Юрист: България не печели от новия пакт за миграция

ЕС се превръща от икономически в политически съюз, смята Веселин Киров
11 апр 2024 18:15, Анисия Иванова
51
Юрист: България не печели от новия пакт за миграция
Снимка: БГНЕС

Новият пакт за миграция е още един пример, че Европейският съюз се превръща от икономически в политически съюз, каза пред БНР Веселин Киров, юрист и експерт по европейски политики.

"Всяка суверенна държава има право да допуска или да не допуска мигранти и чужденци на своя територия. С новия пакт за миграция това вече е отнето като право на държавите", обясни той.

Още по темата

Според него България не печели от този пакт:

"С новия документ, който се подписа в ЕП, за България е договорена квота от 0,9%. Ако направим изчисления спрямо статистиките на нелегална миграция през 2022 - 2023 г., страната ни ще бъде задължена да приема около 3000 нелегални мигранти на година. Алтернативата е, ако не искаме това да се случи, е да плащаме по 22 хиляди евро на човек на друга страна членка, която е съгласна да приеме тези хора".

Веселин Киров посочи, че се създава впечатление, че богати държави ще могат да си платят, за да се измъкнат от приемане на нелегални мигранти: "Еуфорията около този нов пакт е неоснователна, защото потърпевши ще бъдат малките държави с по-малък БВП и по-малки икономически възможност".

Отпадането на правото на вето при вземане на решения в Съвета на ЕС е част от проекта "Европа на две скорости", смята той, като подчерта, че "се замисля и намаляване на броя на евродепутати на страни членки и има проект за два типа еврокомисари - титуляри и поддържащи, а другата идея е да се намали броят на еврокомисарите, което може дори да премахне ресор на България в Европейската комисия, но не при формирането на новата Комисия след изборите на 9 юни" .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: условиямиграцияЕСпакт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А дали някога е бил икономически съюз? А дали някога е бил съюз, защо съюзът предполага пълноправно, равнопоставено членство за всички. Т.е. примерно по 20 депутати от всички страни-членки. Тогава няма да има глупави решения, подкрепени от разни икономически интереси на най-силно представените в ЕП. А сигурно няма да има толкова много "общи" задължители разпоредби за всички, препоръки, санкции, в което няма лошо, предвид това, че все демокрацията им е в устите.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименМоля? Какво "източваш"? Даже основни консумативи, важни за сигурността на държавата, като тока и водата са ви взели и ви цоцат! Виж и стоките по магазините, пазарите и самите магазини, български ли са?
24
0
 
12
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
За Орбан съм сигурен,че ще предпочете глобите.Още през 2016 като се заговори за санкция от 25000.наорви сметка,че толкова са разноските за година и половина за мигрант със заплатите на занимаващите с тях После добави,че всеки като си доведе семейството си от пет човека на следващата година и за пет години ще станат над 250 000.
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С тази дискриминация и разделение, вървят към разпадане на ЕС, нищо друго няма да постигнат с подобни мерки, ще загубят и икономически!
22
12
 
4
 
! Отговори
до мак преди 1 месец
Струва ми се доста Нерационално сравнението между украинец, с минимум средно образование и професионални навици и умения, с "бежанците" от Бл. Изток и Африка! Мдаа....
21
0
 
11
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
Едни ги канеха,сега на други ще ги пращат.Да нямат габровска жилка в ЕС?Габровците така канят ,"ела ми на гости да те заведа на гости в Севлиево да видиш там как посрещат"!
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Охааа че далавера ще падне . 45 бона в лева на мигрант годишно, те им дават не повече от 1000 на месец това са 12 000 на година ,значи от 1 мигрант сглобката ще печели 33 000 годишно .
19
0
 
6
 
! Отговори
до 17: преди 1 месец
Това са вноските на България към бюджета на ЕС:2020: 1 295 000 000;2021: 1 680 000 000;2022: 1 705 000 000;2023: 1 850 000 000;На мен не ми прилича на източване на ЕС.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много ясно. Пактът не целИ България да печели. Тя е отново кош за отпадъците на ЕС. Нас за това ни приеха там.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А според вас защо ни приеха в Евросъюза? И с право. Редовно източваме еврофондовете, защо да не ни превърнат в депо за отпадъци от всякакъв вид? Все пак и от нашето членство трябва да има някаква полза.
16
1
 
2
 
! Отговори
глас за Вова преди 1 месец
Ще гласувам за бай Вова! Да смажем нациста!
15
0
 
10
 
! Отговори
Aнонимен преди 1 месец
Приелите решението са за разстрел.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Квотите за бежанци ще са като квотите за въглеродни емисии.
13
1
 
8
 
! Отговори
мак преди 1 месец
До маалатъ. Полша прие бая украинци, затова може да каже баста, не можем повече. Но със сигурност им пука, и на унгарците също - все пак ще бъдат принудени от "семейството" или да пускат су.льо и пу.льо, или да плащат на други. Средно положение няма.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Новата политика: "Пари нема, внасяйте бежанци."
11
0
 
15
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Мислете за кого гласувате, изборите са скоро! Ако искате навлеци от Азия и Африка, пак пуснете бюлетинка за евроатлантиците!
10
0
 
12
 
! Отговори
маалатъ преди 1 месец
На Полша и Унгария не им пука за решението на Брюксел!!! А, ние...??? За всички кусури в държавата с повод и без повод обвинявате "брътчедите", е, скоро ромите ще ви се сторят като "пухкави амурчета" в сравнение с новите ви Роднини от Бл. Изток и Африка.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Сифилиско - крепостен манталитет да продължавате въобще да пазарувате от Била или да те на А1
8
0
 
18
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Цял ес ще губи. Държавата Х или ще ги приема и дундурка, или ще плаща на гостоприемните и в двата случая е пре.цакана и ощетена, няма да има пари например на лечение на тежкоболни или за други свои нужди. Силните отнеха право на вето, защото знаеха, че няма как да се получи пълно единодушие, защото пакта всъщност е покана за следващите тарикати. Защо ни отнемат право да решим, кого да пуснем у дома или в страната си? диктатура та дрънка.
7
1
 
13
 
! Отговори
българина преди 1 месец
България не печели нишо от скапания ес. За 34 г изгубихме 3 млн души, и ше изгубим още 2 минимум. Не знам хората къде блеят още, а гласуват за ценности. Ами продължавайте....