Ще се окажат ли по-вредни хартиените сламки от пластмасовите?

"Вечни" химикали са открити в 18 от 20 марки хартиени сламки
26 авг 2023 07:15, Йоана Цонева
47
Ще се окажат ли по-вредни хартиените сламки от пластмасовите?
Снимка: БГНЕС

Хартиените сламки може би не са по-добро решение от пластмасовите, съобщава ДПА, позовавайки се на научно изследване. Т.нар. екологични сламки за напитки съдържат устойчиви и потенциално токсични химикали и вероятно не са по-щадящи за околната среда.

"Вечни" химикали, които могат да бъдат опасни за хората и останалите живи организми, са открити в 18 от 20 марки хартиени сламки, показва изследване на белгийски учени.

Нарастващ брой държави, сред които Великобритания и Белгия, забраниха продажбата на пластмасови продукти за еднократна употреба, включително на сламки. Произведените от растителни материали продукти станаха популярна алтернатива.

Това е първото по рода си изследване в Европа и второто в света. Анализирани са синтетичните химикали на 39 марки сламки. Пер- и полифлуороалкилови вещества (PFAS) са открити в повечето от тях. Тези вещества се срещат най-често в сламките, произведени от хартия и бамбук.

Изследването е публикувано в сп. "Food Additives and Contaminants".

Тимо Грофен, еколог от университета в Антверпен, каза, че екипът е искал да установи дали питейни сламки, съдържащи PFAS, се продават в Белгия. Преди това е установено, че сламки, съдържащи тези вещества, се продават в САЩ. Изследвани са 39 марки сламки, направени от пет вида материал - хартия, бамбук, стъкло, неръждаема стомана и пластмаса. Те са закупени от магазини, супермаркети и ресторанти за бързо хранене. Химичният състав на сламките е анализиран два пъти.

Установено е, че 27 от 39 марки, т.е. 69 процента от продуктите, съдържат PFAS. Химикалите се срещат най-често в хартиените сламки - в 90 процента от изследваните марки. В четири от пет марки бамбукови сламки също се срещат PFAS. Три от четири марки пластмасови сламки също са дали позитивен резултат за химикали. Две от пет марки стъклени сламки са съдържали PFAS. Веществата не се срещат в нито една марка сламки от неръждаема стомана.

Наличието на химикали в почти всяка марка хартиени сламки вероятно е заради водоустойчивото покритие, казват учените.

Проучването не се фокусира върху това дали PFAS биха могли да преминат от сламките в напитките.

Най-често срещания PFAS - перфлуорооктановата киселина (PFOA), беше забранен напълно през 2020 г.

В сламките са открити трифлуорооцетна киселина (TFA) и трифликова киселина (TFMS) - "ултракъси" вериги PFAS, които са водоразтворими и биха могли да изтекат в напитките според научния доклад.

Учените казват, че концентрацията на тези вещества е ниска, и предвид факта, че повечето хора използват сламки инцидентно, рискът за човешкото здраве е ограничен. При всички случаи обаче PFAS биха могли да останат в човешкото тяло в продължение на много години и количествата да се натрупат с времето.

Тези химични вещества се използват в ежедневни продукти - дрехи, съдове с незалепващо покритие. Съединенията се разпадат много бавно и могат да останат в околната среда хиляди години. Това е и причината да бъдат наричани "вечни химикали". Свързват се с множество здравословни проблеми, сред които слаб отговор към ваксините, ниско родилно тегло, болести на щитовидната жлеза, високи нива на холестерол, увреждане на черния дроб, рак на бъбреците и рак на тестисите.

Малки количества PFAS не са опасни, но те могат да се добавят към вече натрупани в организма, каза Грофен.

Не открихме подобни вещества в неръждаемата стомана, така че бих посъветвал хората да използват този тип сламки или просто да спрат да употребяват сламки, добави ученият.

Сламките от хартия и бамбук често се рекламират като екологични, но наличието на PFAS в тях означава, че това не е абсолютно вярно, каза Грофен, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До IceMan 29. То поне на чашките за кафе си пише отстрани, че продуктът съдържа пластмаса. А за т.нар. бамбукови чашки кои знае какво имат като имаме предвид статията за бамбуковите сламки. Уж са еко, ама могат да направят големи поразии на организма.
39
0
 
3
 
! Отговори
Без име преди 8 месеца
Грета Тунберг пасти да яде!
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Костадин Костадинов - премиер! България се нуждае от силен държавник, а не колониални слуги!
37
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Има Европейска директива за опаковките и използваните при производството им химикали. Задължително ниско миграционни лакове, които втвърдяват докрай. Смехотворно е, че не си спазват законите. Ако немогат - да си правят сламки от бамбук и слама без лак. Също стъклените сламки са за многократна употреба. Пластмасата да се забрани в бита!
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И всичко това е, защото се грижат за природата и, съответно, за здравето ни. А знаете ли как се рециклират хартиени чашки, чинии и сламки? Ами не се рециклират. Пластмасовата промазка на повърхността им прави това невъзможно. Честито, отново ни направиха на ***, но пък е за наше добро.
35
0
 
3
 
! Отговори
юнгата преди 8 месеца
До стааааааро решение.до 19.Преди 35 години по корабите забраниха пластмасите и бакелита.Дори и панерите за хляб.В скъпите магазини напитките са само в стъкло.Химията отрови човека и планетата!
34
0
 
6
 
! Отговори
Позьори и позьорки преди 8 месеца
В офиса имаме разделно събиране ,системи ИСО за оклона среда ,а ползваме неразградими капсули за кафе и хартиени чаши, кетъринга -обяда в кутии и прибори за еднократна употреба 20 ача създаваме по два чувала *** на ден. иначе сме с фанелки с еко каузи де :) Кафе на джезве е най доброто кафе ,това от машината от капсули минава през маркучи и пластмаси с висока температура и е токсично пълно с консерванти и канцерогени.
33
3
 
4
 
! Отговори
Биотехнолог преди 8 месеца
Детцки сокчета в кутийки? Това дето го вземате от магазина в кутия с пластмасов слой вътре и съдържание от фруктоза консерванти и подобрители ? Защо мразите децата си ? А не обичате ги просто ви мързи да изцедите свеж плод ,нямате време ще изтървете някой важен бизнез мейл или клюка в екран на телефона-разбирам сори...
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Значи първо се оказа, че пластмасата в световните океани е многократно по-малко от представяното, а сега и заместителите на пластмасата се оказаха по-вредни. Накрая ще се окаже и че "зелената сделка" е част от плана за намаляване на населението в световен мащаб.
31
2
 
9
 
! Отговори
По принцип преди 8 месеца
По-вредни от ЕС И САЩ СЪС ЗЕЛЕНАТА ИМ ЕНЕРГИЯ НЯМА! ПЛАЩАШ ИМ ЕКО ТАКСИТЕ,А ТЕ НИЩО НЕ ПРАВЯТ ЗА ПРИРОДАТА ПРОСТО НЯКОЙ ПЪЛНИ ГУША ЗА НИЩО РАБОТА!!!! ОДЕЛНО,ЧЕ ПОЖАРИТЕ СЕ ПАЛЯТ УМИШЛЕНО С ЛАЗЕР ОТ КОСМОСА ТОВА Е АМЕРИКАНСКА ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ПОКАЧВАНЕ НА ТЕМПЕРАТУРИТЕ НА ПЛАНЕТАТА.НА 40ГРАДУСА АКО СЕ ПАЛЕШЕ СУХА ТРЕВА ДО СЕГА ПЛАНЕТАТА ДА Е ВЪГЛЕН АРЕ НЕ НА НАС ТИЯ ЛЪЖИИИ!!!
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Такава е цялата работа на зелените бавноразвиващи кратуни- създават си някакви нелепи теории в празните глави, след което оревават света докато постигнат своето и накрая четем статии като тази.
29
1
 
6
 
! Отговори
IceMan преди 8 месеца
Някой да е виждал хартиена чаша да се е разложила след 10г.?
28
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Един съвет: Винаги, когато имате възможност пийте водата от ръка. Не от чучура на чешмата или от бутилка/чаша. Това преструктурира водата и й променя качествата в добра насока. Защо, когато ви заболи някъде, първата ви реакция е да се хванете за мястото с ръка? Защото ръцете ни са дадени не само да държим с тях...
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво значи никой не те кара да пиеш със сламка? Защо тези хартиени сламки са масово по детските сокчета?
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Така като прочетох ей това, дето са ни го написали, стигнах до заключението, че скоро ще ни забранят сламките, за да имаме по-силен отговор от ваксините!!! Хи-хи.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 13 - Виж, никой не те кара да пиеш със сламка. АКо не искаш, не пиеш и толкова.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Фин - Братле - идеята им е, че няма да има "нужда от работещите", естествено за техните си нужди, зщаото ще има яко машинки, да правят всичко.
23
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Добро утро! На "хартиените" сламки се вижда че са дебело ламинирани. Хартията вътре е за да й се радват хипстерите и да се правят на прогресивни спасители на земята, на които другите са им длъжни. А порастналите хора пък не пият със сламка.
22
2
 
5
 
! Отговори
Фин преди 8 месеца
До Анонимен 19 ...няма ли край тази тъпотийка?. Какво ще прави този милиард без простолюдието като теб? Нали трябва някой да му работи и обслужва, а и всички са смъртни -и златния и кюмюрния милиарди.
21
12
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 8 месеца
ХАРТИЕНИТЕ СЛАМКИ МОЖЕ И ДА СА КАРЦИНОГЕННИ ТЕЗИ КОИТО СА НЕКАЧЕСТВЕНО ПРОИЗВЕДЕНИ, НО САМО АКО СЕ ПИЕ НЕЩО ТОПЛО С ТЯХ! ПРИ СТУДЕНИ НАПИТКИ ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА НЯМА КАК ДА СЕ РАЗЛОЖАТ.

Спонсорирани публикации