Откъде идват големите пари, които се въртят в Европейското първенство по футбол?

Спортното спонсорство е стратегическа инвестиция
15 юни 2024 09:32, Елка Василева
34
Откъде идват големите пари, които се въртят в Европейското първенство по футбол?
Снимка: БГНЕС

Европейското първенство по футбол в Германия започна в петък. В подобни първенства се въртят големи пари. Как се определят основните спонсори на такива турнири и защо тази година те са най-вече от Китай?

От над 70 години германският национален отбор по футбол играе със спортните екипи на Адидас (Adidas). Но сътрудничеството вече приключва. Германският футболен съюз (DFB) обяви, че от 2027 година американската компания Найк (Nike) ще оборудва германските национали по футбол за поне седем години. Според оценката на DFB въпросната сделка ще му донесе поне двойно повече пари, отколкото партньорството с Адидас, пише Дойче веле.

С въвеждането на спортните обувки с шипове за Световното първенство през 1954 г. Адидас изигра важна роля за триумфа на германския отбор в Швейцария: бутонките дадоха на германците ясно предимство пред фаворизираните тогава унгарци на мокрия от дъжда терен в Берн. През следващите десетилетия партньорството между DFB и Адидас стана трайно.

Решението за новото партньорство беше разкритикувано от феновете, бизнеса и политиката. Министърът на здравеопазването Карл Лаутербах например заяви, че „когато една традиция и частица от родината стават жертва на комерсиализацията, това винаги е лошо решение“. А за министъра на икономиката Роберт Хабек фирмата Адидас винаги е била част от германската идентичност.

Малко по-късно дойде следващият шок за традиционалистите: китайският производител на автомобили BYD стана един от основните спонсори на Европейското първенство по футбол за мъже и предоставя за нуждите на турнира автопарк от електрически автомобили. BYD, а не Мерцедес или Фолксваген! Макар че това все пак не е чак толкова голяма сензация: корейската компания Хюндай беше предпочетена пред местните производители на автомобили за Световното първенство в Германия през 2006 година.

Пет бизнес партньора и техните задачи

Адидас ще осигури топки за мачовете и оборудване за доброволците и персонала, „Атос“ отговаря за информационните технологии по време на турнира, а BYD осигурява автопарк от електрически автомобили. Договори са сключени освен това с Кока Кола, а железниците (Дойче Бан) ще осигурят билети за Евро 2024 на преференциални цени.

Проучване за Европейското първенство, публикувано през юни от Университета в Хофенхайм, потвърждава, че Адидас е най-известният спонсор: 56% от германците знаят, че производителят на спортни стоки подкрепя турнира. „Далеч назад остават компании като „Бетано“ и „Атос“ - с по около три процента, които са официални спонсори на Европейското първенство в Германия, но са известни само на малцина германци“, казва за ДВ ръководителят на проучването проф. Маркус Фьот.

Икономистът Хенинг Фьопел, който е директор на Центъра за европейска политика, не разбира защо е тази претенция германски компании да спонсорират голямото събитие, чийто домакин е Германия. „Пазарите на потребителски стоки до голяма степен са световни пазари, а Европейското по футбол е точно такова – глобално събитие. Глобализацията на икономиката и комерсиализацията на футбола вървят ръка за ръка", посочва той за ДВ.

А как организаторът взема решение за или против даден спонсор? „По принцип за УЕФА са важни два критерия – кой предлага най-много и кой е интересен от стратегическа гледна точка, казва Фьопел. Ето защо не е изненадващо, че пет глобални спонсора на турнира са от Китай: „Те имат най-голям интерес и следователно най-голяма готовност да плащат за такова спонсорство“, разяснява професорът.

За пари не се говори

Спортното спонсорство е стратегическа инвестиция, продължава Фьопел: „То не се изплаща веднага, а по-скоро трябва да осигури стратегическо позициониране, известност на марката и медийно внимание. Целта е да надминеш конкуренцията“, добавя експертът.

Интересен е и въпросът защо цените на повечето сувенири и атрибути за феновете на големи спортни турнири са толкова високи. Пред Westdeutscher Rundfunk (WDR) експертът по маркетинг д-р Петер Ролман обяснява това по следния начин: „Високата емоционалност оставя на заден план рационалността (по отношение на цената). Клубовете и асоциациите, както и фирмите, които работят с тях, знаят това. Те изискват за своите продукти толкова пари, колкото фенът е готов да плати“.

Рентира ли се спонсорството?

Известният американски индустриалец Хенри Форд е казал, че половината от парите, които харчи за реклама, са пари, хвърлени на вятъра. Само дето той не знаел коя от двете половини е това.

До подобни изводи стига и проучване на университета в Хоенхайм. „Спорно е дали спонсорството е наистина изгодно за компаниите“, казват неговите автори. Така мисли и Маркус Фьот, който е анализирал данните от онлайн допитване с1000 участници. Неговият извод: „Когато пазаруват или поръчват услуги, само около 12% от анкетираните търсят активно онези марки, които са били спонсори на европейски първенства", казва той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от Dnes те казаха
14.06.2024
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
От печатницата.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Катар как стана домакин на световното? С подкупи.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Предимно от черно тото.
30
0
 
5
 
! Отговори
DW=WC преди 3 дни
Жълтокафяв пропаганден 80нящ медиен отходен канал,непрекъснато цитиран с любов и почитание от нискотарифните ми$$ирки в донос.бг :=
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Украйна се класира за европейското ,и че стане европейски шампион ,лично зеления наркоман че им окачи медалите )))))))
28
6
 
3
 
! Отговори
Николай преди 3 дни
До АнонименНАПЪЛНО ВИ ПОДКРЕПЯМ. ОБИЧАМ РУСИЯ И ХОРАТА ТАМ. МРАЗЯ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ПРЕВЪРНАЛИ ТАЗИ СТРАНА В ЗАТВОР. СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ И ЗА БЪЛГАРИЯ. ИМАМЕ НАЙ ХУБАВАТА СТРАНА С НАЙ ГОЛЕМИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИПОВЛАСТА. НАТРЕСЕНИ СА НИ ОТ ОКОЛО 80 ГОДИНИ ОТ ЗЛОТО НО СВЕТА СССР.
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До 25: Не с праведливо, но ние в ЕС така действаме. Дискриминационно. Дискриминация към белите хетеросексуални мъже, дисцкримнация към всички, които нямат никаква вина в много други неща. Такава ни е философията на нас в ЕС. Дискриминираме, но крещим, че сме дискриминирани. Тази стратегия се оказва много успешна!
26
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До 25, не е допусната, терористични държави няма какво да правят на международни спортни форуми! Това е все едно да допуснат и Ислямска държава! А ти не си никакъв "руснак против режима", а най-обикновена продажна българска копейка
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Русия доусната ли е до евро 2024? Питам защото съм руснак против режима, но ЕС ме насилва да нямам право на избор и изобщо на нищо!!! Това справедливо ли е според справедливия европейски народ?
24
2
 
11
 
! Отговори
Николай преди 3 дни
НЕЗНАМ ОТКЪДЕ ИДВАТ ГОЛЕМИТЕ ХАРТИЙКИ НО ИСКАМ ДА ПОПИТАМ НЯКОЙ ВЯРВА ЛИ НА ТОВА ПЪРВЕНСТВО!? АЗ НЕ. ДОКАТО НАЦИОНАЛНИТЕ ОТБОРИ НЕ ИЗКЛЮЧАТ ЧУЖДЕНЦИТЕ В ТЯХ - ПРИМЕР ГЕРМАНИЯ С ПОЛОВИН СЪСТАВ АФРО......ТОВА НЕ СА НАЦИОНАЛНИ ОТБОРИ А ЕДНА ОГРОМНА ЛЪЖА КЪМ ХОРАТА ПО СВЕТА. ЗА ФРАНЦИЯ АНГЛИЯ И.....НЯМА ДА ОТВАРЯМ ДУМА. В ЕВРОПА ХОРАТА СА БЕЛИ - ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ЕДНА ИЗМАМА.
23
0
 
3
 
! Отговори
Един преди 3 дни
С инициали ДП , чух че бил
22
1
 
3
 
! Отговори
Асен преди 3 дни
Университета в Хофенхайм на футболния отбор от Зинсхейм ли е. Пишете глупости, университета се казва Хоенхайм и е в Щутгарт.
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До 19, хахах, в момента футбола е в пика си на популярност от цялото си съществуване! В страни като Англия и Испания махат сезонните карти, защото интереса е толкова голям, че нямат необходимост да продават билети с отстъпка!
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Анонимен ЕС вкарват чужди спортисти от Африка и Азия и Аржентина и нема смисъл да си губиш живота като седи резерва.
19
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Младите вече не се интересуват от футбол и като цяло от масов спорт. Изобщо не ги интересува. Така че още 10-15 години и всичко ще замре.
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Идват от печатниците
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Откъде идват големите пари, които се въртят в първите игри на БРИКС в град Казань в Русия?
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
А ние поне 25 хиляден модерен стадион кУга, или след 1 век ще стане работата :)))
15
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Философ, вече бяха правени изчисления - 7 от 11 германци, и 11 от 11 шотландци си бяха чисти европейци! Копейките пак пускате ФАЛШИВИ НОВИНИ
14
3
 
4
 
! Отговори
Философ преди 3 дни
Абе не, че откриването на Европейското беше лошо, но все пак интервюто на Николай Марков беше по-интересно: обсъждаха се философски концепции за развитието на България. Докато тука само подскачащи танцьори и ритнитопковци, които даже не са европейци. Скука.