Една от осъдените във Великбритания за измама с 54 млн. паунда: Животът ми се преобърна!

Цветка Тодорова се страхува да излиза от дома си
17 юни 2024 07:00, Нели Христова
91
Една от осъдените във Великбритания за измама с 54 млн. паунда: Животът ми се преобърна!
Снимка: БНТ

Предсрочно от британския затвор беше освободена една от петимата обвинени в престъпна схема българи, ощетили английската социална система с близо 54 милиона паунда.

На 30 май британски съд произнесе присъдите им, като Цветка Тодорова беше осъдена на 3 години затвор. По време на процеса представител на Кралската прокуратура разкри, че заради схемата са докарвали специално хора от България, за да кандидатстват за различни социални плащания. Повечето от тях - от района на Сливен. Разследването по най-големия подобен случай в историята продължава както на Острова, така и в България.

С Цветка Тодорова за БНТ разговаря кореспондентът на националната медиа в Лондон Васил Христов. В съдебната зала беше казано, че тя подлежи на депортация, но това със сигурност няма да се случи преди 27 юли, когато съдията насрочи дело, на което ще се реши какво от имуществото на петимата осъдени ще бъде конфискувано.

Гюнеш Али, Галина Николова, Стоян Стоянов, Цветка Тодорова и Патриция Панева се признаха за виновни по повдигнатите им обвинения за измама и пране на пари. Тогава стана ясно, че колосалната сума е източена с 6000 фалшиви молби за социални плащания. Не всички пари обаче са отивали в обвиняемите. Някои са получавани и от реални хора, на които те са помагали да вземат помощи. В повечето случаи са използвали фалшиви документи, включително за раждане на деца, които не съществуват.

Престъпната им схема е действала близо 5 години, преди те да бъдат арестувани за първи път през май 2021 г. При претърсване полицията е открила 750 000 паунда, натъпкани в куфари и чанти, както и голямо количество фалшиви финансови документи.

Цветка Тодорова беше освободена предсрочно, защото е излежала повече от половината срок на присъдата си, след като през 2021 година се опитва да се прибере в България, което властите тук тълкуват като опит да избяга от правосъдието. В дома ѝ, по време на ареста, са открити малко над 14 000 паунда.

А днес, вече на свобода, Цветка обяснява, че е виновна, но е станала част от схемата помагайки на хора, и се страхува, защото хората смятат, че е получила над 10 милиона паунда, докато тя се издържа от пенсията и спестяванията на родителите си.

"Животът ми за един миг се преобърна на 360 градуса. За един миг след 5 май 2021 г. С голям трясък на вратата се изкрещя: "Полиция!", на което аз отговорих: слизам, за да отворя. Докато сляза по стълбите, вече почти цепките на вратата се виждаха да я къртят. Оттам нататък като нахлу една армия, пишеше, че 18 човека са били, но при мен мисля, че бяха повече. Комшиите ми казаха след това, че от началото до края на цялата улица е била заприщена. Три големи вана и три коли видях, колко още други е имало - не знам...

Съдията ме попита дали имам нещо напротив делото да е едно, защото става въпрос за един тип документи и държавата да го направи в едно, аз се съгласих. Аз нямах нищо напротив, защото аз нямам нищо общо с тях, но за това съвпадение, реших делото да е на едно. Но ако аз знаех, че така ще излезе, че ще ме водят като група, аз никога нямаше да се съглася делото да е в едно. Може би вината единствено щеше да излезе за мен, според свидетелите, които имах, че щеше да се докаже за мен, че аз не съм спечелила пари, аз не съм взела пари и аз не съм им направила фалшиви документи, не съм им дала фалшив адрес, фалшив паспорт, фалшиво джипи, абсолютно нищо фалшиво. Тези 54 милиона и то дори може да са повече, не са 54 - повече са, това не са взети от тези пет или още колко хора, които им правят документи, не знам. И не ме интересува - да бъда честна, но това са взети от повече от 6000 човека клейма. Чета в пресата, чета коментари, които хората разделят пет човека по 10,5 милиона - ми те защо са стояли там, аз съм готов да отида за тези пари 20 години да лежа и подобни неща. Аз не знам тези хора какво са спечелили, които бяха с мен на подсъдимата скамейка и не ме интересува. Всеки отговаря за себе си. Лично за мен, аз не съм спечелила нищо, аз не съм купила нищо, аз не съм пътувала никъде, аз изпитвам вече страх от всичко. Изпитвам страх да изляза нормално на улицата, за да не помислят хората, че имам пари, а всъщност аз дължа пари", разказа Цветка Тодорова.

Разследването по случая продължава и се очакват още разкрития по схемата, която няма аналог в Англия.

В публикация на вестник "Таймс", посветена на случая, се посочва, че британската нация дължи благодарност и рицарско звание на сливенския инспектор Васил Панайотов, започнал разследването в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от Политика
Под 1,5% ще бъде увеличението на тока за бита от юли
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
2
 
! Отговори
Аман от разбирачи преди 3 седмици
Е това е мазна гуша, ако не сте виждали
80
0
 
2
 
! Отговори
A преди 4 седмици
3 години за 54 милиона паунда - англетата да очакват бум в измамите.
79
1
 
0
 
! Отговори
Окадар преди 4 седмици
Пред разследващите тайс са заявили че 15бр. куфари /по 3бр на човек/ пълни с по 50 Паунда пачки са получили за работат си.До ден днешен Британската полиция не е намерила нито един куфар с парите.
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Като и гледам българския, представям си англиския. Със сигурност преводача доста се е препотил.За тия пари била готова (пардон ГОТОВ) да лежи 20 години"===>>>Присмял се хърбел на щърбел. И твоя реотан бавно стопля - че те защо са стояли там и за тези пари съм готов да лежа 20 години са част от коментарите, които тя е чела в пресата. Коментарът е писан от мъж, който е готов да лежи 20 години за такива пари, т.е. за 10.5 милиона паунда.
77
0
 
1
 
! Отговори
Измамен преди 4 седмици
Големият играч е Галина Николова, тя го играе нещо като счетоводител, навътре е в социалнтата им система и им знае всички вратички.
76
0
 
6
 
! Отговори
Язе преди 4 седмици
"Животът ми за един миг се преобърна на 360 градуса" Хахахаха...Е, така е при богатите.
75
0
 
8
 
! Отговори
Саше Велики преди 4 седмици
Тези ромале уж много хитри , ама си намериха майстора. Винаги от хитрия има по хитър.
74
0
 
8
 
! Отговори
dl преди 4 седмици
О,горкичката!Много малки присъди са им дали,те няма да се поправят и при първа възможност ще продължат,бъдете сигурни.Тя си признаваживотът й се преобърнал на 360 градуса,значи е същото
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Мутрите да не и вярват. Показа се по телевизията да излъже, че няма пари.
72
0
 
7
 
! Отговори
Бушоните са Българи преди 4 седмици
А къде са парите ...? Ясно ,че бушоните са Българите. Видяхме го всички показват бушони който не знаят английски. Къде са парите по коя банкова сметка на кой адвокат английски, някой ги е свтенал тези хора, без помощ "от вътре" това не става.
71
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Лъже. Има пари и ги крие.
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Света вода ненапита е тази българска майка Тереза. Помагала на нуждаещите се, но и себе си не е забравяла да възнагради щедро.
69
0
 
6
 
! Отговори
Беселина преди 4 седмици
Хахахаха, много са ми симпатични тези хора! "Животът ми се преобърна!" ххахахаха, станало е като във вица, в който един играел карти с англичаните и не се гледат картите, вярваме си, нали сме джентълмени! "И като ми тръгна една карта, пичовеееее!..." хаахахаха,ох, че весело!
68
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Животът ми за един миг се преобърна на 360 градуса." Подходяща в за министъра в Германия.
67
2
 
5
 
! Отговори
опетков преди 4 седмици
До Ха Стига ***, ***. Не гледай в канчето на началника. За тази "нещастница", какво друго освен, че си е получила заслуженото, горката благодетелка. Истинските виновници са британските институции, позволили да се развихри такава далавера под носа им. А сега ще хванат на босия цървулите. Те дори не са допускали, че може да се пръкне такава измама в мозъка на някого. Дано са си взели бележка, че заслужават да ги изволнят всичките за съучастничество.
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Бря,54 милиона ,че как се крадат тия милиони ,и то от неграмотни ,адеако са некои айпи специалисти или хакери може,но нашите да ги нарочили и Англия ,явно друг е прибирал милионите)))
65
4
 
4
 
! Отговори
Ха преди 4 седмици
Така е хейтърчета. Даказателства за кражбите на Боко, Кирчо и Кокорчо няма. Я не се напрягайте да мислите, че май ви е невъзможно, ами ударете палец надолу. Може и да заработите 5 лв днес, за едно кисело мляко и хляб. В България кражби няма и всичко цъфти.
64
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Преобърнала се била на 360 градуса ... т.е. иска да каже, че продължават със схемите ли? Я, да я приберат отново, за да обясни :))
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Като и гледам българския, представям си англиския. Със сигурност преводача доста се е препотил.За тия пари била готова (пардон ГОТОВ) да лежи 20 години :))
62
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Някои са получавани и от реални хора, на които те са помагали да вземат помощи." - Хаххах - не смеят да кажат, че са цоцали системата и са си взимали таксичка. Има още няколко такива групи в Сливен, има такава гурпа в Ямбол, в Нова Загора, в Стара Загора са поне две. А Хасково и КръджАААли, там е вече всяко село.

Спонсорирани публикации