Политическият взрив на Слави е по-малък от този на Симеон и Борисов

Димитър Ганев: Следващото управление ще стъпи на по-малка основа
Обновена: 8 юли 2021 16:28 | 8 юли 2021 14:32, Александър Попов
314
Политическият взрив на Слави е по-малък от този на Симеон и Борисов
Снимка: БГНЕС

През 2001 и 2009 г. политическите взривове, наречени НДСВ и ГЕРБ, пометоха партийната система тогава. Тези две партии спечелиха съответно 2 и 1,7 милиона гласа. "Има такъв народ" със своите над 550 хиляди гласа на техния фон изглежда като видимо по-малък взрив, коментира пред БГНЕС политологът от "Тренд" Димитър Ганев.

„Трифонов и неговата партия бяха привидяни като инструмента, който може да свали ГЕРБ от власт. Огромната част от неговата подкрепа идва на базата на наказателен, протестен вот срещу предишното управление, т.е. става дума не за позитивен дневен ред, а за отрицание на настоящото статукво", каза политологът.

Той отбеляза, че през последните 6 месеца Трифонов е правил всичко възможно, за да се позиционира като играч, който е срещу статуквото, срещу всички и благодарение на това спечели огромна подкрепа.

"Поражението, което претърпя БСП беше породено от факта, че целият вот, който искаше да гласува срещу ГЕРБ не припозна левицата, а припозна Трифонов. Социалистическата партия беше припозната като част от статуквото", каза Ганев.

Според него кампанията на пълно отрицание на настоящото статукво и на малко говорене донесли политически успех на Трифонов.

"През 2001 и 2009 г. политическите взривове наречени НДСВ и ГЕРБ пометоха партийната система тогава. НДСВ и Симеон Сакскобургготски помете двуполюсния модел и установи многополюсна партийна система. След това ГЕРБ помете тази многополюсна система и установи система с ясен един доминиращ полюс", заяви политологът.

Ганев коментира и позицията на Трифонов в следващото управление.

„Следващото управление, което ще се създаде след 11 юли ще стъпи на една сравнително по-малка основа, рекордно малка парламентарна група на основната управляваща партия - „Има такъв народ“. Рекордът се държи досега от Сергей Станишев - 82 депутати, когато създаде парламентарно мнозинство около себе си с тройната коалиция през 2005 г. Тези около 70 депутати на „Има такъв народ“, които очакваме ще създават редица предизвикателства за управлението и неговата парламентарна основа. Вероятно, те ще съставят кабинет около парламентарната им група и около ПГ на „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“, като най-голямата партия ще бъде около 70 депутати. Това е съвсем различна политическа ситуация“, обясни политологът.

„Волята на българския народ през 2001 и 2009 г. беше много категорична: цялото статукво вън. Сакскобургготски и Борисов спечелиха почти пълно мнозинство тогава, единият имаше 120 депутати като най-вероятно му бяха откраднали няколко, а другият – 117“, добави той.

През 2021 г. партиите на така нареченото статукво – ГЕРБ, ДПС и БСП е по-вероятно да имат мнозинство.

Димитър Ганев е категоричен, че политиците, имащи голяма популярност в социалните мрежи имат и съществена електорална тежест на практика.

„И Борисов, и Трифонов имат реална тежест, разбира се. Относно Трифонов много хора казват, че той не прави кампания, но това е дълбоко погрешна теза. Не е вярно, прави кампания, просто тя е по-различна. Трифонов, през последните година-година и половина, откакто е обявил проекта си, работи целенасочено да се позиционира като най-силната алтернатива на цялото статукво. Той казва: „Аз съм срещу цялото статукво, срещу ГЕРБ, срещу БСП, срещу ДПС, няма да се коалирам с тях и прочее“. Неговата цел беше да се позиционира именно срещу статуквото. Представете си тогава ситуацията, ако той започне да прави традиционна кампания, както правят всички партии. Ами той щеше да бъде възприет като статукво, щом прави същото като всички останали. Тогава неговият образ на легитимен играч срещу статуквото, на негова алтернатива, фактически става много по-слаб“, смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
2
 
17
 
! Отговори
Сакскобургготски преди 3 години
Моите имоти са големи, златен е и моят трон. Както ви излъгах аз, така ще ви излъже и Слави Трифонов. Не успях да ви оправя за 800 дни, но успях да си открадна имоти.
158
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е промяна няма да има,колкото и да се папагалства,няма предпоставки.Татуиран и охраняван като мутромафиотски бос с ниско ай кю да донесе промяна е несериозно. Чрез "Монд"наш бай ***,тотален резил,неразбиращ от закони и и държавна политика."Промяната"му е фокусирана в овладяване на прокуратурата,да е зависима,в комбина с капиталци да не пипат техните олигарси и съмнителните офшорни истории около тях самите.Гешев си върши работата,но развали комфорта на недосегаемите които генерират корупция
157
3
 
20
 
! Отговори
К в а з и м о д о преди 3 години
Вижте този и си дайте сметка какво ни очаква, ако той и събрани от него хора ще ни управляват. Той се е продал, въпросът е на кого. Мисля, че е на САЩ, а не на Русия. Дори шахматистът Божков каза, че някой друг го управлява. Не, че харесвам Божков, но те са еднакво сребролюбиви и си надушват игричките. Дано Бог да опази България от този човек. Той е сериозно болен, за което съжалявам, но болеста му е на неврологична основа и ще допуснем ли да вземе властта. Всеки друг ще е по-малко зло
156
3
 
7
 
! Отговори
Fena преди 3 години
Количествените натрупвания не винаги водят до качествени изменения. Бройката не е толкова важна, при положение, че 50% от тия гласувалите са елементарни и глуповати.
155
1
 
20
 
! Отговори
Радой Ралин преди 3 години
Вижте добре на снимката кого ще си турите цар.
154
21
 
2
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ! преди 3 години
На всички плюещи и чумосващи Слави и ИТН ще кажа следното: КЪСНО Е ЧАДО, МАНДАЛОТО ЛОПНА! Ей, умните и разумните, как така тоя "ЧАЛГАДЖИЯ" съумя без кампания без големи харчове да ви такова и великата партия ГЕРБ и гения ви ББ! ВЕЛИК СИ СЛАВИ, ВЕЛИК!!!
153
2
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Един руски поет беше казал,че със разум Русия не може да се разбере.Изглежда същото важи и за България.Иначе как можем да обясним нарастване на подкрепата за шутовете след като видяхме какво (не)могат при предишния опит,след като така и не чухме нещо като програма или намерение за управление,след като кадрите им са един от друг по-трагични.Да направиш напук сам на себе си като гласуваш за едни откровенни профани само защото мразиш някой друг(в случая ГЕРБ и ББ) не е признак на много ум и логика.
152
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе , щом половината от тоя народ ще гласува за ци..ганския певец, тоя народ не е стока за Европа. Крепостния комунизъм на юд.о.-хазарските болше.вики така е промил мозъците на това население, че нищо не може да го спаси. Прочее, световната война ще сложи край на прос.тотиите български.
151
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма никакъв взрив. Слави просто пръдна и изпусна миризливи газове. Сега другите в парламента хленчат че много мирише и излязоха навън на чист въздух.
150
1
 
25
 
! Отговори
Димо преди 3 години
Мутрата Трифонов не правел кампания и това било печелившо?!Хайде бе,а каруцарите му от Левси 2 какво правят всяка вечер а?лъжи и гаври с Борисов а за щаба на Радев нищо,все едно той управлява.Циници .А тия дето ще гласуват за него са абсолютен въздух под налягане.Кухи тикви
149
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги съм знаел,че тая държава е с ***,ама мнооого ***народ,ама чак да си избере чалгар да я управлява не бих повярвал до днес,явно в България дъно просто няма,винаги може и по-надолу.
148
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Треперят, треперят от яд и злоба . Няма връщане. Всички сте на пързалката, малко остана.
147
21
 
2
 
! Отговори
ранф преди 3 години
Гербопитецки ***, цъкайте за последно идва краят Ви!
146
3
 
23
 
! Отговори
Нина преди 3 години
Учиндолската мутра и кръчмарите му от 7/8 не са нищо повече от политически терористи. За да стане тяхното ,те ще потрошат милиони народни пари.Това не са политици това са рекетьори ,точно в мутрен ски стил .Наглост да рекетираш хората да гласуват за теб и залога да е цялата държава иначе правителство йог
145
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мистър пропър и неговия верен моп "тошко 2000" ще ви оправят! само си носете бръснарско сапунче!
144
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЛАСУВАШ ЗА БЕЛОСЛАФ- ПОЛУЧАВАШ ПИЯН ТОШКУ
143
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВЕРНО ЧАЛГАРЯ СЕ ВЗРИВИЛ...ОТ БЕЛОТО НАЛИ
142
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 173Ако не бб влезе в затвора междувременно
141
3
 
20
 
! Отговори
големия взрив преди 3 години
ей тоз на фотото ша ни упраи . давай славчу , целото лондун и анадола сме с теби .
140
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Итн да въздух под налягане. След година Бойко е на бял кон.