Европейският проект е в критична точка, изложен е на риск и е в опасност

Лидерите на региона се сблъскват с доказателства, че упадъкът става неудържим
Обновена: 14 окт 2024 07:27 | 14 окт 2024 07:00, Елка Василева
152
Европейският проект е в критична точка, изложен е на риск и е в опасност
Снимка: Bloomberg LP

Европейският проект наближава критична точка.

Комбинацията от политическа парализа, външни заплахи и икономическо неразположение заплашва да сложи край на амбициите на Европейския съюз да се превърне в самостоятелна глобална сила, като вместо това тласка държавите членки към защита на собствените им интереси.

След десетилетия на предупреждения и слаб растеж, лидерите на региона изведнъж се сблъскват с множество доказателства, че упадъкът става неудържим, пише Бен Силс, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Френският президент - европейски привърженик предаде правото на вето върху своето правителство на крайната десница; най-големият германски автомобилен производител за първи път в историята си говори за затваряне на заводи у дома; американските технологични гиганти обръщат гръб на европейския пазар заради новите ограничения върху изкуствения интелект.

Всички тези събития са в основата на неспособността на ЕС да действа като сплотен и динамичен икономически блок, което подкопава неговия статут и влошава способността му да реагира на широк спектър от заплахи - от китайската индустриална политика до руската военна агресия или дори една бъдеща антагонистична администрация в САЩ.

Неотдавнашното безразличие или отдръпване на правителствата след призива на бившия италиански премиер Марио Драги за повече инвестиции и общи връзки в борбата със слабия растеж на производителността подчертава, че регионът почти се е отказал да прави усилия.

 „Ако искате да бъдете геополитическа сила, икономическата мощ е ключовата съставка“, казва Гунтрам Волф, професор в Свободния университет в Брюксел и старши сътрудник в мозъчния тръст Bruegel. “ Растежът на производителността е просто катастрофа. Европа все още е богата, но тези разлики в продължение на 20 години имат огромни последици.“

Основният проблем е, че светът преживява драматични промени, свързани с климатичния срив, демографските промени и преминаването към постиндустриална икономика - все явления, при които способността и желанието на Европа да реагира изостават.

Геополитическите съперници на региона се стремят да се възползват от тези промени, докато твърде много от най-големите членове на ЕС са обременени от икономически модели, които не са постигнали резултати твърде дълго време - и от неспокойни избиратели, които не приемат алтернативи.

 „Нещо се променя много, много драматично и много, много дълбоко в този свят“, каза бившият полски президент Александър Квашневски в интервю. „Не можем да реагираме правилно, защото сме твърде бавни.“

Разбира се, Китай се бори със собственото си икономическо забавяне, а САЩ се насочват към потенциално разрушителни избори, като публичните им финанси са в неустойчиво състояние. Но и при двете държави има системи, които до голяма степен централизират вземането на решения и генерират огромен частен или публичен капитал за отбрана и инвестиции в авангардни технологии.

Европа не разполага с нито едно от тези предимства - и това става все по-очевидно.

Разбира се, жизненият стандарт в нейните богати икономики не е на ръба на срива. Някои страни биха могли да се възползват от инвестиционни или търговски сделки със САЩ, Китай или Русия. Но колкото по-дълго се запазят настоящите тенденции, толкова по-голяма ще бъде уязвимостта на Европа от драматични сътресения.

 „Наистина вярвам, че сме изложени на риск“, заяви френският президент Еманюел Макрон по-рано този месец на дискусия в Берлин. „В близките две-три години, ако следваме класическата си програма, ще бъдем извън пазара. Не се съмнявам.“

Тези рискове вече започват да изкристализират за ЕС, тъй като зависимостта на блока от китайската икономика се увеличава заедно с нарастващия брой спорове с Пекин.

Макрон твърди, че загубата на евтините руски изкопаеми горива след нахлуването в Украйна през 2022 г. и навлизането на агресивната индустриална политика на президента на САЩ Джо Байдън, основана на интензивни субсидии, бележат разрив със стария модел, който позволяваше на европейските икономики, основани на износа, да процъфтяват.

Това се прибавя към вече съществуващите предизвикателства, породени от възхода на Китай и неговата собствена огромна производствена машина, както и от глобалния скок напред в технологичните иновации, който до голяма степен заобикаля региона.

„Европа е в опасност“, казва Дейвид Галбрейт, технологичен предприемач и инвеститор, който е прекарал кариерата си, работейки от двете страни на Атлантическия океан, и смята, че световната икономика е в разгара на трансформация, подобна на индустриалната революция.

 „Вижте какво се случи с държавите, които не успяха да се индустриализират“, казва той. „Те не се справиха много добре.“

Резултатът заплашва да нанесе щети, които надхвърлят просто изоставането в инвестициите и производителността: лидерите от региона губят вяра в европейския проект.

Това не са само евроскептици като унгарския Виктор Орбан, който е вечен трън в очите на блока. Длъжностните лица в основните европейски държави започват да гледат на ЕС като на препятствие, което трябва да заобиколят, а не като на източник на просперитет и защита, който той е представлявал досега.


Целия материал четете на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от Русия
Агов: България има интерес Харис да спечели
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
2
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 дни
До Венсеремос === В Куба е точно както го описваш. Безплатно здравеопазване и образование :) Аз съм бил във Варадеро. 10 дена почивка в палмова колибка на брега на океана с ол инклузив - 10 000$. Извън курорта потресаваща мизерия. А нашите граници се пазеха, да не избягат щастливите българи от соца :))) Японците ни купуваха мотокарите, защото бяха безумно евтини и в началото противотежестите им бяха от олово. Взимаха оловото и хвърляха мотокарите за скрап. И ако ЕС се разпадне ще видите вие, гладните въшки без техните помощи кък я :)))
131
0
 
1
 
! Отговори
Крокодил преди 2 дни
Британците сега се правят много на загрижени за ЕС. Ами като толкова се разчуствахте за съдбата на ЕС защо тогава го напуснахте с гръм и трясък?
130
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 дни
Не може една стока,произведена в Германия,да пристигне в Холандия,стигайки първо до България.Ако това е представата на европейците за "бизнес",няма нищо чудно,че ЕС се спуска по стръмното.
129
3
 
3
 
! Отговори
Венсеремос преди 2 дни
България е била най-добре когато отглеждаше единствено чушки и домати,и произвеждаше мотокари за половината Земно Кълбо.Безплато образование,здравеопазване и чиста храна.Българската Армия пазеше границите за криминали и международни разбойници,а такива мургавели дето ги глрдаш как вървят на сюрии по спфийските улици биха изглеждали като извънземни по онова време.Евро Съюзът зацикля със всеки изминат ден,а наследниците на изселниците след Освобождението си искат обратно имотите и земята.
128
0
 
4
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 2 дни
Украйна и ЕС, американски слуги
127
0
 
6
 
! Отговори
ТАКА Е! преди 3 дни
Ботоксовото бабе харчи стотици милиарди за измислената - безсмислена ЗЕЛЕНА СДЕЛКА. Никой в света не се интересува от въгледодните проблеми, защото те не са определящи. Бабето трябва да изчезне, преди да е изчезнал ЕС.
126
1
 
12
 
! Отговори
В грешка си преди 3 дни
До Евала на атлантиците 111 Не е точно така:"Сега започваме да виждаме резултатите от санкциите върху Русия...". Сега започваме да ги усещаме на свой гръб. Виждахме ги още преди да ги наложат. И ни изглеждаха смешни, защотото изглеждаха смешни и безцелни. Но тогава подценявахме глупостта на водачите. Сега я доказаха на практика.
125
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
закривай
124
1
 
17
 
! Отговори
Идеалист преди 3 дни
До Анонимен Най -добре е да се върне към Общия пазар. ЕС е извратена от всяка една страна организация!
123
1
 
16
 
! Отговори
Идеалист преди 3 дни
В Европа корумпираната фон дер Лайен - в България Магнития Пеевски, крадеца на партия!
122
2
 
20
 
! Отговори
Точен преди 3 дни
Абе щом има хора, българи, които ще гласуват за Пеевски, явно, че трябва да бягаме с 300 от НАТО и ЕС.
121
1
 
24
 
! Отговори
Гай Баню преди 3 дни
Аз не съм против обединена Европа - против съм само срещу реда и политиката общо на тази Европа която е "ръководена" от неевропейци....и виждате само как за отрицателно време разсипаха хубавата Европа....
120
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
"като вместо това тласка държавите членки към защита на собствените им интереси"------------А чии интереси трябва да защитава една държава ако не своите?
119
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До118.Прав стеПървоначалнияПлан за въостановяване на Европа следВСВ бе,планът МаршалТой предвиждаше Съюз за Икономическа общност т.е.приоритетна беше икономиката.Но както винаги и навсякъде се получава,политиците го обсебиха и го превърнаха в политически Съюз.Така бюрократите се уредиха с топли политически местенца,на който хванаха корени и Съюзът"буреняса" с всякакви извратеняци и тунеядци и се разшири до не ефективна структора с разните му разширения и ограничения.И естествено се провали.
118
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
ЕС много отдавна е в критична точка а не от сега, даже една държава основателка вече напусна, просто потъването се ускори много с ковидарската пр,,,,,ия и войната в укрия в която незнайно защо ЕС взема страна.
117
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До тук имаме само някакви планове, за "хеликоптерни пари", които се одобряват от чинивници, демек ако чиновникът реши даден проект ще мине, а ако не реши, няма да мине.... If know, what I mean :) Ефектът, от плана за възстановяване го виждаме- маса милиарди изсипани, растеж близък до нула. Ефектът от плана на Драги, няма да е по-различен. Деиндустриализацията на Европа, тече с пълна сила, но корумпираните чиновници, изобщо не им дреме... Важното кинти, опс проекти да има да одобряват :)
116
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А па ние се натискаме за някаква загиваща Еврозона ?! Китайски юан къде да ида да купя срещу евро ?
115
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 дни
Гърците, ромите и украинците източиха кеша на ЕС .... гърците 600 милярда кражба, украинците 300 за безкрайна война , ромите към 50 от-социалки
114
3
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 дни
До Груйо Михалов/113 "Управниците на ЕС трябва да имат само една цел !" - па на 9 Юни що гласувахТЕ за тия дето имат за цел война? Над 25% гласувахТЕ за Урсулата.
113
1
 
18
 
! Отговори
Бай Иван мазния преди 4 дни
Всъщност Орбан е най-про ЕС от всички. Главен подривник и агент на ония дето искат да поробят човечеството е Макарончо.