ЕС започва преговори за членство с Украйна, но помощта от 50 млрд. евро не мина

Унгария се възпротиви за пакета помощ
15 дек 2023 06:25, Александър Попов
126
ЕС започва преговори за членство с Украйна, но помощта от 50 млрд. евро не мина
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерите на Европейския съюз се съгласиха да започнат преговори за членство с Украйна, въпреки че тя продължава да се бори с инвазията на Русия. Не бе постигнато обаче съгласие за пакет от 50 милиарда евро финансова помощ за Киев поради съпротивата на Унгария, предаде Ройтерс.

На срещата на върха в Брюксел лидери от общността се справиха с възраженията на унгарския премиер Виктор Орбан като уредиха той да напусне залата, докато те предприемат историческата стъпка на съгласие за започване на преговори за присъединяване на държава във война.

След това обаче, 26-те не можаха да преодолеят съпротивата на Орбан, който поддържа тесни връзки с Русия, за преработване на бюджета блока, за да насочат жизненоважна финансова подкрепа за Украйна и да предоставят повече пари за други приоритети на ЕС, като управленитое на миграцията.

Днес лидерите от ЕС приключиха разговорите по финансовия пакет, който изисква единодушие на ръководителите на 27-те държави от ЕС, в ранните сутрешни часове и казаха, че ще разговорят отново през януари, като някои изразиха оптимизъм, че в началото на идната година може да бъде постигнато единодушие.

Официални лица казаха, че лидерите на 26 от 27-те страни членки на ЕС са доволни от предложеното компромисно бюджетно предложение, представено от председателя на срещата на върха Шарл Мишел.

„Все още имаме малко време, Украйна не е без пари през следващите няколко седмици“, каза нидерландският премиер Марк Рюте пред журналисти при напускане на преговорите. „Смятам, че можем да постигнем съгласие в началото на следващата година, имаме предвид края на януари“, каза Рюте.

Орбан настоява, че Украйна не трябва да получава толкова голяма сума от бюджета на ЕС, тъй като не е част от блока.

Други лидери са уверили Киев, че ще насочат помощта към Украйна по канали извън бюджета на ЕС, ако Будапеща не свали блокадата.

Въпреки че членството вероятно ще стане факт след много години, решението на срещата на върха в Брюксел приближава Украйна една крачка по-близо до нейната дългосрочна стратегическа цел да се установи на Запад и да се освободи  от орбитата на Москва.

Германският канцлер Олаф Шолц е изиграл ключова роля за това да накара Орбан да напусне залата, за да освободи пътя за решение, разказаха дипломати и официални лица.

Шолц заяви, че решението е „силен знак за подкрепа" за Украйна.

ВЪЗРАЖЕНИЯТА НА ОРБАН

Орбан цитира корупцията и други проблеми, обосновавайки защо Украйна не е готова за преговори с ЕС, но дипломати от ЕС подозират, че той използва въпроса като разменна монета, за да се опита да деблокира средства от ЕС за Будапеща, замразени поради опасения за състоянието на върховенството на закона в Унгария.

В сряда Европейската комисия – изпълнителната власт на ЕС, възстанови достъпа на Унгария до 10,2 милиарда евро за икономически проекти, след като се установи, че Будапеща е изпълнила условия за гарантиране на независимостта на съдебната власт.

Орбан обаче запази възраженията си срещу преговорите за членство с Украйна дори след вземането на това решение.

„Позицията на Унгария е ясна, за нас Украйна не е подготвена за започване на преговори за членство в ЕС“, каза той, наричайки решението за започване на разговори "нерационално" и "неуместно".

Белгийският министър-председател Александър Де Кро, изразявайки разочарование от Орбан, каза, че е време унгарецът да смекчи тона.

„Ако сте част от решението, сте съгласни с решението или след това просто трябва да си държите устата затворена", каза Де Кро.

Географски по-голяма от всяка държава в ЕС и с население от 44 милиона, в разгара на война, Украйна създава някои уникални предизвикателства за приемането й в 27-членния блок.

Преговорите за членство вероятно ще отнемат години и няма да започнат веднага.

ЕС първо ще трябва да приеме преговорна рамка, което също ще изисква единодушие.

Лидерите казаха, че ще предприемат тази стъпка, след като Украйна изпълни изискванията, свързани с демокрацията и върховенството на закона./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: УкрайнаВиктор ОрбанЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
7
 
! Отговори
ха ха ха преди 5 месеца
"се справиха с възраженията на унгарския премиер Виктор Орбан като уредиха той да напусне залата, докато те предприемат историческата стъпка на съгласие за започване на преговори за присъединяване на държава във война".
74
1
 
8
 
! Отговори
Мишо преди 5 месеца
Браво, Русия скоро ще е в ЕС. Давайте 50 милиарда. Алчни типове. Не ви пука за хората, а само как да станете по-богати.
73
2
 
8
 
! Отговори
Сандо преди 5 месеца
а каква част от тия 50 милярда трябва ние да поемем? никой не казва ама предполагам че ще е минимум милярд ако не и два, говорим за евро, не лева
72
2
 
10
 
! Отговори
Км преди 5 месеца
Значи с несъгласните се,,СПРАВЯМЕ,,като ги отстраняваме .Браво ,голяма ,,ДЕКОРАЦИЯ,,(демокрация в кома)
71
0
 
7
 
! Отговори
Ах далш европейското преди 5 месеца
Знаменце ще достатъчно да спре Майдан 3???При положение че няма кеш ни от САЩ ни от ЕС??Зеленски ще се препоти по Празниците..
70
0
 
2
 
! Отговори
До 81 преди 5 месеца
Те Русия работят усърдно да нормализират пропорциите. Но ще останат предимно само пенсионери и младежи.
69
2
 
6
 
! Отговори
Дани преди 5 месеца
За какво му е на ЕС една разрушена държава, а Молдова. Тези нали румънци искаха да станат, къде отиде тази идея. Албания и Черна гора, заслужават много повече да са в ЕС, от колкото тази черна дупка за пари. Не че ЕС вече е някакво мерило, превърна се в някаква политическа маша.
68
3
 
10
 
! Отговори
Зеленски, САЩ и ЕС преди 5 месеца
Отдавна загубиха войната срещу Русия. Сега се борят за физическото оцеляване на Зеленски, който е ходещ т руп ако не донесе милиарди за Украйна..Засега получи само откази и празни обещания ;))
67
0
 
8
 
! Отговори
Дали ЕС знамето преди 5 месеца
Ке стопли украинците и ще ги нахрани тази зима?Дали ще ги спре да направят Майдан 3 срещу Зеле?!
66
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ЕС последните 10 години е потъващ кораб, вместо да мислим как да се спасим ние все по-навътре се бутаме.
65
0
 
13
 
! Отговори
Съдията Дредд преди 5 месеца
Зеленски има нужда от пари КЕШ , защото с тях плаща на хилядите западни "доброволци" в Украинската Армия и на американските подразделения управляващи дроновете, които са ЕДИНСТВЕНИТЕ ЕФЕКТИВНИ БОЙНИ ГРУПИ НА уКРАЙНА... Няма долари - няма "доброволци", никой няма да се съгласи да воюва и да рискува живота си за без пари ... Зеленичкия е закъсал яко. Всъщност, напоследък се появиха доста клипове на западняци воювали за Украйна и напуснали поради закъснели плащания ... Процесът вече е започнал...
64
0
 
10
 
! Отговори
До 78 преди 5 месеца
Ако само 2 милиона жени от тези 10 милиона избягали в ЕС и Русия не се върнат в Украйна! Тя е свършена демографски! Пропорцията жени, мъже е несъстоятелна! Всяка втора жена в ЕС при запитване, казва че иска да остане в ЕС след войната..
63
2
 
13
 
! Отговори
Нане Вуте преди 5 месеца
Поредното бонбонче за наркомана! ЕС потъва бавно но сигурно. А ако приемат укропитеците, това ще ускори процеса на потъване!
62
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И на децата им стана ясно, че всичко е за да успокоят Украинския народ и да запазят главата на Зеленски от хорската любов. Без оръжия и пари зимата, работата на Украйна леко се усложни и народа взе да мрънка вече.
61
1
 
16
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 месеца
ЗАЩ и Европа постепенно подготвят Зеленясалия за капитулация ... Намалени доставки на оръжие ... Забавяне на помощите и вече виждаме и тяхното спиране ... Все по-малко канят Зеления да им говори на разни събития ... Все повече разни обещания как нещо щяло да се случи някога в не много близко бъдеще... ЕДИН ВЪПРОС. - След като войната свърши, Украйна я приемат в Евросъюза и украинците получат право да живеят и работят в Европа.. ДАЛИ ЩЕ ОСТАНЕ ПОНЕ ЕДИН УКРАИНЕЦ ЗА ДА "ВЪЗСТАНОВЯВА" СТРАНАТА СИ ?
60
0
 
6
 
! Отговори
Дори ЕС да ти зарине преди 5 месеца
С евро, има една накава особеност на войната..че воюваш с оръжие и муниции а не с банкноти!! Не оставаха муниции вече ..САЩ и ЕС не могат да произвеждат достатъчно!!
59
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нито "помощта" ще мине, нито преговорите за членство. Виждаме практическото приложение на Закона на Паркинсън за закъснението- с бюрократични и процедурни хватки решението на даден проблем се отлага дотогава, докогато това стане безпредметно.
58
0
 
8
 
! Отговори
Абе дори Орбан преди 5 месеца
Да се съгласи другата година, това е 1/4 само от бюджета на Украйна..Ако САЩ не им дадат тези 60 милиарда, дори да им задат 30 милиарда..Зеленски е дотука!
57
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Добре е, че има поне един здраво мислещ, но за съжаление на останалите 26 не им е там силата.
56
0
 
12
 
! Отговори
komitata преди 5 месеца
сегашното ръководство води ЕС към дъното но те ще бъде смененно след няколко месеца и картината ще е ндруга -не е нормално в криза членките д а плащат за конфликти на други.Корпоративни прелетени интереси между САЩ и ЕС и изборите през 2024г напъват за зделката

Спонсорирани публикации