България избира новите 240 в парламента, интригата е кой ще бъде №1

Кандидати от 23 партии и коалиции се борят за място в НС
274
България избира новите 240 в парламента, интригата е кой ще бъде №1
Снимка: БГНЕС

България избира днес новите 240 народни представители в бъдещото 46 Народно събрание. За втори път тази година избирателите ще пуснат своя глас за предпочитаната от тях партия.

Тези избори обаче са предсрочни, след като избраният три месеца по-рано (на 4 април) 45 парламент за първи път в най-новата история не успя да излъчи правителство.

Още по темата

Те се организират от служебното правителство с премиер Стефан Янев, което бе назначено от президента Румен Радев. За тях ще отговаря нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК) начело с предложената от "Има такъв народ" Камелия Нейкова.

Интригата за първото място обаче е голяма. До последно социолозите дават съвсем малка разлика между ГЕРБ и ИТН. Повечето агенции наредиха на първо място партията на Слави Трифонов, но някои посочиха ГЕРБ като първа политическа сила след вота. Разликата между двете обаче е под 1%, което е в рамките на допустимата социологическа грешка. Решаващ глас ще имат сънародниците ни в чужбина, тъй като техния вот не се отчита при социологическите проучвания.

Същото се отнася и за четвъртото място. Битката за него е между ДПС и Демократична България, а и двете политически сили разчитат силно на избирателите зад граница.

Според проучванията БСП запазва третото си място. Очакванията са бариерата от 4% да премине и коалицията около Мая Манолова "Изправи се! Мутри, вън!“. Патриотите може и да останат под чертата, но е възможно и да преминат прага за влизането в НС, като според анализаторите това зависи от избирателната активност.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов този път не иска да е депутат. Той остава в историята като народен представител от 45 парламент, който не стъпи нито един път в пленарната зала.

Сега е решил, че неговото място не е в парламента, а трябва да носи отговорност за хората, които са там.

И на тези избори лидерската битка е в 25-ти МИР в София. Там се изправят Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Христо Иванов. От коалицията на Патриотите няма да имат за водач на листа председател на партия.
Участници във вота на 11 юли са 23 партии и коалиции, а номерата им в бюлетината са следните:

1. Движение "ЗАЕДНО за промяна"
2. "Свобода"
3. Български национален съюз "Нова демокрация"
4. "БСП за България"
5. ГЕРБ-СДС
6. "Атака"
7. ДПС
8. "Изправи се! Мутри вън!"
9. МИР
10. "България на труда и разума"
11. "Възраждане"
12. "Подем"
13. "Бригада"
14. "Пряка демокрация"
15. "Гражданска платформа Българско лято"
16. "Българските патриоти - ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ"
17. "Ляв съюз за чиста и свята република"
18. "Партия на Зелените"
19. "Национално обединение на десницата"
20. "Глас Народен"
21. "Републиканци за България"
22. "Има такъв народ"
23. "Демократична България"

Мандатите в парламента са 240 и се разделят между партиите и коалициите, спечелили поне 4% от действителните гласове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
8
 
4
 
! Отговори
Blago преди 3 години
Има интрига за първото място. Слафчо водеше, но след глупавите приказки за джендърите и Унгария пред Монд, може и да остане втори, а ВМРО и Валери ще влязат.
67
8
 
5
 
! Отговори
Хитър фен на Бойко преди 3 години
Машината е измама! Натискаш Бойко, а излиза Радев! Затова няма да гласувам, че да не ми гепят гласчето...
66
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мачкай Бойко
65
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави няма да остане в историята като депутат, който не е стъпвал в парламента, защото той не се е заклел като депутат и де факто никога не е ставал такъв!
64
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новите 240 търтея ... когато и 6 са напълно достатъчни за тази малка територия .
63
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плебса му дай зрелища и му гледай сеира. Който е гладен и беден... винаги ще бъде такъв, независимо кой управлява. Но в България принципа е да се направи мpъсотия на всеки който е по-успешен от другите... На това разчитат и всички тези, чалгари, кумунисти и реваншисти... На мpъсотията в душата на всички пpocтаци... Затова я има тази анти-Герб коалиция...
62
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДПС ЩЕ СА ПЪРВИ. ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА
61
6
 
8
 
! Отговори
Румен Владимиров преди 3 години
Вярвам в разума на българския народ. Който иска да ходи от София до Варна за три часа, както го прави до Бургас за два, знае за кого да гласува. Който иска да ни спрат еврофондовете, знае за кого да гласува.
60
3
 
9
 
! Отговори
Сталин Цитат преди 3 години
"не са важни хората, които гласуват, а хората, които броят гласовете"в случая Машини на Комунистическа Венецуела в лицето на компанията им СмартМатик, произведени в Комунистически Китай. Поне аз очаквам - Изненади!
59
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бацю сигурно още от обяд ще почне да реве. Бай Ставри го чака.
58
7
 
7
 
! Отговори
Свако Цако преди 3 години
Ща да съм тпъ бе? Що ми пишете минуси? Какво заслужава човек крал с милиарди? Това са непостроени детски градини, невдигнати заплати, неизлекувани болни... Но аз ще ви кажа как е по-вероятно да се развие историята... Тиквун е обграден във вила в планината... Изведнъж идва военен хеликоптер от близка американска база, измъква го и отлита в неизвестна посока. За съжеление докато лети е поразен от свръхзвукова руска ракета. Тиквун знае твърде много...
57
2
 
9
 
! Отговори
До Румен Владимиров преди 3 години
Що си мислиш, че проблема е в селяните бре? Не, "гражданино" "умник", не е там разковничето, а в мисленето, в селяндурското мислене на ужким гражданите! Дано ти да не си един от тях, но....се съмнявам!
56
2
 
3
 
! Отговори
???? преди 3 години
Защо хората на почивка в чужбина могат да гласуват, а тук ако си на почивка не може?Нали е машинно, разпределя се за града, от който ти е регистрацията и готово.
55
6
 
11
 
! Отговори
Евроатлантик преди 3 години
Айде ,да идват вашите любими депутати,че да гушкат 10 хилки,а за българина 650 лв минимална заплата-550 лв чисто му стига да върже двата края.
54
4
 
5
 
! Отговори
така интересно преди 3 години
в периода 2014, когато Кунева подписва ползваните в България машините да са Смартматик, до 2017, има 10-ки статии по всички Български медии, включително национални телевизии като БТВ, как тези машини се използмат за манипулация на вота и в 2021, България ползва същите тези машини но в хиляди - на изборите 2014 са ползвани само 100 такива. Нормално ли е това?! Аз не знаех, че машините на този вот са Смартматик, сега го видях с очите си...
53
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И днес и утре и след 10 години... гладните м'ишки ще си останат гладни... Ще ми гласуват за мошeници, които единствено обещават, това което знаят, че ще се хареса на тези гладни, *** м' ишки... Като изпуснете питомното, ще гоните дивото...
52
7
 
7
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Гласувах в 7,01 за Възраждане.
51
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано повече да не виждаме ренегати като антон тодоров тома кравов и винету
50
4
 
10
 
! Отговори
Баче Кико преди 3 години
Нека изчегъртването да започне сега.
49
10
 
8
 
! Отговори
Румен Владимиров преди 3 години
Граждани, гласувайте по разум и съвест, за да не ви управляват селяни и простаци от плевенските села!