Растежът на глобалната икономика се забавя

Можем да очакваме лихвени нива около 4% към средата на 2025 г.
15 окт 2024 05:00, Анисия Иванова
11
Растежът на глобалната икономика се забавя
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента най-интересно е какво ще направи Китай, за да стимулира икономиката. Централната банка предприе различни  мерки, но те не успяват да доведат до икономически растеж. Нужно е индустрията да се задвижи, пазарът на имоти да се стабилизира и доходите отново да започнат да растат. Банките също трябва да станат по-склонни да кредитират, за да се стимулира вътрешната икономика и потреблението. Досега Китай инвестираше пари в големия бизнес през инфраструктурни проекти, но това вече не е достатъчно за устойчив растеж. Това каза Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "ЕЛАНА Трейдинг", в предаването „Клуб Investor“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

От митата върху китайските електромобили Европа ще загуби конкуренция и по-евтини възможности за производство. Това решение е много сложно, защото ще се отрази на производителите и потребителите в Европейския съюз. Това обаче ще мотивира китайските производители да работят по-ефективно, докато запазят достъп до европейския пазар.

Проблемите на Европа са структурни, а не циклични. Тези проблеми се решават от държавите на континента. 

„Растежът на глобалната икономика се забавя, но все още не е в рецесия. Това кара инвеститорите да застават срещу петрола, които очакват, че цената му ще падне“, коментира гостът. Конфликтът в Близкия изток води до краткосрочни печалби от моментното увеличение на цената на петрола, но препотвърждава стратегията на инвеститорите.

Според събеседника при златото тенденцията е точно обратната. Там всички очакват цената му да расте все повече и повече. Търсенето от Китай е много високо. Златото е алтернатива на безперспективните инвестиции в недвижими имоти. Ако това се промени, цената на златото веднага ще започне да се понижава.

Акциите на Уолстрийт достигат нови рекорди, въпреки някои леки сътресения. Например, акциите на Tesla паднаха след новините за робо-такситата, за които не се знае точно кога ще са готови. В отговор на това цените на акциите на Uber и Lyft рязко се повишиха. За пазарът от значение е какво прави богатата част от населението. Точно това показаха данните за пазара на труда – бизнесът не съкращава работници, но не търси и нови. Задържа хората си, не ги съкращава като при рецесия, но те работят по-малко и получават по-малко пари.

Федералният резерв намалява лихвите, Европейската централна банка и Китай също последваха този пример. Намаление от 0,5% е възможно само ако има някакво негативно развитие на икономиката. Това означава лихвени нива около 4% през средата на следващата година, а само преди няколко седмици очаквахме лихвите да са около 3%. „Това е така-нареченото „меко приземяване“. Когато ФЕД отпусне спирачката, нещата ще се подредят“, категоричен е гостът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от Русия
САЩ дишат прахта на Китай, корабостроенето трудно се връща на пистата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Демек, преди 3 дни
наблюдава се обратното на растеж? :D Още някоя война няма да почне, бе, че много добре се живее! Искам тоя път война с Китай, та да секне търговията с електроника и мобилните телефони да струват по 20 000 лева, а автомобилите втора ръка да са по 200 000 лева. Не ви ли е твърде спокоен и скучен живота? Дайте един военен блокаж на Суецкия канал за всеки случай, че да не мине някой китайски кораб от там.
10
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 дни
Всички чакат и гледат Хегемона Китай....
9
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 дни
"Централната банка предприе различни мерки, но те не успяват да доведат до икономически растеж." - В момента Китай има "само" 4.6-5.0% икономически растеж. За догодина се очаква да е под 4.5%. Причината е свиването в западните икономики, като немската, която отчита негативен растеж за втора поредна година. Китай от поне 5 години стимулира активно вътрешното потребление.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Всички че порастат, с ИИ, роботизация и зелени политики, всичко че расте.:))
7
0
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 3 дни
"В момента най-интересно е какво ще направи Китай," Е с това се обяснява всичко по въпроса
6
2
 
4
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 3 дни
Да. Нещата се подредиха меко : 2 големи войни , двойна цена на жилищата , двойна цена на колите и зелени човечета .Този рай води в ада ! И ви го пожелавам ,няма да може да се скриете в къщите си около София с големи зидове и тлъст държавни компенсации
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ауууу каква изненада. Колко неочаквано!!
4
0
 
7
 
! Отговори
До 3 преди 3 дни
Чакай сега да се появи форумният трoл да ти обясни, че т.нар. бачкотещи бачкери получават по 3-4 хиляди лева минимум и само мързелуват.
3
2
 
4
 
! Отговори
информатор преди 3 дни
Работноците работели по-малко и получавали по*малко пари? Ами вчера бях 12 часа на работа, утре пак. Така е от началото на годината. Хора напускат, нови не идват. Щото кой луд ще дойде за 1200 лева заплата, че и за повече? В България незнайно как, винаги изоставаме от световните тенденции. Събирам вече и 68 дена отпуск и няма как да изляза. Тя изгаря, и все едно феодала ме ограбва.
2
2
 
7
 
! Отговори
За да скрие преди 3 дни
рецесията, западният бизнесът не съкращава работници, държи ги на "работа", но те работят по-малко и получават по-малко пари. Държи ги на работа с надеждата, че те няма да се разбунтуват.
1
2
 
8
 
! Отговори
Проблемите, които преди 3 дни
ни натресе актуалното еесовско управление са структурни, а не циклични.