Консулствата ни в чужбина искали рушвети до 300 долара за работни визи

Заплатите в бранша скочили в пъти, и най-неграмотните са добре платени
25 апр 2024 13:37, Анисия Иванова
138
Консулствата ни в чужбина искали рушвети до 300 долара за работни визи
Снимка: БГНЕС

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма". Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната. Според него освен това държавата няма цялостна политика за кадрите:

"Ние подготвяме кадри за любимите си братя в Европа. Забравяме старата практика, че тези хора, които се обучават за сметка на държавата, трябва да си върнат жеста и 1-2 или 3 години да правят практики в България. Така е в цял свят. Тези хора трябва да учат, да се научат на труд", коментира гостът.

Кадрите отиват в чужбина, категоричен бе Налбантов и отбеляза разликата в заплатите. Според него трябва да отворим пътя за влизане на работници отвън. По думите му в сектора няма по-ниска заплата от 2000 лв.
За този летен сезон бизнесът е намерил дестинации, откъдето могат да дойдат хора - Киргизстан, Непал, Бангладеш, Индонезия, Индия.

Въпросът е в нашите чиновници, бюрократи, подчерта Налбантов и обясни, че хората чакат по 2 седмици в консулствата, за да си внесат документите. По начина, по който работят тези чиновници, документите ще им бъдат готови към октомври, изчисли той. Решението, според него, е:

"Да не събират рушвети. В Делхи хората чакат и им искат от 250 до 300 долара. Това трябва да направи държавата - ДАНС да се вторачи там, а МВнР да командирова - имаме толкова много компютърни специалисти, които да помагат в летния или зимния сезон за обработване на тези визи".

Запитан кой иска тези рушвети, Налбантов отговори "Консулствата". Според него държавата трябва да се сезира и ДАНС и външното ни министерство да направят проверки.

За нас не са достатъчни 3-месечни визи, категоричен бе той и добави мнението си, че те трябва да станат поне 6-месечни.

Туризмът работи въпреки държавата, категоричен бе Налбантов. Според него институциите трябва да се обединят и да работят.

"Все пак на картата сме добра туристическа дестинация. Имаме природа, красота, храна. Време е всички да мислим върху това, а не да плюем туризма. Парите са тук, заровени, но ние ги подхвърляме и подритваме", изказа мнението си Веселин Налбантов.

В предаването "Хоризонт до обед" Илин Димитров, който е съветник на президента Румен Радев по туризма и бивш ресорен министър, подчерта, че все още не е приет Законът за чужденците в Република България, с който се улеснява процесът по наемане на работници от трети страни. Това беше един голям закон с много поправки и той целеше да се облекчат процесите, обясни Димитров и посочи новостите в него. Той изрази надежда законът да бъде приет, защото положението е тежко. В тази връзка Димитров похвали служебния министър на туризма Евтим Милошев, който действа изключително активно в това направление.
 
Малко е късно за чуждестранните работници това лято, отбеляза Илин Димитров и изказа мнението си, че предишният кабинет е "проспал" това, че влизаме в Шенген и новите изисквания в тази посока. Според него посолствата и консулствата ни правят каквото могат. "Няма как с двама човека да се обработят 2000 документа", подчерта той. По думите му едно от решенията е командироване на допълнителни служители.

Димитров сигнализира обаче за друг проблем:

"С приемането ни в Шенген най-вероятно ще възникне още един проблем, който ще видим през лятото и това е напускащият персонал. С взимането на тази мечтана виза всеки един индиец може да поработи 15 дни в България и без да бъде проверен той да отиде в Германия. За него е отворен целият свят. Това няма как да бъде стопирано, тъй като тази виза дава право на свободно придвижване в рамките на ЕС по въздух и вода. Много от хотелиерите ще осъмнат по средата на лятото без нужния брой служители или директно от летището ще бъдат релокирани хора".

Каквито и заплати да даваме, ние не можем да се борим със Западна Европа, категоричен е Илин Димитров. Според него проблемът ще става все по-остър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от ЕС
Колко губим от парите по ПВУ? Ще пропуснем над 1 млрд. и 400 млн. лева
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
23
 
! Отговори
А без такива преди 3 седмици
Не може да е вярно. Лошите чужденци искат да ни очернят пред света. В консулските служби са само честни и почтени като тъщата на Пейо. Цветът на нацията.
13
5
 
15
 
! Отговори
хаха преди 3 седмици
Не е възможно, само в Русия има корупция, нали така краварофили?
12
5
 
14
 
! Отговори
outlander преди 3 седмици
правилно моята заплата е 5000 euro - нет защо да си блъскам главата за 2000 лв в София и да пазарувам за двойно по скъпо от Кауфланд или тем подобни
11
15
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Прав е човека, който завърши в България, трябва поне едно 10 годи и да работи тук, не 2-3. Трябва парите на данъкоплатеца, дадени за образование на децата, да се върнат. И аче за какво ги учим тия деца тук, няма ли да е по-добре родителите им да ги натирят в Германия и там да дават пари за обучението им? Те така и така бягат от България, без полза за страната ни, защо трябва да ги обучаваме с наши пари?
10
0
 
18
 
! Отговори
Да преди 3 седмици
фалират нашите. Пълен кеф! Ей ги къде са и Гърция, и Турция, и Албания, и Черна гора.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
МВнР обича корупцията , рушвета от времето на Т. Живков . Заплатите там са ниски , но корупцията , рекета е голям. Всички са навързани с МВР , ДАНС .от всички институции. И министерства . Енергетика , Химимпорт ,морска администрация ,гранични полиция. Спомням си имах договор индивидуален с богата немска фирма . Не дадох рушвет / договора си беше напълно нормален/. Но от охраната та до кабинета на МВнР се искаха пари , които не дадох
8
0
 
31
 
! Отговори
Готвач преди 3 седмици
След като не можете да се борите - фалирате и това е. Търсите си работа.Фалита е нормална част от предприемачеството. Така и така нямате работници - никой няма да остане без работа.Пък и като фалирате ще идете при колеги да работите, с огромния ви опит сигурно ще сте много полезни!
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Когато си в командировка -ти го плащат !Когато си на почивка -си го плащаш !
6
0
 
31
 
! Отговори
Мен преди 3 седмици
Абе хотелиери и ресторантьори, помните ли парите в пликче? Помните ли спестената заплата на края на сезона, двойните смени, липсата на договори, липсата на почивка. Лошото отношение? Сега разбрахте ли защо няма и няма и да има кадри.Българският работник отива в чужбина и там в един от най-добрите.Бг хотелиера ако пренесе тукашните практики ще гние във затвора.
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като си външен министър, това значи пълен айляк, ако си посланик, това значи екскурзия :))
4
7
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Е това е статия за евроатлантиците ни, дето недоволни от чистката във военното министерство на Русия :)
3
2
 
28
 
! Отговори
Не го вярвам преди 3 седмици
Българин да иска рушвет?!?!Абсурд.. глупости на търкалета.. не възможно.. отказвам да повярвам:)))))))))
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ЧЕСТИТА ПРОМЯНА
1
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Отвсякъде долитат все "хубави" новини. Няма идеали, няма идеалисти, ами и добросъвестно вършещите работата си са на изчезване.