Турция затвърждава позицията си на най-добрата въглищна енергийна система

Емисиите от въглища в Германия са 71,5 милиона тона
17 окт 2024 05:35, Гергана Попова
25
Турция затвърждава позицията си на най-добрата въглищна енергийна система
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турция е прекарала осем от първите девет месеца на 2024 г. като най-големият производител на въглищна електроенергия в Европа, изпреварвайки Германия и Полша, тъй като е увеличила изгарянето на въглища за енергия, пише Ройтерс.

Турция е генерирала рекордните 88 тераватчаса (TWh) електроенергия от въглища през януари до септември, според енергийния мозъчен тръст Ember, което е с 2% повече в сравнение със същия период на 2023 г.
Тази обща сума е с 28% над 69 TWh, генерирани в Германия, и с 36% над 65 TWh, генерирани в Полша, следващият по големина производител на енергия от въглища в Европа.

Тъй като енергийните системи в Северна Европа са готови да направят допълнителни съкращения на използването на въглища в производството на електроенергия, преднината на Турция в Европа изглежда ще се разшири и може да превърне Южна Европа в основен център за използване на въглища в региона.

Емисиите на Турция от въглищна енергия също достигнаха нови върхове досега през 2024 г., достигайки 88,4 милиона тона въглероден диоксид и 1,5 милиона тона повече, отколкото през същите месеци на миналата година.

Емисиите от въглища в Германия са 71,5 милиона тона и 67 милиона тона в Полша, което и в двата случая е най-ниското в историята за периода януари-септември.
Тъй като производството и емисиите от въглища намаляват в повечето други европейски държави, делът на Турция в използването и емисиите от въглища в региона се повиши до рекорда от малко над 19% досега тази година, показват данните на Ember.
Продължаващото изгаряне на въглища през зимата - когато търсенето на отопление в Турция достига пика си - може да увеличи дела на Турция в регионалните емисии над 20% за първи път, особено ако енергийните системи на други места продължат да ограничават използването на въглища през този период.

Около 35% от електричеството в Турция досега тази година е генерирано от въглища, които са най-големият единичен източник на енергийно гориво в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: въглищаЕвропаТурция
Още от Русия
САЩ дишат прахта на Китай, корабостроенето трудно се връща на пистата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
7
 
2
 
! Отговори
Антикомунист преди 18 часа
Природата рано или късно си го връща. С тия разломи под краката им........
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 19 часа
България стана вносител на ток и зависима напълно от внос! Какво друго?! Като пече слънце- радост! Като залезне - в креватите с жените!
13
2
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 20 часа
Цифрите в статията ясно показват, че турските въглищни централи са по-ефективни и чисти от тези на "великите" немци. Факти другаре, факти!
12
3
 
6
 
! Отговори
АМИ, ДА.... преди 21 часа
С ТУРЦИЯ ЩЕ СМЕ ДОБРЕ И ВИНАГИ ЩЕ ИМА ТОК И ХРАНА....
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 21 часа
Каккво пробутвате разни въглищни глупости ,в България няма да има въглища ,точка .Заминавайте на майната си
10
6
 
5
 
! Отговори
Мустафа преди 21 часа
Ако не е османеца да храни българите и да им дава топло се вижда какво става ако българите се опитват да се самоуправляват.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
До Слава Урсулемръсният въздух е в града, излез се разходи и ще видиш че мръсен въздух няма, но има замърсени реки
8
6
 
6
 
! Отговори
ДА МИНЕМ КЪМ ТУРЦИЯ преди 22 часа
.....И ДА СИ ЗАПАЗИМ ТЕЦ-вете........
7
3
 
10
 
! Отговори
МАЙНАТА ИМ НА ПП преди 23 часа
ТЕЦ-2 даде 2.5 милиарда за нови филтри, създадоха после индустрия само от тях, спазиха всички изисквания и дадоха повече. Искаха дори, да правят централно за региона, да дават по-евтинонотопление, да помагат ... За награда - зелена сделла, дават се еднинпари дето оскъпяват тока им три-четери пъти (и дори не остава в България), Киретата им взеха цялата печалба и сега ги секат, та да ги фалират.
6
6
 
22
 
! Отговори
Слава Урсуле преди 1 ден
Добре, че мръсния въздух не преминава границите и ние ще дишаме чист, когато си затворим нашите въглищни централи! Слава Урсуле!
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ясно е, че без въглища не може. Еропейският съюз щом иска да се откаже от тях, значи ще внася скъп ток от страните, които не са се отказали. А замърсяването няма да намалее.
4
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Турция една от страните на злото!
3
2
 
22
 
! Отговори
Ехааа преди 1 ден
А у нас ще затварят Мариците...
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Виж ква статия. Турция кви хубави въглища има. Па ниииии! Нашите за закриване!
1
0
 
20
 
! Отговори
Няма логика преди 1 ден
Еми да им продаваме наште въглища - нали нямало пазар