Политическият взрив на Слави е по-малък от този на Симеон и Борисов

Димитър Ганев: Следващото управление ще стъпи на по-малка основа
Обновена: 8 юли 2021 16:28 | 8 юли 2021 14:32, Александър Попов
314
Политическият взрив на Слави е по-малък от този на Симеон и Борисов
Снимка: БГНЕС

През 2001 и 2009 г. политическите взривове, наречени НДСВ и ГЕРБ, пометоха партийната система тогава. Тези две партии спечелиха съответно 2 и 1,7 милиона гласа. "Има такъв народ" със своите над 550 хиляди гласа на техния фон изглежда като видимо по-малък взрив, коментира пред БГНЕС политологът от "Тренд" Димитър Ганев.

„Трифонов и неговата партия бяха привидяни като инструмента, който може да свали ГЕРБ от власт. Огромната част от неговата подкрепа идва на базата на наказателен, протестен вот срещу предишното управление, т.е. става дума не за позитивен дневен ред, а за отрицание на настоящото статукво", каза политологът.

Той отбеляза, че през последните 6 месеца Трифонов е правил всичко възможно, за да се позиционира като играч, който е срещу статуквото, срещу всички и благодарение на това спечели огромна подкрепа.

"Поражението, което претърпя БСП беше породено от факта, че целият вот, който искаше да гласува срещу ГЕРБ не припозна левицата, а припозна Трифонов. Социалистическата партия беше припозната като част от статуквото", каза Ганев.

Според него кампанията на пълно отрицание на настоящото статукво и на малко говорене донесли политически успех на Трифонов.

"През 2001 и 2009 г. политическите взривове наречени НДСВ и ГЕРБ пометоха партийната система тогава. НДСВ и Симеон Сакскобургготски помете двуполюсния модел и установи многополюсна партийна система. След това ГЕРБ помете тази многополюсна система и установи система с ясен един доминиращ полюс", заяви политологът.

Ганев коментира и позицията на Трифонов в следващото управление.

„Следващото управление, което ще се създаде след 11 юли ще стъпи на една сравнително по-малка основа, рекордно малка парламентарна група на основната управляваща партия - „Има такъв народ“. Рекордът се държи досега от Сергей Станишев - 82 депутати, когато създаде парламентарно мнозинство около себе си с тройната коалиция през 2005 г. Тези около 70 депутати на „Има такъв народ“, които очакваме ще създават редица предизвикателства за управлението и неговата парламентарна основа. Вероятно, те ще съставят кабинет около парламентарната им група и около ПГ на „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“, като най-голямата партия ще бъде около 70 депутати. Това е съвсем различна политическа ситуация“, обясни политологът.

„Волята на българския народ през 2001 и 2009 г. беше много категорична: цялото статукво вън. Сакскобургготски и Борисов спечелиха почти пълно мнозинство тогава, единият имаше 120 депутати като най-вероятно му бяха откраднали няколко, а другият – 117“, добави той.

През 2021 г. партиите на така нареченото статукво – ГЕРБ, ДПС и БСП е по-вероятно да имат мнозинство.

Димитър Ганев е категоричен, че политиците, имащи голяма популярност в социалните мрежи имат и съществена електорална тежест на практика.

„И Борисов, и Трифонов имат реална тежест, разбира се. Относно Трифонов много хора казват, че той не прави кампания, но това е дълбоко погрешна теза. Не е вярно, прави кампания, просто тя е по-различна. Трифонов, през последните година-година и половина, откакто е обявил проекта си, работи целенасочено да се позиционира като най-силната алтернатива на цялото статукво. Той казва: „Аз съм срещу цялото статукво, срещу ГЕРБ, срещу БСП, срещу ДПС, няма да се коалирам с тях и прочее“. Неговата цел беше да се позиционира именно срещу статуквото. Представете си тогава ситуацията, ако той започне да прави традиционна кампания, както правят всички партии. Ами той щеше да бъде възприет като статукво, щом прави същото като всички останали. Тогава неговият образ на легитимен играч срещу статуквото, на негова алтернатива, фактически става много по-слаб“, смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
слави много мрази държавата ни. да не земе да я гътне завинаги.
178
5
 
0
 
! Отговори
Маските ВЪН 5 преди 3 години
На изборите за парламент, в изборните секции, НЕ трябва да има МАСКИ, за да можем да ВИДИМ - Кой иска да гласува... Чух че Бoоклук Б.Б. давал БГ паспорти на ***.йм.уни и китайци.. Така че , ако някой види такива да приближават Изборните секции, трябва да ги ИЗГОНЯТ към Турция.. САМО араби, не.г.ри и КРАДЦИ, и мошеници може да влязат да гласуват с маски !!
177
1
 
2
 
! Отговори
ЛИЙДС МЪРСИ ЯРД преди 3 години
Да внушиш на КУКЛИТЕ НА КОНЦИ че са Господари на куклите е като да внушиш на РОБИТЕ че живеят в СВОБОДА а спецовете у нас са от ИДЕОЛОГИЧЕСКАТА ЧЕРВЕНА МАРКСИЧЕСКА Държавна сигурност с последен шеф от БКП на власт между другото и цесекар и използвал цесекари за доброволци безплатни милиционери Митьо Гестапото!ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИ а най великата промивка е РОБИТЕ да си внушат че живеят в СВОБОДА тъй че ЕВОЛЮЦИЯТА прати СССР,КГБ,ГРУ и сие в ГРОБА
176
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в България демократи в управлението - няма. всичко продукт на партията майка.До 20 години повечето от 800000 татови комунисти ще са измрели или в пенсия. Тогава ще се появят и демократи, дето истински милеят за Родината, ако още я има държавата.
175
1
 
1
 
! Отговори
ЛИЙДС МЪРСИСК ЯРД преди 3 години
МУЗИКАТА не носи богатство но ако си БОГАТ безпроблемно ставаш звезда на музиката!СЕЙНТ ДЖЕНДЪР СОРОС МЕТАЛИКА ЮМРУКА реклама на Хеви Хомосексуалния Метъл!Анонимните лузари и аутсайдери от Металика почват с гаражна музика като на китарите им пишело:"УБИЙТЕ ДЖОН БОН ДЖОУВИ" докато при тях не дошъл гоуемият СОРОС мениджър на Джон Бон Джоуви и им казал направо:"ЛАПАЙТЕ МИ ОНАЯ РАБОТА И ЩЕ СТАНЕТЕ ЗВЕЗДИ и хеви метълите му го джунджуркали в уста" и сега са ЗВЕЗДИ без да са си направили своите песни
174
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След калинките на Борисов идват кърлежите на Слави .
173
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турците не можаха да ни ликвидират за 500 години, демократите ще ни заличат от земята за 50 години, от които 30 вече изминаха.
172
3
 
1
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Истината е, че може би само ИТН не са партия на статуквото. Може би, защото още не знаем дали към тях не са се присъединили бивши кадри на СДС, ГЕРБ или НДСВ. Демократична България (ДСБ на Иван Костов) са партия на статуквото. Изправи се! Мутри вън! са наполовина партия на статуквото заради Татяна Дончева и Мая Манолова
171
5
 
1
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Истината е, че при тройната коалиция средната заплата в България скочи с над 88%, но това се видя недостатъчно на хората и през 2009 година те избраха мутрите да ни управляват и заплатите се повишаваха с около 6% на година в следващите 4 години.
170
1
 
4
 
! Отговори
Чорна Панамера преди 3 години
За Трифонов не бих гласувал, но виж за Кондьо ...
169
1
 
8
 
! Отговори
Мерседес Мечок преди 3 години
Само го вижте тоя и ще разберете защо сами сме си виновни ...
168
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
турците не можаха да ни ликвидират за 500 години, комунистите ще ни заличат от замята за 50.
167
1
 
10
 
! Отговори
КОНЧИТА ВУРСТ.. преди 3 години
ОТ УЧИНДОЛ... ЗАПОЧВА ДА ИЗЧЕРТАВА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ...
166
1
 
12
 
! Отговори
Коко Горилата преди 3 години
Народът иска чалга - дайте му чалга, ама после да не реве що няма пари.
165
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Пиянството на един народ "скоро ще се събуди с тоталитарен режим в полза на свръх богатите олигарси които в момента извършват лесен преврат чрез аборигена свикнал да живее ден за ден с чалга на уста,въобразяващ си,че това което хвърчи се яде.Ама ,не!Докато не се изследва генезиса на корупцията от създаването й,причини и следствие,кои кръгове,да се обясни,защото на създателите и забогателите не се търси сметка,а точно те в момента "са борци" срещу статуквото ,представете си,че и "нова промяна".
164
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма"основа"при тройната коалиция,а показателна свръхкорупция и порции,МРЗ 240лв- 2009г.А основата на Борисов е възстановяване на държавата с мащабно строителство,3 пъти по висок БВП,МРЗ -650лв.,повишени пенсии.Че какви пътища имаше преди 10 г.-разбити дупка до дупка.Изградиха и нови пречиствателни станции,преобразиха градове,ремонтираха училища и детски градини,ремонтирани,а не порутени църкви и манастири,които се посещават.Стъпват наготово,а кой ще довършва след като вече отклониха средства?
163
5
 
3
 
! Отговори
Папагала Жако преди 3 години
Ръгай чушки в боба :)
162
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
народа се е побъркал. от отчаяние е готов да пропадне още повече.
161
2
 
3
 
! Отговори
на биси майката преди 3 години
Пилците се броят на есен. Совите не са за това за което са.
160
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България се превърна в Л У Д Н И Ц А и явно Л У Д ще ни управлява. Само си представям как татуирания с "Водя АДА" ще застане до Макрон, Меркел, Путин, Байдън или дори Ердоган. Пази Боже сляпо да прогледа. Взе едни пари в едно червено куфарче и реши, че е Бог или най-малко Цар. Пфу. Май и него ще замерят с л а й н а като Бареков