Ангел Кунчев: Самолечението с антибиотици е вредно

В момента няма грип, боледуваме от COVID
17 окт 2024 08:30, Стела Стоянова
31
Ангел Кунчев: Самолечението с антибиотици е вредно
Снимка БГНЕС, архив

Всякакво самолечение с антибиотици е абсолютно неприемливо и в повечето случаи повече вреди, отколкото помага. Това заяви пред БГНЕС главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Човек може и нормални количества да пие, но ако те се пият без да знаем срещу какво са насочени, без да сме направили антибиограма, без да сме сигурни, че съответните бактерии са чувствителни към тези антибиотици, то ще е излишно“, обясни той.

Доц. Кунчев посочи, че има и много други частни случаи. „Започваме 10-дневен антибиотичен курс, почувстваме се на третия ден по-добре и спираме антибиотика – ето това е идеалният случай, в който ние създаваме условия в нашето тяло тези бактерии да изградят резистентност“, заяви той и даде още един пример за създаване на такива условия като това да пием антибиотик, който сме намерили вкъщи, без да сме ходили на лекар или до аптека.

Главният държавен здравен инспектор поясни, че случаите, в които антибиотици могат да се използват неточно и неправилно, са много, но всички те водят до едно, а именно изграждане на нечувствителност към всички видове антибиотици.

На въпроса грешно ли е, когато един пациент каже на личния си лекар, че иска антибиотик, за да се възстанови по-бързо, за да може да продължи да изпълнява ежедневните си задължения, доц. Кунчев отговори: „Не, то не е грешно, всеки иска да се излекува по-бързо и в много случаи антибиотиците дават такава възможност, само че след като сме се доверили на лекаря и разчитаме на неговите знания и опит, е негова работа да прецени дали това е така, първо, и, второ, какъв антибиотик да даде, каква доза и с каква продължителност.“

Доц. Кунчев е категоричен, че всякакво самолечение с антибиотици е абсолютно неприемливо и в повечето случаи повече вреди, отколкото помага.

Попитан какво би препоръчал той извън антибиотичното лечение, главният държавен здравен инспектор обясни, че има момент, в който е задължително да бъдат включени антибиотици – при усложнения, при продължаващи оплаквания, при задълбочаване на кашлицата, когато тя стане влажна, отхрачваща, в случаите, когато става въпрос най-често за усложнения на една инфекция, с която в този сезон се среща почти всеки човек. „Но още веднъж повтарям, лекарят е този, който трябва да прецени и да предпише вида на антибиотика, дозировката и курса на лечение“, подчерта той.

Най-често боледуваме от новите варианти на COVID, които продължават да са широко разпространени, но не предизвикват толкова тежки заболявания, заяви доц. Кунчев.

„Към момента грип в България няма. Тези една, две вълни – особено преди седмица, две имаше доста хора, които видимо имат някакви оплаквания на горните дихателни пътища – кихане, кашляне, сълзотечение, болки в гърлото, отпуснатост, температура, в поне половината от случаите ставаше въпрос наистина за COVID“, каза той.

Срещат се и нормалните за сезона риновируси и синцитиални вируси. „Но действително новите варианти на COVID продължават да са широко разпространени, но за щастие не предизвикват толкова тежки заболявания“, добави главният държавен здравен инспектор.

По симптомите надали ще разпознаем COVID, но основно те са свързани с отпадналост, температура, болки в мускули и стави, главоболие. „От страна на гърлото всички прояви, които се знаят – и болки, и дразнене, и кихане, и кашлица. Кашлицата беше доста характерна, защото така се задържаше до седмица, две, три понякога – трудно лечима, суха, дразнеща“, обърна внимание доц. Кунчев.

За хората, особено онези, които са част от някоя от рисковите групи, той препоръча ваксинация. „Това все пак е нещо, което ви осигурява, ако не тотално избягване на заболяването, то поне липса на сериозни усложнения“, заяви главният държавен здравен инспектор. І БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от Общество
Как да разпознаем следродилната депресия?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 17 часа
а КПП-та и къртене на пейки - КОГА?
28
0
 
1
 
! Отговори
Шшт преди 20 часа
Ако имяш малко срам,си затвори устата. Няма да те съдя,има кой. На такива като теб най-малкото което трабва им се забрани е да не ви дават трибуна за мнение! И Стига мълча за нанотека във еликсирите.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 21 часа
Антибиотиците действат само ако платиш на врача или врачката шаман 80 лева.
26
1
 
0
 
! Отговори
САТАНАТА преди 21 часа
За ракията лекар адиос
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
Айде бачкерите се разлаяха из коментарите. То няма идея нашиОТ бачкер за какво се говори, ама си лае там. Затова и бачкате за 4к в склада.
24
4
 
1
 
! Отговори
Куньо преди 22 часа
Да слагаме маски? Някой лев да ви дадем за борба? В длъжност да ви издигнем? Наяване нямате ей!!!
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
До Анонимен 22 Колко ли е скъпо? Дали стига колкото боядисване на коса и маникюр??
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
кого плашиш ти бе Кунчо, ай спрете да ръсите с вируси и да видим дали няма да спрат и болестите - ама фармамафията трябва да изкарва пари - лекари,аптекари и доценти и професори пачколапачи.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
До Анонимен 19, явно ги разбираш нещата :) Нека ти кажа за какво не си прав! Щот явно от форумни всичколози около теб си загубил връзка с действителността: биограма трябва да се прави преди всяко изписване на антибиотик. Питала съм защо изписват АБ без да се знае на какво реагира бактерията. Знаеш ли какво ми отговориха: че е много скъпо и за това си го спестяват. изписват ти АБ и се надяват да помогне. Ако не помогне ти изписват друг. Боледувам достатъчно много за да знам от първа ръка!
20
3
 
7
 
! Отговори
А кой може да каже преди 23 часа
дали е грип или ковид? Дали пък не е ковид, за да се точат пари от здравната каса? Тая мярка дали е отменена или още си стои?
19
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 23 часа
Не става въпрос за само за антибиотици. Превенция трябва. Спрете тия, които разнасят заразата! Омръзна ни от заразоразпространители!
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 23 часа
До Хахахахаха Ще ти направя антибиограма, друже! Само че ще трябва да ЧАКАШ поне 3 дни, и тогава да започнеш лечение! През това време, ако един обикновен катарален отит стане ГНОЕН ОТИТ С МАСТОИДИТ, ходи се оплачи на Отец Агоп Нигохосян от Арменската апостолическа църква! Ясна ли бях, или трябва още детайли?
17
2
 
13
 
! Отговори
Хахахахаха преди 23 часа
На 45 години съм. До сега антибиограма никога не ми е правена! Никога! Синът ми беше пратен веднъж! С други думи дори смоттааните лекари не спазват процесите си!
16
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 23 часа
Антибиотикът се предписва в краен случай, когато бактериалната инфекция е животозастрашаваща. Защо? Защото ако тялотото ви свикне, при една пневмония например, НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ. Как да ви се обясни по-елементарно.
15
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 23 часа
До 6 С тоя пръст, дето си сложил минус, пт него да ти тръгне проказа и да ти изсъхне до рамотооооо аххахахахаххахахахахахха
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 23 часа
В момента съм болна.Изписан Лефлокс.Знаете, че е доста вреден.Каква антибиограма?Няма такова нещо! Даже противогъбично не ми даде личната, защото този АБ не водел до гъбички.Като отворих да прочета- ами водел до тях.И си изписах противогъбичното сама.Има ли нужда от повече коментар?
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 23 часа
Кунчев, да те попитам нещо - а самолечението с кортикостероиди не е ли също вредно? С антимикотични средства? С антиаритмици? С цитостатици? С калциеви антагонисти? С АСЕ-инхибитори? Стига вече с тия антибиотици бре!!!!
12
1
 
1
 
! Отговори
дo 8 преди 23 часа
Как да ти обясни нещо, което е само в главата ти.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 23 часа
Да - на ти за 450 лева прахпета, аййде 3 седмици болнични, че особено както си и три пъти над прага, да се набуташ хубавичко ... Ях. Кво имаме тука? Вълшебно хапченце за 10 лева кутийката? Хааап! Ох малко ... Нишо не усещам и след 5 часа симптомите започват данизчезват, а след 3 дена няма и помен от болестта.
10
2
 
1
 
! Отговори
след 6 години преди 23 часа
разбра че антибиотика не лекува ковида . лекарство не направи бан . седят и чакат . объркаха народа . по 3 пъри да се вакса в годината . луд