Присъединяването на Западните Балкани към ЕС е геополитически приоритет

Работи се с всички инструменти за ускоряване на процеса
14 окт 2024 21:20, Инна Ангелова
6
Присъединяването на Западните Балкани към ЕС е геополитически приоритет
Снимка: ЕПА/БГНЕС

“Днес присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз е геополитически приоритет, написа в профила си в Х еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей, който присъства на срещата на върха от Берлинския процес в германската столица.

“Работим с всички инструменти за ускоряването на процеса, за да бъде (присъединяването) реалност в близко бъдеще“, написа още Вархей и допълни, че ЕС осигурява 30 милиарда евро по Европейското партньорство за иновации (ЕИП) и 6 милиарда евро по Плана за растеж на страните от Западните Балкани.

“С тези планове “свързваме пътища, железопътни линии, цифрови мрежи, разнообразяваме енергийните ресурси и подкрепяме средните предприятия“, уточни Вархей.

Берлинският процес за Западните Балкани стартира през 2014 г. по инициатива на Германия и цели подпомагането и задълбочаването на икономическата интеграция на шестте държави от Западните Балкани (Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Косово, Албания, Република Северна Македония) и сближаването на региона с ценностите и социално-икономическите стандарти на ЕС.

На срещата в Берлин, освен лидери на страни от Западните Балкани и ЕС, присъства и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

България е представена от служебния премиер Димитър Главчев. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от Русия
САЩ дишат прахта на Китай, корабостроенето трудно се връща на пистата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Нима преди 3 дни
Присъединяването на Западните Балкани към ЕС е геополитически приоритет- МАКЕТАТА ВЪОБЩЕ НЕ СА НИ ПРЕОРИТЕТ!!!
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Няма колонии, а!? На всякакви шиб0нг0вци от г3а на географията дадохте права по-големи от на собственото си население и сега си търсите виновен. Краха на капитализма е описан още от Карл Маркс (Крал Мас). Просто капитализма има нужди от донорим защото е на основата на експлоотация на други народи. На запад даже имат по-социални програни, от колкото през социализма. Но скпрп това ще свърши заради собствената им пр0ст0тия. За съжаление ние ще го отнесем най-много, защото сме донорна колония.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Геополитически приоритет означава само бонус точки, ей тъй за престиж, напук на Путин по-скоро. Ако е нещо друго, как са пропуснали Норвегия да стои в страни от туй хубуу нящу ЕС.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
"Партньорство за иновации" означава "Търсят се балами за експерименти всякакви". За да се намерят нови балами за нови експерименти си трябва "разширяване". Отделно от това западните гиганти пробутват старата си продукция или най-новите си творения /според "зависи какво трябва"/ на най-новите "членове". Това е идеологията на ЕС. За да се ускори процесът си трябва интрига - тази страна ще влезе, а онази не, щото не е изпълнила не знам си какво. И те тичат! Моркови в изобилие и домати с колчета.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Не разбирам докога Германия ще диктува правилата в ЕС?! Тази страна такива поражения нанесе на човечеството, докара две световни войни, разби човечеството, хиляди бяха убити, осакатени, заради болните амбиции на лудия им Хитлер, и сега пак иска да върти стария континент на малкия си пръст!
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Aйge нeмa нyжga...