Битката за Киев продължава, ще удържи ли украинската столица?

И двете страни обявиха поражения в лагера на противника
26 фев 2022 07:48, Александър Попов
504
Битката за Киев продължава, ще удържи ли украинската столица?
Снимка: GettyImages

Чест артилерийски обстрел се чува в Киев, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци. Украинската армия съобщи във Фейсбук, че руски военни са атакували украинска военна база в столицата, но атаката е била отблъсната.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руската армия е опитала да атакува и да превземе Киев и през нощта. Той призова хората да защитават столицата.

"Ние не можем да изгубим столицата. Обръщам се към нашите защитници, мъже и жени по всички фронтове: тази нощ, врагът ще се опита да използва всички сили, за да разбие нашата съпротива възможно най-бързо, най-сурово и най-нечовешки. Тази нощ те ще се опитат да превземат Киев", предупреди Зеленски във видеообръщение, публикувано на сайта на президентството на Украйна.

Украинските сили заявиха, че са отблъснали атака на руски военни по една от позициите им на пътна артерия в Киев - "Проспекта на Победата", предаде Франс прес, като се позова на съобщение на армията в акаунта й във Фейсбук.  Подробности за точното място на този сблъсък не се съобщават.

Още по темата
Кметът на Киев Виталий Кличко каза вчера, че руски диверсанти вече са влезли в града.

Пораженията според двете страни

Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че са унищожили хеликоптер и изтребител СУ-25 на противника близо до проруските сепаратистки райони в Източна Украйна, както и руски военнотранспортен самолет ИЛ-76 близо до Василков, предаде Франс прес.

Ожесточени сражения се водят в този град, който  е на около 30 километра югозападно от украинската столица, допълва Франс прес. Според украинското министерство на отбраната руските сили се опитват да дебаркират там военнодесантни части. Във Василков боевете се водят до военновъздушна база на украинските сили, допълва Ройтерс.

Говорителят на руското министерство на отбраната, генерал майор Игор Конашенков пък съобщи, че руските сили досега са поразили 211 украински военни съоръжения, в това число 17 командни центъра, 19 противовъздушни системи, 39 радарни модула, 67 танка и 6 бойни самолета. Военните са  поели контрола и върху стратегическо летище извън Киев, което им позволява да укрепят силите си, за да превземат столицата, отбелязва Асошиейтед прес.

Според високопоставен американски представител Русия е изстреляла над 200 ракети в Украйна, като някои от тях са поразили жилищни райони, без да е ясно дали те са били взети нарочно под прицел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


504
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
12
 
10
 
! Отговори
прероденият преди 2 години
Адолфчо си мечтаеше за блицкриг, ама не стана. Бесен е в момента. Вчера в Госмил украински наборници са попиляли, напълно унищожили, елитния му въздушнодесантен полк - самите руснаци си го признават. "Елитът" европейски и "европейските ценности" стигнаха нивото на руската рубла и не очакваше (?), че украинският народ ще брани родината и децата си. Сори гАспада и товарищи, на вашата съвест ще тежат жертвите и от двете страни.
186
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 237Не знам какъв фюрер е Путин, ама свастиките и риториката на тези от Националната гвардия на Украйна са си неонациски отвсякъде!
185
9
 
8
 
! Отговори
... преди 2 години
Кадрите с колони руски танкове,поразително напомнят кадрите с колони германски танкове от Втората световна война.Агресията няма синоними...
184
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
8 години украинската армия боммбандира хората в Донбас и Луганск
183
15
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Преди 10 дена , Ппутин отиде в Китай - и на летището - Никой Не го Посрещна - само 6 - човека - персонал. После Дзи Пин - разговаря със Всички - Но със Путинн - Не, Путин отиде на Мач- и там Не му Дадоха Ложа - а седна на обикновенни скамейки в стадиона. Путинн има проблем и с Китай, - Хлоппа му Дъската
182
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никъде не посрещат с цветя руските нашественици .Всички се сражават до последно.Лъжата,че майдана е преврат е доказана.
181
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руския фашизъм пълзи към Европа.
180
2
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Предците на атлантиците ни така са говорели по кръчмите как Османската империя геройски е отбивала руските атаки 1877-1878година.
179
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 232Абе я ги умножи по 5. Малко ми се виждат. Американците като нападнаха най-демократично Сомалия, колко спецове и "дела" оставиха и за колко време си обраха крушите?
178
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като Русия е толкова морална защо студентските квоти към САЩ са пълни а към Русия празни . Защо от запада отиват в Америка а в Русия не. Странно защо никой не иска да иде в русия
177
3
 
18
 
! Отговори
Майдан преди 2 години
Американската смрад се носи над всичко континенти. Вижте изказването на китайския представител в Съвета за сигурност през изминалата нощ - истината не може да бъде заличена от западната пропаганда. Американците са виновни за този конфликт между братски народи. Смърт на ФАЩ!!!
176
4
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Провалът на Запада е грандиозен. Вместо с Русия като съюзник да сформират фронт срещу Китай, превърнаха Русия във враг и ускориха смъртта си с 10-15 години. Но така е, когато в Брюксел и Вашингтон седят склерозирали пещерни комунисти и безмозъчни некадърници.
175
9
 
13
 
! Отговори
До 234 преди 2 години
Въщност прехвалените са украинците, които се представяха не само, че няма да загубят войната, а даже щяха да навлизат в Русия хаха. Всъщност за 2 дни са тотално разгромени. И със средества за дезинформация се опитват да изкарат имагинерни загуби за руснаците. Били свалили 8 самолета, то половината са си техни хахаха. А всичко може да приключи веднага със свалянето на американската *** и марионетка.
174
9
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Зеленски е раздал оръжие на Украинските Националисти - и Путтин съвсем изтрещя , защото умират Хиляди руски войници - и не правят нищо . Затова е извикал Кадиров, но пък Сирийските Джихадисти и Талибаните са се обадили на Реджеп Ердоган - и са предложили Помощ за Украйна . Но със Сигурност Путтинн е на Зор - защото извика Кадиров, и Прибира Вагнерите от Сирия и Либия в Украйна , Нещо Руската армия - Не върши работа
173
2
 
16
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Великите радетели за истината от СНН и останалите манипулатори въобще не ползват фейк... мда...Сградата с горящия покрив въобще не е е в Киев и изобщо не става въпрос за атака..Който го интересува - да си намери данни, в нета има достатъчно...Четете всички възможни източници, не гледайте само говорещите глави от ТВ кутиите...А бе ,кво стана с Короната, бре?!
172
4
 
5
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
Е верно няма по смешно нещо от укрините. Володимирчо освен да се обажда на световните лидери и да реве, че щели го убиват , нещо друго направи ли? Сълзливата мелодрама (ой убиват ***) я владее все пак е актьорче момчето. :)))
171
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До русофилиятаСамо да те попитам, защо Зеленски проговори на руски, след като със закон хохолите забраниха другите езици в официалната кореспонденция?
170
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Провалът на Путин и Русия в Украйна е грандиозен. Най-големите национални предатели българските русофили години наред ни проглушиха ушите как руските танкове за 48 часа ще прегазят Европа и ще стигнат до Ла манша. Господа русфили минаха 55 часа а прехвалената ви армия не може да стигне до покрайнините на Киев. Какво ще кажете сега господа национални предатели?
169
13
 
8
 
! Отговори
МОРАЛНА ПОЛЯРИЗАЦИЯ! преди 2 години
Войната на кремълските злодеи срещу Свободна и независима Украйна поляризира човечеството: от едната страна са сатанинските сили на лъжата, злото, дявола и комунизма, а от другата са Европейската цивилизация и преди всичко християнските народи. В такъв случай смятат ли демоните на смъртта, че Бог е на тяхната страна! Логично е, каквото и да се случи в началото на войната с Украйна, в края на краищата доброто ще победи злото и украински ни братя ще бъдат свободни, защото Америка е непобедима. бг.
168
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААДа, бе! То и под клипа с украйнската машина пише, че руска бронирана машина гази цивилна кола с хора в нея. Първо, този тип машини ордавна не са на въоражение в Русия. Второ, никаде нямаше "z" по нея! Та и тия какво са горили не е ясно. Както и двамата брадчеди, дето ги представяха за пленени руски войници.

Спонсорирани публикации