Лавров избегна България, прелетя над Турция и Гърция на път за Скопие

София беше дала разрешение за самолета на руския външен министър
Обновена: 30 ное 2023 06:20 | 30 ное 2023 06:20, Елка Василева
310
Лавров избегна България, прелетя над Турция и Гърция на път за Скопие
Снимка: архив, БГНЕС

Самолетът с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров е прелетял на път за столицата на Република Северна Македония Скопие над територията на Турция и Гърция, но не над България, както се е предполагало, предаде руската агенция ТАСС. Тя се позовава на данни на специализирания сайт за проследяване на полети FlightAware. Полетът е продължил над пет часа, преди Лавров да пристигне в Скопие за министерската среща на ОССЕ, предава кореспондент на ТАСС.

Още по темата
След искане от страна на Република Северна Македония бе дадено разрешение за прелитане на самолета на руския външен министър Сергей Лавров през българското въздушно пространство, бе съобщило Министерството на външните работи на Република България във връзка с постъпили медийни запитвания.

В изявление на МВнР на България беше казано, че въз основа на постъпило искане от страна на Министерството на външните работи на Република Северна Македония в качеството ѝ на действащ председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за 2023 г. и организатор на 30-ото заседание на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на 29 ноември - 1 декември 2023 г. за осигуряване на разрешение за прелитане на делегациите за участие в предстоящия Съвет на министрите на ОССЕ Министерство на външните работи на Република България даде разрешение за осъществяване на полет на Специалния летателен отряд "Россия" през въздушното пространство на Република България за изпълнение на полет за транспортиране на делегация за участие в международния форум.

ТАСС предполага, че причината самолетът на Лавров да не премине през българското въздушно пространство е присъствието на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която е в санкционния списък съгласно действащото право на ЕС.

В изявлението на министерството на външните работи на България изрично се упоменава следното: "Даденото разрешение се предоставя за участие в заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров и попада под изключенията от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо него. Даденото разрешение не се отнася за членове на делегацията му, които също са санкционирани лица съгласно действащото право на ЕС, което е изрично упоменато в нотата-отговор на българската страна".
(БТА, Иво Тасев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Германия и Япония от най големите врагове на САЩ сега са най верни съюзници. И с Русия ще е така когато Путин умре
96
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много го знаеш минал ли е не е ли минал . Пак с групости се занимаваме.
95
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Комунистите продължават да сеет омраза и разделение на Балканите. Каква работа има коня в Македония? Освен да носи пари и да насъсква срещу България. Оркитеее нямат никаква файда Македония и Сърбия да са част от ЕС и НАТО. Така ще изгубят влияние върху балканите завинаги. Европа следва да бъде критична към макетата.
94
4
 
8
 
! Отговори
Я преди 9 месеца
Понеже в София в момента управляват големи умници, с любезното съдействие на гласоподавателите, да ви го кажа още веднъж. НИЩО от това, което има България СЕГА не е нужно на НИКОГО в Русия.
93
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гръглите гуупаци, прислужниците на посолството, докато бяха заети да целуват отзад там, така и не забелязаха колко смешни и жалки ставаме с поредния им плонж. След това изхвърляне вече сме предмет на жлъчни подигравки и насмешки в Интернет - как мравката се изпъчила на пътя на мечката. От тези злобни заяждания България нищо не печели, само губи, докато Гърция и Турция си плетат кошницата.
92
5
 
8
 
! Отговори
komitata преди 9 месеца
за поредн път се подиграха с нас и показаха че сме пълни мушмули в опит да с енатягаме и определяме разни там правила н аЕС-вместо над БГ колонията си минаха н ад турция и гърция ,сега ако искат могат да с евърнат и през Сирия само никой не с еинтересув аот нас колко полягам ещот нищо н езависи от нас и никой н еуважава слагачите от стриктни санкции последни по всичко
91
3
 
13
 
! Отговори
Тъпанари преди 9 месеца
Гърция не е ли в Е С или там не им пука за Брюксел
90
6
 
15
 
! Отговори
Ужас преди 9 месеца
Пак станахме за смях....
89
2
 
12
 
! Отговори
До Челопечене преди 9 месеца
Повярвай, че САЩ ако имаха дори и малка възможност да унищожат Русия....Досега щяха да са го направили вече ! Но. НЯМАТ !
88
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Разрешението за прелитане беше дадено от Брюксел, нашите сега изглеждат като пълни *** в очите на Гърция и Турция.
87
10
 
8
 
! Отговори
от Челопечене преди 9 месеца
каквото и да си говорите всичко е връцете на чичо сам. Ако развърже кесията , спукана е работата на жужето. С 20 хаймарса укрите стопираха масираното настъпление на самая магучея втарая в мире. С още малко танкове и снаряди почти преминаха в контранстъпление, а руснята в глуха защита. Сега с цената на много пушечно месо искат да вземат авдеевка, а за вземането на киев никой не си и мечтае освен някой и друг пропагандон по тв-то все още го споменава за да си проветри устата.
86
3
 
9
 
! Отговори
Смях Голямов преди 9 месеца
Тъй като в Турската Република, ти да видиш, живота бил много хубав и минималната заплата била 1000 лева, Западна Европа се напълни с турски граждани бягащи ПАНИЧЕСКИ от същият този хубав живот в тази република.
85
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Събери 20 студента от ТУ и те също ще ти напишат браузър за един семестър." Много елементарно разсъждаваш бе тавариш. Сигурно и един студент ще може да ти направи браузър, но това е благодарение на десетките години в които са развити технологиите за да позволят това. За да е толкова лесно правенето на браузър е неободима база от тулове и базови компоненти които са разработвани десетилетия. И основно това е правено в щатите Понял?
84
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За пореден път ни показаха колко струваме като нация. Игнориране на максимум от всички държави към нас !
83
0
 
8
 
! Отговори
Я преди 9 месеца
Най-вероятно са раздрънкани българските БТР-и. В противен случай, тарикатите управляващи БГ в момента нямаше да ги подаряват а щяха да ги продават. С или без тях Украйна си заминава от сцената на историята.
82
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Смях Голямов . . .Наистина е смях. Защото даже и след огромната им инфлация цените са по ниски от нашите, а новата им минимална заплата със срутилата им се лира 1000 лева
81
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"А ти лато много ги мразиш спри да ползвааш американски софтуер т.е. Интернет. Браузърът ти ако знаеш какво е това ,е американски." - това, че е собственост на американци въобще не означава, че е американски. Събери 20 студента от ТУ и те също ще ти напишат браузър за един семестър.
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 96... А защо не ги дадоха на гражданска защита...
79
4
 
7
 
! Отговори
Швейк преди 9 месеца
Трябваше да мине над Украйна.
78
5
 
4
 
! Отговори
Сивриев преди 9 месеца
Друзя пак подхванаха демографската тема. Ами обезлюдяването на малки населени места е световна тенденция от как настъпи индустриалната революция, която както знаете не дойде от русия, китай или друга бантустанска страна, а дойде най-вече от "любимите" ви англо-американо-сакси. Никой от вас не би искал да живее в прединдустралната епоха, нали друзя? Защото никой не ви спира да го направите, а не го правите.