерите.
59
1
 
18
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Единствения минус на провинцията е че няма работа! Според мен това се прави умишлено, защото строителната мафия, ще види какво се казвааа имотен балон.
58
3
 
9
 
! Отговори
софиянец преди 6 години
кат дойде новият селянин в София и все на селски имоти налита по околовръстното ! :)
57
1
 
4
 
! Отговори
Св преди 6 години
Хей, най - после къщичката с нарастващи колони от пари, откога я чакам пак ...
56
0
 
11
 
! Отговори
Дойчин преди 6 години
До 53 В нашата махала от 20 години поне не е имало кражби или други тежки престъпления.Има и *** в селото и околните села, но те рядко вършат кражби-повечето са в чужбина, а тези тук се занимават с търговия или земеделие.Ако си формираш мнението от медиите,явно си добил грешна представа.Медиите на 90 процента запълват емисиите си с криминални новини.При 7 милиона население все някъде има престъпление всеки ден.Страшни са не кражбите,а демографския срив-хората все повече намаляват.
55
3
 
8
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
Иначе те разбирам, как няма да харесваш да качваш етажите пеша ако не ти работи асансьора, да ти мрънкат комший, да нямаш къде едно колело да складираш.Още повече колата.щото за гаражчето бройш още няколко хиляди.Децата ти да се бият в стените на апартамента ако ще и 200 квадрата да е.За какво им е трева, като искат природа е го е парка.Да си купуваш всичко от магазина щото там е само качествена стока,да ти пушат и бръмчат под прозореца.ехх рай
54
0
 
29
 
! Отговори
tc tc tc преди 6 години
"Най-търсени са перспективните нови квартали на София около Южната дъга Кръстова вада, Манастирски ливади и Витоша."Тия дето купуват там не гледат ли новини да видят каква клоака е? Явно си е истина това, което министъра твърдеше за 80% от материала.
53
3
 
6
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
До:51Чакай малко, кой говори за село,аз живея в Модерно Предградие, там са бая къщи, и съм между люлин и обеля,в самата София съм.Второ, едва ли приятелите ми от Мировяне и тъща ми от Костинброд, са умрели зимата от студ да ти кажа.Аз виждам само предимства в селото, и ако нямах земята (за да не я купувам) в модерното, щях да съм в първото село до София.Пък нека да пътувам.В крайна сметка, всеки с вкуса си.Тук говорим за цени обаче а не кой къде иска да живее.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДойчинС многобройните "набези" от някой групи, незаключването на автомобил (повечето имат едно кпче на дистанционното) си е безотговорно, без значение, дали си в центъра на София или в някоя забравена местност в Тибет. Лично мнение ...
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимеn 48Прав си. Иначе, ако хорате желаят, да схормират дружение, да си построят един жилищен колекс и всеки да си вземе частта, за която е платил.
50
8
 
7
 
! Отговори
До 50 Владислав преди 6 години
Виж сега, има хора и хора. Селото не е за всеки. Моеж на теб да ти харесва на слео, но на мен примерно може да не ми харесва и да си харесвам града, с всичките му плюсвое и минуси. Имам вила на 15 километра от Центъра на София, но никога не бих живял там перз зимата. През лятото може да си изкарам там отпуската или да ходя там събота и неделя, но не и постоянно да живея там. Селото си има много минуси, освен плюсовете.
49
3
 
19
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
До:48Абсолютно си прав, докато има телета ще има и колячи. Аз лично за 100,000лв вдигам къща вкарвам я в регулация и я обзавеждам. Хем райграса да тичат децата,хем бараката за инструментите, хем и колата да си паркирам.Пък нека "умниците" дават и по 700,000Евро обаче за 200квадрата.Все пак 80% не са никак малко.