Русия напредва в Харковска област, иска 10 км буферна зона

Украинските сили опитват да задържат руското настъпление
Обновена: 10 май 2024 15:41 | 10 май 2024 15:41, Елка Василева
240
Русия напредва в Харковска област, иска 10 км буферна зона
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските власти помогнаха днес за евакуацията на цивилни от град Вовчанск в Харковска област и околните райони заради засиления руски обстрел, съобщи представител на местните власти, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
"По-голямата част от тях напускат града със собствен транспорт. Но в същото време заедно с хуманитарния център организираме транспорт за тези, които не разполагат с автомобили", заяви Тамаз Гамбарашвили, началник на военната администрация на Вовчанск.

По-рано днес руските сили започнаха сухопътна атака в североизточната Харковска област, като напреднаха с един километър и достигнаха в близост до граничния град Вовчанск в опит да създадат буферна зона, съобщи високопоставен военен източник.   

Нападението открива нов фронт във войната, която се води вече повече от две години след пълномащабното нахлуване на Русия, отбелязва Ройтерс.

Сраженията в пограничните райони на Харковска област продължават и Киев е изпратил още сили в района като подкрепление, съобщиха от украинското министерство на отбраната.   

"Приблизително в 05:00 ч. (и българско време) тази сутрин врагът се опита да пробие отбранителната ни линия под прикритието на бронирани машини", заяви ведомството. "Към настоящия момент тези атаки са отблъснати; сраженията с различна интензивност продължават", се уточнява в изявлението.

Високопоставен украински военен източник, който отказа да бъде назован, заяви, че руските сили се стремят да изтласкат украинските въоръжени сили на 10 километра от руската граница и че силите на Киев се опитват да ги задържат, отбелязва Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А ако Харков падне, тогава ще има ли мир?
217
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От много зор за територия накрая РФ ще се разпадне на съставните си части.Което е неминуемо за всички подобни измислени империи.
216
6
 
3
 
! Отговори
До 215 преди 1 седмица
"Победата" ще е за" нас "казва руския *** ?Копейките активно се включиха в безпочвената руска пропаганда.
215
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
216 Откога избиването на невинни хора и разрушаване на техните собствени жилища е" славно" в братоубийствена война и не смесвай руско турската война която при друг политически режим и исторически обстоятелства?
214
5
 
2
 
! Отговори
До 216 преди 1 седмица
Освободила от нацисти когато е била нападната и то главно Украйна ,а преди това Сталин е другарувал с Хитлер когато си разделят Полша,без да питат местното население,защото територийката е важна.
213
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Лакомията за чуждото не води до нищо добро!Някой светъл ден всичко ще се върне на побърканите за власт и територии лидери на днешна Русия !Средновековни варвари както тяхната Екатерина преди 300 години Нищо общо нямате с територията на Украйна ,дори и да била част от СССР е принудително както и останалите народи които ги държите в плен на хегемонията.
212
0
 
5
 
! Отговори
дяконЪ преди 1 седмица
2407:58Скоро Одеса....един салвадорец мерсенарио по-малко и нова инсигния в колекцията....14 националности досега сме добавили в актива.Сметката за този *** ще я пратим после на Букеле....(салвадореца е билбиздирван от Интерпол с черна бюлетина, *** сега руското МВнР ще предаде по каналният ред за утилизацията на този индивид Хорхе Моралвс)
211
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Слава на Русия, освободителка от нацистите и турското иго, поклон.
210
4
 
10
 
! Отговори
Слава на братск Рус преди 1 седмица
Ние, хората с мозък и обща култура, предупреждавахме промитите овце, че трябва спешно да се водят преговори за мир, за да се спре кръвопролитието. Вече е късно. Слава на братска Русия! Победата ще е за нас!
209
12
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 1 седмица
Украйна може да държи . Но народа ще е свободен и богат , като изгони руснаците.Ние ги изгонихме и станахме богати?
208
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Украйна може да държи . Но народа ще е свободен и богат , като изгони руснаците.
207
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Украйна вече дължи толкова милиарди на запада и сащ, че ще бъде ппинудена да разпродава ВСИЧКО, вкл. И Земята си, за да се възстановява. Тъй че украинците всъщност ще изгубят, каквото и да стане!
206
2
 
13
 
! Отговори
Знаете ли, че преди 1 седмица
...Англия спира помощите за Украйна от днес и съжалява, че се е намесила. Оттегля се от войната. Гугълнете Доминик Къмингс. Политик и съветник на кървави Борис Джонстън.Затова пропагандата се активира, но е късно....
205
1
 
11
 
! Отговори
Молба преди 1 седмица
Путин, по бързо смачкай Зеления, защото санкциите срещу теб убиват българите.
204
15
 
0
 
! Отговори
Императорът преди 1 седмица
Жужак - от Империята на Злото продължава да изтрепва собственото си руско население в една безсмислена завоевателна война. Досега е успял да унищожи половин милион крепостни . На императора Жужкъсийй не му пука , има още много крепостни за изтрепване от сибирските земи .
203
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Рашисти, кажете защото вашия изверг сатанист вкара в лудница тенгриянския шаман Сергей Габишев . Беше тръгнал от Бурятия само да направи ритуал за изчистване на Злото на червения площад. Нищо лишо. Защо го вкараха в лудница и го тъпчат с опиати, а? Знаете ли каква лиша карма е това? За сатаниста и всичките му привърженици , тоест вие?
202
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Рашисти, кажете ако успее вашия диктатор психопат да победи като срине всички градове и пороби цялото население какво ще прави с тях . Жени , деца старци които вече в дъното на душата си мразят руския мир? Ще ги изтребва планово в концлагери или депортира в Сибир. Това са милиони хора. А вие рашисти ще се радвате ли , ще викате ли Алилуя, ще целиувате ли портрета на кремълския гном ?
201
2
 
22
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Успех на Русия в смачкването на натовците в украйна-
200
26
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
Единственият резултат ще е по-скоростно изтребване на рузките мужици. Преди две години бяха стигнали до околовръстното на Харков и се върнаха, че бяха и с пресни сили, и с много техника, а сега тоя башибозук така ще си загине безславно.
199
26
 
4
 
! Отговори
До 198 преди 1 седмица
Колко ви плащат рашистите да пишете лъжи и да изопачавате истината ?Тъй като българските слуги са евтини не осъзнавате ли колко сте жалки и нищожни.Украинците били" терористи" ,много сте кухи с тази руска пропаганда