Българският антиваксър с 15% представителност, вдига шум като за 115%

Създадоха нов сайт за ваксините у нас
Обновена: 25 сеп 2023 17:35 | 25 сеп 2023 17:30, Стела Стоянова
306
Българският антиваксър с 15% представителност, вдига шум като за 115%
Снимка БГНЕС, архив

Министерството на здравеопазването създаде специализиран сайт за имунизациите в България.

Той бе представен по време на семинар за журналисти "Ваксини и ваксинопрофилактика". "В българското общество се очертават пет клъстера в отношението към ваксините. Около 25% са твърдите привърженици на ваксините, около 20% са скептици, които могат да бъдат повлияни чрез целенасочени послания и едва около 12% са твърдите антиваксъри". Това заяви заместник-здравният министър доц. Михаил Околийски.

"Българският антиваксър с 15% представителност вдига шум като за 115%. Нашето оръжие да се борим с това, за съжаление не е науката. Решението дали да се ваксинираш е емоционално, а не рационално. Хората трябва да разберат, че ваксинацията е за тяхно добро – разберат ли го, те ще го направят“, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, пише БГНЕС.

Още по темата

За целите на новия сайт на МЗ е използвана платформата "Плюс мен" - https://plusmen.bg/, която беше пусната по време на пандемията, за да предоставя информация за ваксините срещу COVID-19. Актуализираният портал представя данни за задължителните и препоръчителни имунизации, всяко едно от заболяванията, срещу които са насочени ваксините, както и Националните програми за ваксинация, които се реализират в България. В сайта могат да бъдат намерени отговори на най-често задаваните въпроси и опровержение на най-разпространените митове, свързани с ваксините.

На семинара бе представено и проучване на УНИЦЕФ по поръчка на Министерството на здравеопазването "Нагласи към прилагането на българския имунизационен календар при деца". Според резултатите 61% от родителите на деца до 4 г., са в подкрепа на задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини. По отношение на общопрактикуващите лекари, 83,7% от тях се обединяват около мнението, че ваксините от имунизационния календар на децата на възраст от 0 до 6 г. трябва да останат задължителни.

По време на семинара д-р Кремена Пармакова, Дирекция "Опазване на общественото здраве и здравен контрол" към МЗ обяви, че вече е започнало приложението на новата ваксина - Gardasil 9 по Националната програма за профилактика на рака на маточната шийка. Така момичета от 10 навършени до 13 години 11 месеца и 29 дни, могат да получат безплатно ваксина срещу човешки папилома вирус (HPV). За изграждане на ефективна защита е необходимо да се поставят две дози. Досега по Програмата се осигуряваха безплатно ваксините Gardasil. "Всяка трета жена в България между 14 и 55 г. е носителка на HPV инфекция", посочи д-р Пармакова и допълни, че най-сигурният начин за превенция срещу човешките папилома вируси, е ваксинацията.

На форума стана ясно, че от сряда /27 септември/ започва приложението на новата адаптирана ваксина срещу XBB-варианта на COVID-19. В Регионалните здравни инспекции вече са разпределени 80 000 дози. Ваксините са предназначени за лица над 12 г., а през идната седмица се очаква и доставка на ваксини за деца между 6 м. и 11 г.

Д-р Радосвета Филипова, Дирекция "Опазване на общественото здраве и здравен контрол" към МЗ, заяви че по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и пневмококовите инфекции при лица на и над 65 г., тази година е осигурено финансиране на 370 544 ваксини срещу грип. През следващите 3 години броят им постепенно ще се увеличава, като целта е през 2026 г. да бъде постигнат 35% обхват на целевата група.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
11
 
5
 
! Отговори
До Мъррр преди 8 месеца
Така е, Мъррр, така е...Ваксъри, антиваксъри все тая, важното е далаверата да се върти. В бюджета са заделени 140 милиона за ковид ваксини, ако имате интерес и търпение изгледайте това видео и си направете изводите самиhttps://youtu.be/g3SNJUKV2kM?si=PBK48SflSzw3CSSF
213
10
 
22
 
! Отговори
Моллов преди 8 месеца
Ако се бях ваксинирал щяха да ми правят двегодишен помен - бийте си ги вие и нв ни закачайте !!!
212
7
 
8
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 8 месеца
До Първан: Активистите на една определена политическа организация се бореха за "свободата на избора", блокираха кръстовища, не спазваха "мерките" щото са незаконни. сега същите "пазят" паметника на съвецката армия, блокират кръстовище в "защита" на "руската" църква, искат да извадят българия от европейския съюз и нато и правят шествия за "мир" развявайки руски паpцали. Антивасерите и рашистите са едни и същи.
211
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"excess mortality europe 2022". В най-ваксинираните държави СЛЕД пандемията хората *** повече, отколкото ПРЕДИ пандемията. НЕ в сравнение с България, ваксоизродче. В сравнение с ТЯХНАТА смъртност от преди пандемията. Тази смъртност не е от Ковид. От какво е?
210
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нема такова нещо като антиваксър,не вярваме само на ваксините против ковид,за другите нямам нищо против,даже напротив,ваксините са спасили човечеството!Но тези от ковид не им вярвам!
209
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да дарим по една заплата за децата на Буча!
208
1
 
10
 
! Отговори
Спец преди 8 месеца
Ваксинирам финансовата министърка по 3 пъти на ден!
207
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ДОЛНА МАФИЯ_коя държава съди и кой производител е обвиняемия?
206
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Единственият период в историята на България когато бяхме развита промишлена държава със стандарт на живот близък до този на развитите страни - Народна република България, през тези 45 години когато бяхме с Русия.
205
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
обръщение към копейкаджиите: Не си слагайте никога никакви ваксини, така поне сигурно ще се затриете и ще освободите света от примитивизма си!
204
4
 
7
 
! Отговори
Нане преди 8 месеца
Путин им насмете акането на жендърята... Те си мислеха, че с години, ще праят милиарди с ковиваксите... ===)))
203
4
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 8 месеца
Сега Бойко ще ваксинира Радев ха ха ха хаИпон Радев на пързалката си.
202
3
 
16
 
! Отговори
Първан преди 8 месеца
НПО троловете пак на амбразурата със спуснатата опорка "антиваксъри = русофили" (щот няма кво друго да измислят) бранят агендата - заработват жълти стотинки за амфети. По повод заглавието на "статията", по комунистически обичай крадеца вика дръжте крадеца - 7-10-те реални процента от записа тръгнали да наричат 85-те % присмяли се на напъните им с ваксинирането, 15% .. жалка картинка..
201
2
 
17
 
! Отговори
ДОЛНА МАФИЯ преди 8 месеца
Нормалните държави започнаха да съдят производителите на ваксини за вредните странични ефекти и за лъжите, че са тествани и безвредни а нашите мили мафиоти искат пак да откраднат държавни парички и да избият сумати народ. Ваксините предизвикват миокардити и перикардити. Хоронични холицистити. Всякакви други болести които се проявяват 1-2 години след ваксинация и смъртността от това е в пъти по-висока отколкото от вируса. Вече се кара по-леко от грип. Но какво им пука за хората. Важното е кинти..
200
2
 
2
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 8 месеца
А, да, там където спутиник беше въведена (унгрария под режима на путиниста орбан, и частично сърбия), не само че нямаше антивакс но и статистическите данни за ефективност и вредни ефекти от спутиник са търговска и държавна тайна. По-късно се разбра че спутиник всъщност има някакъв положителен ефект при не повече от 50% от случаите, което е по-зле даже от китайските ваксини произведени по същата методология.
199
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Румънски депутат в Европейския парламент показва карта от Евростат!, според която страните с най-висок "процент на ваксиниране" сега са страните с най-висока свръхсмъртност t . me/bulgariaz/15554
198
4
 
2
 
! Отговори
Путин е лузър преди 8 месеца
Пионтковски: Путин моли на колене за спиране на огъня, чрез цялата си агентура папата, Мъск, Обама, Тръмп. Путин е лузър и го разбира. Русия упорито настоява за преговори с Украйна заради успешното контранастъпление на украинската армия и невъзможността да го спре. Това заяви пред изданието ГОРДОН живеещият в САЩ руски политолог и публицист Андрей Пионтковски. Президентът на Русия Владимир Путин е лузър и разбира, че времето му е свършило, заяви Пионтковски.
197
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чак смешно ми стана като чета глупостите на грантаджиите. 70 % сме минимум незомбираните не 15 %. И ще сме контра на всички евроглупости на тая тема.
196
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия разработва ваксина срещу ковид щама повече от 20 години, този щам не е от вчера. АстраЗенека и Пфайзер направиха ваксината за 2 месеца.
195
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Здравните власти в САЩ: Двувалентната ваксина на "Пфайзер" срещу Ковид може да е свързана с мозъчни удари при възрастни хора. Подобрената двувалентна ваксина срещу КОВИД-19 на "Пфайзер"/"Бионтех" може да е свързана с вид мозъчен удар при възрастни пациенти, сочат предварителни данни, които се анализират от американските здравни власти,съобщи Ройтерс.