Юрист: България не печели от новия пакт за миграция

ЕС се превръща от икономически в политически съюз, смята Веселин Киров
11 апр 2024 18:15, Анисия Иванова
51
Юрист: България не печели от новия пакт за миграция
Снимка: БГНЕС

Новият пакт за миграция е още един пример, че Европейският съюз се превръща от икономически в политически съюз, каза пред БНР Веселин Киров, юрист и експерт по европейски политики.

"Всяка суверенна държава има право да допуска или да не допуска мигранти и чужденци на своя територия. С новия пакт за миграция това вече е отнето като право на държавите", обясни той.

Още по темата

Според него България не печели от този пакт:

"С новия документ, който се подписа в ЕП, за България е договорена квота от 0,9%. Ако направим изчисления спрямо статистиките на нелегална миграция през 2022 - 2023 г., страната ни ще бъде задължена да приема около 3000 нелегални мигранти на година. Алтернативата е, ако не искаме това да се случи, е да плащаме по 22 хиляди евро на човек на друга страна членка, която е съгласна да приеме тези хора".

Веселин Киров посочи, че се създава впечатление, че богати държави ще могат да си платят, за да се измъкнат от приемане на нелегални мигранти: "Еуфорията около този нов пакт е неоснователна, защото потърпевши ще бъдат малките държави с по-малък БВП и по-малки икономически възможност".

Отпадането на правото на вето при вземане на решения в Съвета на ЕС е част от проекта "Европа на две скорости", смята той, като подчерта, че "се замисля и намаляване на броя на евродепутати на страни членки и има проект за два типа еврокомисари - титуляри и поддържащи, а другата идея е да се намали броят на еврокомисарите, което може дори да премахне ресор на България в Европейската комисия, но не при формирането на новата Комисия след изборите на 9 юни" .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: условиямиграцияЕСпакт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
9
 
! Отговори
Ясно като бял ден преди 1 месец
е това! Само на навеДенков още не му е ясно.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма как решение, което да е в полза на Запада, да е в полза и на България. Обратното също важи. Това са просто две несавместими системи и цивилизации.
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Запада няма за цел БГ да печели, точно обратното. Вкарват ни го яко, и робите продължават да търпят.
3
18
 
1
 
! Отговори
А някой печели преди 1 месец
от тази поръчкпва статия! :)
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То е ясно че не печели ами да почва да се стреля на месо по границите и това е решението!
1
0
 
24
 
! Отговори
Сифилиско преди 1 месец
Т.е. Австрия ни плаща 22к евро на мигрант, праща ни всичкото мюсли. Ние и новите пазаруваме в Била и връщаме парите на Австрия. Доста хитро.