България избира новите 240 в парламента, интригата е кой ще бъде №1

Кандидати от 23 партии и коалиции се борят за място в НС
274
България избира новите 240 в парламента, интригата е кой ще бъде №1
Снимка: БГНЕС

България избира днес новите 240 народни представители в бъдещото 46 Народно събрание. За втори път тази година избирателите ще пуснат своя глас за предпочитаната от тях партия.

Тези избори обаче са предсрочни, след като избраният три месеца по-рано (на 4 април) 45 парламент за първи път в най-новата история не успя да излъчи правителство.

Още по темата

Те се организират от служебното правителство с премиер Стефан Янев, което бе назначено от президента Румен Радев. За тях ще отговаря нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК) начело с предложената от "Има такъв народ" Камелия Нейкова.

Интригата за първото място обаче е голяма. До последно социолозите дават съвсем малка разлика между ГЕРБ и ИТН. Повечето агенции наредиха на първо място партията на Слави Трифонов, но някои посочиха ГЕРБ като първа политическа сила след вота. Разликата между двете обаче е под 1%, което е в рамките на допустимата социологическа грешка. Решаващ глас ще имат сънародниците ни в чужбина, тъй като техния вот не се отчита при социологическите проучвания.

Същото се отнася и за четвъртото място. Битката за него е между ДПС и Демократична България, а и двете политически сили разчитат силно на избирателите зад граница.

Според проучванията БСП запазва третото си място. Очакванията са бариерата от 4% да премине и коалицията около Мая Манолова "Изправи се! Мутри, вън!“. Патриотите може и да останат под чертата, но е възможно и да преминат прага за влизането в НС, като според анализаторите това зависи от избирателната активност.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов този път не иска да е депутат. Той остава в историята като народен представител от 45 парламент, който не стъпи нито един път в пленарната зала.

Сега е решил, че неговото място не е в парламента, а трябва да носи отговорност за хората, които са там.

И на тези избори лидерската битка е в 25-ти МИР в София. Там се изправят Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Христо Иванов. От коалицията на Патриотите няма да имат за водач на листа председател на партия.
Участници във вота на 11 юли са 23 партии и коалиции, а номерата им в бюлетината са следните:

1. Движение "ЗАЕДНО за промяна"
2. "Свобода"
3. Български национален съюз "Нова демокрация"
4. "БСП за България"
5. ГЕРБ-СДС
6. "Атака"
7. ДПС
8. "Изправи се! Мутри вън!"
9. МИР
10. "България на труда и разума"
11. "Възраждане"
12. "Подем"
13. "Бригада"
14. "Пряка демокрация"
15. "Гражданска платформа Българско лято"
16. "Българските патриоти - ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ"
17. "Ляв съюз за чиста и свята република"
18. "Партия на Зелените"
19. "Национално обединение на десницата"
20. "Глас Народен"
21. "Републиканци за България"
22. "Има такъв народ"
23. "Демократична България"

Мандатите в парламента са 240 и се разделят между партиите и коалициите, спечелили поне 4% от действителните гласове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
8
 
6
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Честита победа на единствената партия на народа- БКП !!!
7
0
 
11
 
! Отговори
Бог да Пази преди 3 години
България!
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само аз ли виждам, че БСП имат един и същи номер на бюлетината за 4 апри и за днес? 4 им се падна на 4 април и как става така, че и за 11 юли е номер 4? А? Кучето е заровено в номерата.
5
4
 
15
 
! Отговори
Ми, не преди 3 години
Въобще не е това интригата. Нека клоуна да е първи. И какво?! Той се е скрил, не говори с никого, не иска да каже нищо, какво готви като кабинет, ако въобще. Мълчи с месеци, накрая като даде едно интервю, лъсна колко е объркан и изпрати сценаристите да говорят как не е разбран. Интригата е кога на толкова голям процент ще им светне лампичката, че залагат на куц и бос кон. Защото ни губят време и пари. А после хленчим, че сме назад.
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доставиха ли машините във всички секции? Снощи до 20 часа членовете на много комисии са заключили помещенията без да дочакат машините. В Сандански след обед ги разкарваха машините с таксита без охрана. Никой не знае кой е охранявал машините. МВР отказаха охрана за през ноща и устройствата са нощували един гявол знае къде.
3
0
 
6
 
! Отговори
No Coment преди 3 години
Думата ,,партия'' произлиза от коренът ,,part'',или казано просто от думата ,,част''. Та докато съществуват партии в управленческата власт,до тогава няма да има единство на народа,и цялата държава ще бъде разпокъсана на парчета.А иначе всеки си гласува за правилната партийна организация,но никога не се гласува за ЕДИНСТВО на народа.Да са ви честити новите избори,а с тях и новите ви душмани.
2
12
 
5
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Не гласувайте за Славуца и Тиквуца !!! Те са съюзници на САЩ и ТУРЦИЯ !!¡
1
6
 
10
 
! Отговори
Умен човек преди 3 години
Гледайте изберете мая, христо или слави и ще сте оакани до поразия. Аз няма да гласувам