Разраства ли се войната в Близкия изток? САЩ и Великобритания с удари срещу хутите в Йемен

Още четири държави са подкрепили операцията
Обновена: 12 яну 2024 07:18 | 12 яну 2024 06:15, Анисия Иванова
112
Разраства ли се войната в Близкия изток? САЩ и Великобритания с удари срещу хутите в Йемен
Снимка: БГНЕС

Американският президент Джо Байдън официално потвърди, че по негово нареждане американските сили, заедно с Великобритания и с подкрепата на Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия, успешно са поразили цели в Йемен, използвани от хутите.  Потвърждение  дойде и от британския премиер Риши Сунак, който преди това проведе извънредна среща на комитета за кризисни ситуации „КОБРА“ и спешна среща на кабинета.

Агенция Ройтерс първа цитира представители на хутите, които съобщават за нападения срещу четири града в Йемен - столицата Сана, най-голямото пристанище в Червено море - Ходейда, Дамар и Саада. В съобщението се казва, че Израел също участва в нападенията, но това не е потвърдено от независим източник.

„Скай нюз“ се позова на американския си партньор Ен Би Си Нюз, че британците и американците са изстреляли крилати ракети „Томахоук“. „Асошиейтед прес“ уточни, че те са пуснати от кораби в Червено море и бойни самолети, а цели са логистични центрове, системи за противовъздушна отбрана и оръжейни складове на хутите. Според „Ройтерс“ в операцията участват и подводници.

Последва и официална реакция от вицепрезидента на медийния орган на хутите в Сана Насър Алдийн Амер, който заяви: „Бруталната агресия срещу нашата страна, за която нападателите ще платят абсолютно и без съмнение и ние няма да отстъпим от нашата позиция в подкрепа на палестинския народ, каквато и да е цената“.

В Йемен свидетели потвърдиха за Ройтерс, че експлозии има в цялата страна, а президентът Джо Байдън предупреди късно снощи в изявление, че няма да се поколебае да предприеме допълнителни действия, ако са необходими.

„Тези целенасочени удари са ясно послание, че САЩ и нашите партньори няма да толерират атаки срещу нашите цивилни служители или да позволяват на враждебни лица да застрашат свободата на корабоплаване“, каза Байдън.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, който е в болница заради усложнения след хирургическа операция, посочи в изявление, че ударите са били насочени срещу способности на хутите да използват дронове, балистични и крилати ракети, крайбрежен радар и въздушно наблюдение.

Представител на хутите потвърди "рейдове" в столицата Сана и в градовете Саада и Дамар, както и в губернаторство Ходейда, наричайки ги „американо-ционистко-британска агресия“.

Свидетели казаха пред Ройтерс, че нападенията са били насочени към военна база в непосредствена близост до летище Сана, военен обект близо до летище Таиз, военноморска база на хутите в Ходейда и военни обекти в Хаджа.

Продължаващите удари са едни от най-драматичните досега демонстрации на разрастването на войната между Израел и Хамас в Близкия изток след избухването й през октомври, въпреки че САЩ казаха, че нямат намерение да ескалират напрежението. Според американски служител ударите се  нанасят от самолети, кораби и подводници.

От края на декември хутите са атакували 27 кораба, прекъсвайки международната търговия по ключовия път между Европа и Азия, по които преминава около 15% от световния корабен трафик. Хутите казват, че атаките им са в подкрепа на палестинска ислямистка групировка „Хамас“, която контролира Газа. След атаката на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, при която 1200 души загинаха, а 240 бяха отвлечени.

Хутите завзеха голяма част от Йемен по време на гражданска война и се заклеха да атакуват кораби, свързани с Израел или пътуващи за израелски пристанища. Много от атакуваните кораби обаче не са имали връзка с Израел.

Лидерът на хутите каза вчера, че всяка атака на САЩ срещу групировката ще получи отговор.

Нощните удари в Йемен дойдоха само дни след най-голямата атака на хутите до момента на 9 януари в Червено море, която принуди военноморските сили на САЩ и Великобритания да свалят 21 дрона и ракети на хусите, изстреляни към южната част на Червено море

Междувременно анализаторът по морска сигурност Иън Ралби заяви за „Скай нюз“, че Лондон и Вашингтон трябва много внимателно да обмислят последиците от техните действия, защото хутите не играят по същите правила като останалите.

„Хутите са търговци на хаос и наистина се радват на вниманието, което получават сега. След като водят гражданска война в Йемен в продължение на 10 години без да им се обръща особено внимание, сега те жадуват за легитимност като бойна сила“, изтъкна Иън Ралби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
До Диана преди 3 месеца
Руснаците нямат проблеми в Червено море защото техните и корабите на китайците си преминават спокойно. Помисли защо е така. Хубаво е и Израел да спре да бомбардира концлагера създадвен от тях наречен Газа.
88
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 3 месеца
Не е правилно да се унищожава нещо защото можело да се използва за военни цели - тези "неща" може и да се използват и за мирни цели! В този смисъл руснаците са прави да обвиняват САЩ в нападение над Йеменския народ. Проблемът е, че обвиненията не решават проблеми - нека руснаците дадат предложение как да се спрат нападенията над кораби в Червено море вместо да философстват какво е правилно и какво не е...А американците още веднъж показват в какви евреи са се превърнали...
87
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
God bless America!
86
2
 
3
 
! Отговори
мдаа преди 3 месеца
Байдън е нарушил Конституцията на САЩ, защото не е поискал и не е получил разрешение от Конгреса да атакува друга страна.
85
6
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Логично - то САЩ могат да се мерят само със страни като Йемен.
84
3
 
4
 
! Отговори
Joe преди 3 месеца
Закъсняха! По-рано трябваше да ги запукат! Хусите ще победят някого ,когато Хамас и Хизбула победят Израел . Скоро и Иран ще отнесат джепането.
83
2
 
4
 
! Отговори
Лагрестин преди 3 месеца
Е,то хутите сами се вкараха във война с нападенията на търговски кораби.Да не се оплакват сега.Някой да ги е карал да вземат страна?И между другото,нормално е християнските държави да подкрепят израелците,а не ислямистите,които от векове водят войни срещу християнството и са правили ред терористични атаки в християнски страни.
82
5
 
5
 
! Отговори
Русия плаща на хути преди 3 месеца
за да си облекчат нагъзването в Украйна
81
1
 
2
 
! Отговори
ъ преди 3 месеца
Изходът на този конфликт е неясен. Силите са твърде изравнени. Пиратите срещу бунтовническите племена от пустинята. Ще видим какво ще стане.
80
2
 
2
 
! Отговори
Ром"с преди 3 месеца
Във този днессвят на дезинформация и мантпулация (продажност) ,то е много трудно да се вярва на някого ,па макър и американците(те сега лАжат най-много )!Четох едно изследване ..кое ще е най-опасното "нашествие" на земята в този век...еми дезинформацията и манипулиращите медии и реклами,а след това глобалното затопляне и природни бедствия.
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Я да видим, като пламне Близкият Изток, Шайван, Южна Корея, кой че яде баница?
78
0
 
1
 
! Отговори
ПЕШЕВ преди 3 месеца
До Хай--- има ама няма , иска ти се ... :)
77
1
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 3 месеца
Oтиде Магарев в САЩ и започна да прави Магарии.
76
4
 
3
 
! Отговори
Опа преди 3 месеца
До КрунделКой пък е тръбял колко велики са Хусите. Че те са племенни образувания в пустините от преди 100 г. Само такива САЩ и Британия могат да бомбят пряко. Аз не ги подкрепям ама виждам, че региона може да пламне.
75
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Опа 89 За американско иго говорят само хората почитатели на руския кypник.
74
4
 
7
 
! Отговори
Опа преди 3 месеца
До до 78Да бе в Косово бяха борещи се за независимост, а тук били метежници. Хората не искат да живеят под Американското ИГО и били метежници. Нали право на самоопределение ала бала? Или само когато изнася. Двуличност на Н-та степен.
73
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Иран можете да го отпишете. Путин спешно търси нов доставчик на оръжие за великата руска излагац... пардон армия.
72
10
 
15
 
! Отговори
Крундел преди 3 месеца
копейчици, до вчера нали тръбяхте как хусите/хутите били голяма сила и "фащ" и "малкобритания" ги било страх, а?А сега квичите, както се очакваше.За тези от вас, от руските тр0лферми е ясно, ама за "нашите" - как можете да подкрепяте хора, които са отвлекли и българи?то бива бива да си консуматор на кремльовски биоотпадъци, ама вече е прекалено това.
71
2
 
3
 
! Отговори
Опа преди 3 месеца
До 81Тоз пък какъв Данс те гони, да следи глупостите в някакъв умрял сайт ли в секцията с коментарите ли хахахах.
70
4
 
15
 
! Отговори
до 78 преди 3 месеца
Това не е агресия срещу независима дъжава. Независимата държава се нарича Йемен, има си правителство, което воюва с метежниците хути. На метежниците се е удало да завземат и контролират част от страната. И от тези части, които контролират започнаха да се занимават с международен тероризъм и пиратство. Предполагам правителството на Йемен ще каже благодаря за тези удари по хутите.