Русия напредва с "тактика на месомелачката", недоволството към Зеленски расте

Какво става в Украйна?
343
Русия напредва с "тактика на месомелачката", недоволството към Зеленски расте
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бавно, но сигурно руската армия навлиза все по-надълбоко в Украйна - с масиран обстрел и с много жертви. Очаква се и нова руска офанзива. А сред украинците недоволството от президента Зеленски расте.

"Ситуацията на фронтовата линия е ужасна. Абсолютно съм недоволна от тези, които са отговорни за нея. Никой не помага на нашите момчета там", казва 19-годишната Маргарита от Киев.

Руската "тактика на месомелачката"

Разочарованието е голямо. През последните дни Русия напредва все повече в Източна Украйна. Настъплението е бавно, води се с масиран обстрел и с много жертви. "Тактика на месомелачката" е саркастичният термин, използван в Украйна. По украински данни в момента при атаките загиват над 1000 руски войници дневно.

Още по темата
Въпреки това тази стратегия изглежда работи, пише АРД, цитирана от "Дойче Веле". Руската армия успява да завладее нови села в Донецка област и принуждава украинците все повече да отстъпват тактически. Командващият украинската армия Олександър Сирски не крие, че ситуацията е трудна. Обстановката на фронта се влоши, написа той още миналия уикенд в Телеграм. Според Сирски Русия е натрупала значително предимство по отношение на силите и ресурсите и е постигнала тактически успехи.

Да не се подценява Русия

Друг е въпросът дали това ще позволи на руската армия да направи бърз пробив в Източна Украйна. Военни експерти от американския Институт за изследване на войната се съмняват в това, посочва АРД.

Роман Погорили обаче предупреждава да не се подценява руската армия. Той е един от основателите на независимия украински сайт Deep State Map, който подробно анализира военните развития. "Те се придвижват все по-напред и по-напред", казва той. Киев на свой ред твърди, че руснаците напредват бавно и че биват удържани от украинските части.

Зачестяват критиките към Зеленски

Не може да се скрие, че нараства недоволството от случващото се на фронта. Журналистът и критик на Зеленски Юрий Бутусов обвинява ръководството на армията, че дълго време е омаловажавало лошите новини, приспивайки хората с фалшиво чувство за сигурност.

Той има информация за това, че командири, които докладват за реалното състояние на бойното поле, биват уволнявани. Затова някои командири изобщо не докладват. "Имаше и много оптимистични доклади, които не отразяваха истинската ситуация", казва той. Необходимо е да се изясни каква е причината за това - дали се дължи на незнание, на това, че подчинените умишлено крият истината, или пък правят грешни изводи.

За грешките в стратегическото планиране е отговорно ръководството, посочва Бутусов. Става въпрос за такива грешки, които войниците невинаги са в състояние да коригират, уточнява той и добавя, че вече и на бойното поле се чуват критики към ръководството на армията и лично към президента Володимир Зеленски, който е и върховен главнокомандващ на страната.

Роман Погорили не желае да коментира дали украинските военни допускат и стратегически грешки. Вместо това предпочита да говори за острата нужда от оръжия и ресурси. "Виждаме до каква степен е оборудван врагът. За да го спрем се нуждаем от огнева мощ - трябва да можем да сваляме самолети и да спираме руския обстрел. Ситуацията се променя, руснаците напредват все повече", казва съоснователят на Deep State Map, цитиран от АРД.

В очакване на обещаните оръжия

В Украйна е все по-напрегнато, а призивите за помощ от чужбина стават все по-силни. Преди броени дни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който посети Киев, увери: "Работим усилено, за да отговорим на неотложните нужди на Украйна. Наша отговорност е да гарантираме, че обещанията ще бъдат изпълнени и че оръжията и боеприпасите ще бъдат доставени възможно най-бързо".

Всъщност през последните дни все повече държави заявяват готовност да доставят още повече оръжия на Украйна. Във вторник например Германия обеща да достави още десет бронетранспортьора "Мардер". Латвия също обяви нов пакет от помощи, предназначен за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна. Новините от фронта от последните няколко дни показват, че няма никакво време за губене.

"Очаква се нова мащабна руска офанзива"

В петък, 3 май, Володимир Зеленски заяви, че Русия възнамерява да разшири настъплението си и че Киев и неговите съюзници трябва да осуетят тези планове. По думите му Украйна е изправена пред нов етап на войната.

Малко преди това и заместник-началникът на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Вадим Скибицки каза в интервю за The Economist, че Киев очаква мащабна офанзива на руските сили на фронта през следващите месеци. Според неговите прогнози руската армия ще премине в настъпление на изток още през май, след което ще започне да струпва сили в Харковска и Сумска област. По думите му скоро Часов Яр, един от основните опорни пунктове на ВСУ в Донецка област, ще бъде сериозно атакуван.

Скибицки отбеляза, че в момента Русия разполага с общо 514 000 души в сухопътните войски и планира да увеличи броя на личния състав чрез привличане на резервисти. На свой ред украинската армия страда от кадрови глад и липса на оръжие. "Ще минат седмици, преди американската помощ да достигне до фронтовата линия. Тя едва ли ще може да се сравни с руските запаси от снаряди или да осигури ефективна защита срещу руските нетехнологични и разрушителни управляеми авиационни бомби", казва Вадим Скибицки.

Освен това Киев очаква Москва да засили дезинформационната кампания вътре в Украйна, целяща да подкопае украинската мобилизация и политическата легитимност на Володимир Зеленски, посочва още той.

Според Скибицки Украйна няма да успее да спечели войната с Руската федерация само на бойното поле, дори ако украинците успеят да изтласкат руските войски до границите. "Това няма да сложи край на войната. Такива войни могат да приключат само със споразумения." Според генерал смислени преговори ще започнат едва през втората половина на 2025, когато военният производствен потенциал на Русия ще бъде значително намален поради недостиг на материали и инженери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


343
Още по темата: войната в Украйна
Още от Коронавирус
Рядък случай на инфекция с COVID-19, продължила 613 дни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
310
0
 
2
 
! Отговори
Чери00 преди 1 седмица
Кой нормален човек може да вярва на подобни глупости!Руснаците всеки ден влизат в Украйна с 10 километра а урките се предават по 200 бр. на ден щото им се живее! Ама ....................!
309
0
 
2
 
! Отговори
Чеченец преди 1 седмица
Абе имате грешка питайте нашите мърльовци Украйна ще победи.Даже и безплатни оръжия пращат за сметка на данъците ни.НО идва Руската армия на Дунава НА КЪДЕ МЪРЬОВЦИ?
308
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Украйна върви към тотална дезинтеграция под вещото ръководство на ЕС и САЩ. Път назад няма. Има някакви мечти за победа, но и те вече избледняват.
307
2
 
23
 
! Отговори
Големия памперс преди 1 седмица
При загуби от "над 1000 войници дневно", за две години руснаците отдавна да са се отказали. А в същото време украинците воюват без жертви. Нескопосаната пропаганда ще изяде главата на клоуна Зеля. Този дрогиран кръвопиец унищожи Украина с безумието и алчността си!!!
306
27
 
3
 
! Отговори
Сът преди 1 седмица
То това е единствената сила на руснаците-количеството необразовани мужици! Нито техника,нито тактика.. Напред с цената на живота на храбрите солдати,докато свършат мунициите на противника! Всички от затворите и от дълбокия север са на фронта. Липсата на интернет и дезинформацията на Кремъл ги прелъгва да заминат на СВО,но не след дълго разбират за какво става дума. Повечето се молят на дрона да не пусне гранатата им отгоре,но в повечето случаи е късно. Толкова за руската мощ! Животът там е нула
305
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бой по украинските фашисти
304
34
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Руснаците са гадове, искат си империята.
303
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Зеленски дано не стане шенгенски, че ние си знаем какво е!
302
1
 
24
 
! Отговори
Юлиян до297 преди 1 седмица
Пак не си доразбрал.И ти като "автора" "работил" по статията.За украински войници говорим,по хиляда и кусур на ден.А той само е подменил "украински" с "руски".Няма нужда,недей да ревеш!Станалото,станало.Хайде,престани да хълцаш и си избърши сополките!
301
0
 
16
 
! Отговори
Юлиян преди 1 седмица
Така,така, Мълдър,"напипваш" ги нещата!Като ги "донапипаш",не ги изпускай.Това може да ти е "пътният лист" за "там".Сещаш се за къде.Имам предвид фронта.Ти да не си помисли нещо друго?Те сега "вашите" точно такива като теб търсят-уверени в "светлото бъдеще" на "Зеленски и компания".Хайде,че "курбанът" още е постничък,та и ти да помогнеш.
300
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На 20 май изтича 5-годишния президентски срок на Зеленски, според конституцията той е длъжен да стартира нови президентски избори.
299
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Долу Зелената тиква!
298
26
 
2
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 1 седмица
По тая логика и Путин не е легитимен лидер. Решенията не са негови. Кой знае дали е жив въобще. Зеления и той е кукла. Войната се води от пенсионери в сянка, които се крият под земята.
297
38
 
2
 
! Отговори
Путин е Антихриста преди 1 седмица
Важното е, че 1000 руски окупатора отиват в ада всеки ден.Путин ги праща на сигурна смърт.
296
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Арестович преди няколко дена каза,че близо 100 хиляди украински войници са дезертирали от фронта и се крият,кой къде може...
295
0
 
13
 
! Отговори
Агенция ЕЖК прИзентс преди 1 седмица
Някой прочете ли това докрая?!? :) :) :)
294
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЕС пак се провали. И този път, след 1945г. Защо беше целия напън да се "обединим" европейците. Резултатите пак са плачевни.
293
2
 
35
 
! Отговори
Юлиян преди 1 седмица
1000 руски войници загивали за един ден!!!Тоя има ли изобщо нещо в главата или само бръмбари.По над 1000 на ден са жертвите,ама на украинците.Кой търси нови"клиенти"за "месомелачката"?Кой не може да възстанови загубите в жива сила и прие нови драконовски закони за мобилизация и защо?Отговорът е:Украйна заради прогресивно нарастващите загуби на бойци и невъзможността да попълва редиците на фронта.Загиват много повече отколкото постъпват и затова изгребват всички мъже до които могат да се доберат.
292
12
 
1
 
! Отговори
дяконЪ преди 1 седмица
2338:58Скоро Одесаей богу нямаше как видях с очите си "Цар ***'" или негов клонинг блятмобил - преработен Т72 прилича на костенурка, но е защитен отвсякъде и този яеноне модофициран с допълнителни 4x картечници и два РЕБ-а които ги наричар ежик заради антените стърчащи, като на таралеж.Доста снаряди и дронове е видял и 3-*** от началният екипаж са дали фира, но момчетата хич не се отказват искат мъст за много близки ...апропо говорим за доброволСмешно е даже гротеска, но пък върши работа..
291
4
 
47
 
! Отговори
Да сме наясно преди 1 седмица
Зеленски е никой и дефакто и деюре. В момента той не е легитимен президент, а поставен от външни сили диктатор в африкански стил, чрез който се обслужват чужди интереси. Той не е и лидер, а само говореща глава. От Зеленски не зависи нищо, ама съвсем нищо. Дори животът му е даром. Думата имат задморските му кукловоди. Те управляват в Украйна и те воюват срещу Русия с чужди ръце.