Какъв процент от жилището да е на кредит и колко да дадем сами?

От решението на този въпрос ще зависи стабилността на семейните финанси
Обновена: 20 сеп 2012 13:57 | 20 сеп 2012 11:16,
61
Какъв процент от жилището да е на кредит и колко да дадем сами?
Снимка: Investor.bg

Моят дом е моята крепост – тази максима е дълбоко загнездена в съзнанието на повечето българи. Покупката на собствено жилище обаче е труден и скъп процес, за който често пъти не получаваме достатъчно информация. Това е причината в поредица статии да опитаме да отговорим на основните въпроси, които трябва да си задаваме, преди да изтеглим ипотечен кредит.

Вече описахме важността на избора на равни (анюитетни) или намаляващи вноски да изплащаме кредита за жилището си. Не по-малко важен е и въпросът каква част от жилището да е на кредит и с каква сума да участваме сами в покупката.

Макар да изглежда доста сложен, в крайна сметка въпросът се свежда до това какъв дял от разходите на домакинството могат да бъдат заделени за изплащане на жилището.

Какъв размер на разход за кредит мога да си позволя?

Традиционното правило е не повече от 50% от приходите ви да отиват за вноска по кредит. Всяка банка изчислява какъв разход за кредит можете да си позволите. Това става, като от общия доход се изваждат разходи, присъщи на средностатистическо домакинство.

В екстремен случай, в който давате 90% от приходите си за вноската по кредит, бихте били изложени на огромен риск - при загуба на работа от един от съпрузите в стандартно семейство с двама работещи родители например, то вие ставате неплатежоспособен, защото половината от доходите вече ги няма.

Освен трайна безработица, друг риск е трайната нетрудоспособност. За да се предпазите от този риск, е удачно да предвидите застраховка, която да ви защити от него.

Най-удачно би било разходите за жилищния кредит да не надхвърлят 33% от доходите на домакинството. Това би предоставило значителен буфер при евентуални сътресения.

Фактори, влияещи върху размера на кредита

За всеки кредитополучател факторите са субективни. Въпреки това обаче могат да бъдат извадени най-значимите за повечето хора въпроси, които определят размера на кредита.

На първо място е сигурността на доходите. По правило ипотечните кредити са с доста дълъг хоризонт на изплащане и трудно можем да бъдем убедени, че по време на целия договор с банката няма да срещнем никакви трудности.

Поради тази причина основен фактор, който е определящ за размера на самоучастието, е наличието на някакъв финансов буфер. Ако имате например някакви резерви, които може да използвате при намаляване на доходите или увеличаване на вноската по кредита (поради увеличение на лихвите), то тогава можете да си позволите и по-голям дял на кредита в месечните разходи.

Такива буфери могат да бъдат ангажимент от родителите за помощ при нужда, недвижим имот, който да продадете при нужда, ценности като например злато и други.

Кредитът като разход, заместващ разхода за наем

Основна функция на разхода за кредит е, че замества разхода за наем. Ако приемем, че разходът за наем е 500 лв. на месец при приходи от 2 000 лв., то той е 25% от семейния бюджет. Следователно, ако вноската по кредита ви е също 500 лв., то в дългосрочен план вие бихте били на печалба, защото все едно плащате наем, а жилището ще остане за вас.

Традиционно обаче разходите за наем на дадено жилище са двойно по-ниски от разходите за жилищен кредит на това жилище.

Предсрочно погасяване на кредит

Ако сметките ви се окажат грешни и не успявате да си плащате вноската по кредита, то винаги може да продадете жилището и да погасите кредита. Възможно е след продажбата да има пари и за вас, а може и все още да дължите нещо на банката. Например някои от жилищата в България в момента са по-евтини от размера на кредита, с който са купени.

Това е валидно основно за кредитите в швейцарски франкове отпуснати при върха в цените на имотите през 2007-2008 г. Оттогава швейцарският франк поскъпна с 30% спрямо лева, а цените на жилищата се понижиха, например с 20%. Ефектът е, че жилищата са по-евтини от кредита, с който са купени.

Какво в крайна сметка да е самоучастието ни?

Здравословен процент на самоучастие е около 30%, тоест останалите до 70% да са от банката. Някои банки финансират и до 100% от покупната цена - в зависимост от доходите и характеристиките на имота.

Колкото по-голям е процентът на самоучастие, толкова по-спокойни ще се чувствате и вие, и банката. Съответно банката ще ви даде по-ниска лихва, когато имате по-голямо самучастие, защото кредитът става по-малко рисков.

За да живеете спокойно в новия си дом, е препоръчително вноската ви за кредит да е с дял от до 50% от семейния бюджет и да сте осигурили поне 30% от парите за новия си дом. Също така да е удачно да е предвидят буфери срещу безработица, нетрудоспособност и други рискове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: ипотечен кредит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще ви кажа моята истина Повече от 10 години живеех в несигурност и стрес - без собствен дом Теглих не един кредит за развиване на малък бизнес ,бачках като луд ,връщах кредит след кредит ,докато в един момент кредитите свършиха ,но аз продължих да спестявам и не допусках да се гукам с някои модерен телефон например Спестих пари и си купих жилище - сега живота ми е различен успех на всички
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато навремето индианците им предложили да си дадат земята за апартаменти, те отвърнали "Как ще живеем, душите ни ще умрат там".
17
6
 
45
 
! Отговори
факт преди 11 години
Бля-бля-бля...когато цените паднат и станат реални/200-300 евро кв.м./пак няма да има кой да купува.Младите бягат,старите мрът, а апартаментите пустеят.Сега само в София има над 100 000/сто хиляди/непродадени нови апартамента,а що се отнася до ипотеките то в таякриза трябва да си луд за та прибегнеш до там.Точка по въпроса !!!
16
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази статия предполага, че всички българи разполагат със стотици хиляди левове в банката и се чудят как да ги инвестират - в недвижимо имущество, акции или собствен бизнес.А всъщност, повечето хора нямат никакви спестявания и са принудени да изберат първата банка, която им предложи 85-90% кредитиране.Иначе е ясно, че колкото повече лично участие имаш, толкова по-малка лихва плащаш. Също така е ясно, че водата е мокра, а небето синьо.
15
8
 
27
 
! Отговори
кредитополучател преди 11 години
Живях под наем 8 години, от квартира на квартира, като след тези години нямам нищо налице, но нямах избор. Сега съм с ипотечен кредит 85%, да съгласна съм че лихвите и таксите са високи, но поне един ремонт мога да си направя, без да питам когото и да било. Семейството ми няма никаква странична помощ, така че тия приказки как може да се спести е как като ги давахме за наем?!
14
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За това обаче са нужни поне няколко Докторски, Професорски и Академични титли да има човек, че да се сети за него.===========Основна функция на разхода за кредит е, че замества разхода за наем. Ако приемем, че разходът за наем е 500 лв. на месец при приходи от 2 000 лв., то той е 25% от семейния бюджет. Следователно, ако вноската по кредита ви е също 500 лв., то в дългосрочен план вие бихте били на печалба, защото все едно плащате наем, а жилището ще остане за вас.
13
3
 
35
 
! Отговори
92набор преди 11 години
имам роднини и семейства на приятели с кредити... при ситуацията в България истината е - БАНКИ - РОБСТВО = КРЕДИТ НИКОГА
12
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Tazi statiq e platena ot bankii, tai kato krediti v momenta nikoi ne iska da vzima.
11
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва лихвения кредит да бъде навсякъде забранен като вид доброволно поробване на едно човешко същество към друго - лихваря. Преди 130 години се освобождавахме от турско робство, вече е време да се освободим от друг вид робство.
10
10
 
60
 
! Отговори
:) преди 11 години
Много глупави коментари, честно :) Кредитът не е задължителен. Ако не искаш - не теглиш. Какво се помпате, като половината сте с по 10 кредита взети за глупости :) Господ ни е дал глави да мислим с тях. Това, че някои хора искат да имат всичко и то сега си е техен проблем. Банките само се възползват от алчността и глупостта на човека и печелят добре.
9
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кредит никога
8
1
 
23
 
! Отговори
Тялото преди 11 години
0% от кредит . 100% под наем. При 200 евро кредит няма никаква логика да купуваш за 50 000 евро кеш, камо ли за двойно с кредит.
7
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
0% от кредит!Които е виждал списъците с извзети имоти ще ме разбере!
6
4
 
56
 
! Отговори
кредити преди 11 години
жилище само в кеш, кредитът е убийство на потфейла и живота!
5
7
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
През 2007 ми се смяха, като казвах че ще си купя жилище, когато стане възможно да тегля кредит за по-малко от 10 години. За 5 години съм спестил пари за 1/3 от цената на жилището без да си давам зор или някоя банка да ми диша във врата. С този темп на цените може би след година ще успея да тегля малък кредит, които да погася за 5 години. Вие теглете за 35 години т.е. до края на живота ви
4
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Със средна заплата от около 1000 лв, от която веднага се взимат близо 30% данъци - тия ми говорят за между 30%-50% от дохода да отива за кредит! Вие нормални ли сте? Нали и внуците ми ще трябва да плащат при такива условия, заплати и цени на всичко.
3
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ша дадем, ако имаме, а като нямаме?
2
6
 
42
 
! Отговори
Сахаров преди 11 години
Смрт за банките!
1
5
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какъв кредит?Вие да не сте луди?