Битката за Киев продължава, ще удържи ли украинската столица?

И двете страни обявиха поражения в лагера на противника
26 фев 2022 07:48, Александър Попов
504
Битката за Киев продължава, ще удържи ли украинската столица?
Снимка: GettyImages

Чест артилерийски обстрел се чува в Киев, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци. Украинската армия съобщи във Фейсбук, че руски военни са атакували украинска военна база в столицата, но атаката е била отблъсната.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руската армия е опитала да атакува и да превземе Киев и през нощта. Той призова хората да защитават столицата.

"Ние не можем да изгубим столицата. Обръщам се към нашите защитници, мъже и жени по всички фронтове: тази нощ, врагът ще се опита да използва всички сили, за да разбие нашата съпротива възможно най-бързо, най-сурово и най-нечовешки. Тази нощ те ще се опитат да превземат Киев", предупреди Зеленски във видеообръщение, публикувано на сайта на президентството на Украйна.

Украинските сили заявиха, че са отблъснали атака на руски военни по една от позициите им на пътна артерия в Киев - "Проспекта на Победата", предаде Франс прес, като се позова на съобщение на армията в акаунта й във Фейсбук.  Подробности за точното място на този сблъсък не се съобщават.

Още по темата
Кметът на Киев Виталий Кличко каза вчера, че руски диверсанти вече са влезли в града.

Пораженията според двете страни

Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че са унищожили хеликоптер и изтребител СУ-25 на противника близо до проруските сепаратистки райони в Източна Украйна, както и руски военнотранспортен самолет ИЛ-76 близо до Василков, предаде Франс прес.

Ожесточени сражения се водят в този град, който  е на около 30 километра югозападно от украинската столица, допълва Франс прес. Според украинското министерство на отбраната руските сили се опитват да дебаркират там военнодесантни части. Във Василков боевете се водят до военновъздушна база на украинските сили, допълва Ройтерс.

Говорителят на руското министерство на отбраната, генерал майор Игор Конашенков пък съобщи, че руските сили досега са поразили 211 украински военни съоръжения, в това число 17 командни центъра, 19 противовъздушни системи, 39 радарни модула, 67 танка и 6 бойни самолета. Военните са  поели контрола и върху стратегическо летище извън Киев, което им позволява да укрепят силите си, за да превземат столицата, отбелязва Асошиейтед прес.

Според високопоставен американски представител Русия е изстреляла над 200 ракети в Украйна, като някои от тях са поразили жилищни райони, без да е ясно дали те са били взети нарочно под прицел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


504
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като на 3-я ден от военната операция сраженията се водят в столицата, колко време да издържи още тая столица??? Няма да е повече от още три дни най-много.
26
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вестникарски фантазии. Абе кат лъжете имайте предвид, че навсякъде в Киев има камери, предаващи на живо. Снощи са се тепали различни националистически групировки. Никви войски няма още в града както и е написано по-долу в текста че все още се прегрупират. И в текстовете си противоречите и няма логика.
25
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мир и спокоен живот искат обикновените хора!
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На кое да удържи? На зимата ли? Вероятно да.
23
34
 
14
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Народът в Украйна сам излезе и сам избра своят път на развитие, а именно да бъде част от свободна,просперираща и демократична Европа!Фашистът Путин може да спечели войната , но как ще спечели украинския народ на своя страна, това ще бъде пак едно мъчително съжителство, когато пак ще работят за жълти стотинки, а руските олигарси ще източват ресурсите и жизнените сили на държавата!Тази война Русия може да спечели само, ако спечели на своя страна народа, защото трябва да живеят заедно!Баладар!ЦРУ
22
12
 
43
 
! Отговори
защо се бият преди 2 години
Никой няма да помогне на Украйна. Това е факт. Съответно те нямат шанс за победа в този конфликт(война, агресия). Защо просто не капитулират. По-малко убити, ранени. По-малко щети. Киевските тикви спазват заповедите им отвън, а пред портите им война.....бял флаг и край.
21
3
 
6
 
! Отговори
Пинко преди 2 години
Днес мисля да хапна ***
20
18
 
16
 
! Отговори
Джуджето съм преди 2 години
Имах тежко детство, изолиран живот,имам и мания за величие,затова съм толкова злобен и недоверчив.
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 18 angusЯвно гориш от желание да заминеш на оня свят ! Ще ти се помогне и то много скоро и си напиши още днес завещание за доларите от сороскотоНПО
18
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Знам 100 начина да изкарам руската мечка от бър-логата й, но не знам нито един начин да я върна обратно там" (Бисмарк)
17
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
14 а приятеля ти каза ли от къде точно идва това оръжие? Защото аз се обзалагам, че у нас няма толкова в цялата ни армия? Та, ако Украйна не се е готвила за война и не е провокирала нарочно, как се оказа че има хиляди автомата за раздаване и милиони патрони? Я военните да кажат по какви канали и от къде е дошло това оръжие!
16
16
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Русия,спаси Украйна от фашистите!!!!Дано скоро разчисти и България от Ени...пари,че в България вече няма истински мъже ,които да е защитят от Крави и ряза...ни карабини!!!!!
15
39
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой няма да се предаде.Киев се защитава и никой не бяга.И президента и правителството и кмета Кличко са там и ръководят отбраната.Украинците никога няма да се предадат.
14
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 14 АнонименВбе4ра е пуснат десант от чеченския спецназ та твоя приятел може и да не са обади вече
13
8
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Укрите извеждат мирни граждани на улиците, раздават им коктейли *** и ги принуждават да стоят навън, вместо да се приберат в укрития. На практика ги позват като жив щит. Това е от най-мръсните практики на терористите. Да се скриеш между мирното население.
12
45
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ще бъде обесен на червения площад от свойте. Русия ще загуби тая война.
11
49
 
14
 
! Отговори
angus преди 2 години
Смърт на Путин !
10
8
 
53
 
! Отговори
СЕФТЕ КОМЕНДАНТСКИ преди 2 години
Винаги е имало двойни стандарти откак свят светува. Включително и за войните и за това как умират невинни хора. Бомбите на Клинтън над Белград бяха хуманни, а тези на Путин са кръвожадни!
9
37
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Снощи говорих с мой приятел украинец от Киев. Каза ми че само вчера са раздадени 35000 автомата на граждани в Киев. Той също е взел автомат и няколкостотин патрона. В блока в който живее всички са въоръжени и вчера цял ден са правили коктейли *** с бензина от личните си автомобили. Каза че руската тактика е глупава да атакуват на малки диверсионни групи и където се появи такава група набързо е запалена и избита. Според него е абсурд столицата да бъде превзета.
8
23
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците както винаги се държат мъжки и играят по правилата, това ако беше САЩ досега да имаше поне две атомни бомби и после извинения и мемориали

Спонсорирани публикации