САЩ санкционираха шефовете на "Касперски"

Самата компания е пощадена
21 юни 2024 19:07, Александър Попов
21
САЩ санкционираха шефовете на "Касперски"
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати въведоха санкции срещу 12 високопоставени ръководители на базираната в Русия фирма за киберсигурност „Касперски“, ден след като забраниха продажбата на нейния популярен антивирусен софтуер от съображения за национална сигурност.

Широкообхватните санкции са насочени срещу много от най-висшите ръководители на "Лаборатория Касперски", включително нейния главен оперативен директор.

В същото време са пощадени главният изпълнителен директор и самата компания, се казва в изявление на Министерството на финансите, в което се обявява определянето на санкциите.

"Днешните действия срещу ръководството на "Лаборатория Касперски" подчертават ангажимента ни да гарантираме целостта на киберпространството и да защитаваме гражданите си от злонамерени киберзаплахи", заяви заместник-министърът на финансите на САЩ по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън.

"Съединените щати ще предприемат действия, когато е необходимо, за да подведат под отговорност онези, които биха се опитали да улеснят или по друг начин да дадат възможност за тези дейности", добави той.

В отделно изявление на говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър се казва, че компанията е под "юрисдикцията, контрола или ръководството на руското правителство, което би могло да използва привилегирования достъп, за да получи чувствителни данни".

Това представлява неприемлив риск за националната сигурност на САЩ или за безопасността и сигурността на американски лица.

Санкциите на Министерството на финансите идват ден, след като Министерството на търговията обяви, че забранява на фирмата за киберсигурност със седалище в Москва да предоставя популярните си антивирусни продукти в САЩ.

Това съобщение дойде след продължително разследване, което според Министерството на търговията е установило, че "продължаването на дейността на „Касперски“ в Съединените щати представлява риск за националната сигурност поради офанзивните кибернетични възможности на руското правителство и способността му да влияе или ръководи дейността на компанията".

Компанията обеща да "използва всички законно достъпни възможности, за да запази настоящите си операции и отношения", като добави, че "не участва в дейности, които застрашават националната сигурност на САЩ".

Според Министерството на финансите петъчното посочване е насочено към много от най-високопоставените служители на компанията, включително дългогодишния главен оперативен директор Андрей Тихонов и главния юридически директор Игор Чехунов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 5 дни
Проблемът тук въобще не е дали "Касперски" е добра антивирусна програма. Проблемът е много по-сериозен: 1) САЩ се изживяват като световен шериф, 2) налагат екстериториално законодателство като закона Магнитски, 3) държавата се меси в частния бизнес = комунизъм. То и това е ОК, стига за кажат, че не са демокрация, а Народни Американски. Републики. Ама не казват. Ко-му-ни-сти под "прикритие".
19
0
 
3
 
! Отговори
По същество преди 5 дни
Време е да мина на Касперски
18
0
 
6
 
! Отговори
Юлиян преди 5 дни
Те САЩ кого ли вече не санкционираха.Остана да "санкционират" и себе си и чак тогава нещата ще се оправят.
17
5
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 6 дни
От доста години нямам никаква антивирусна. Само проблеми създават. Или ти трият неща, дето ти трябват или пък лагват компа, защото използват много ресурси. Дори и на много мощни компютри. Аз си използвам Windows Defender, който си е на самия Windows и си идва с инсталацията
16
8
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 14 преди 6 дни
Касперски е нелоша програма, но е много тежка. Отказах я преди около 10г. Има достатъчно по-добри решения. Не е никаква конкуренция...
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Malwarebytes
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Поредното протекционистично действие на САЩ. Нищо общо с пазарната икономика.
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Страхуват се от конкуренция, защото "Касперски" са най-добрите.
12
4
 
8
 
! Отговори
00014 преди 6 дни
Имал съм Нод, Аваст, Авж, Касперски и последно Панда, която също изхвърлих преди 5 месеца. Всички пречат на нормалната работа на уиндоуса. Изчезва езиковата лента, черни икони, измислят си някави фиктивни вируси ..... Предпочитам преинсталация за около 4 часа годишно, отколкото да ме тормозят. Сърфирам из нета и вече 5 месеца съм без антивирусна и проблеми не виждам.
11
10
 
5
 
! Отговори
Германец преди 6 дни
"руски антивирус" -- оксиморон пар екселанс
10
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не може да забранят на хората целия свят..жалки хора..времето на US..priklucva
9
10
 
14
 
! Отговори
Факт преди 6 дни
"Касперски" лови шпионски софтуер и вируси на сащ.
8
14
 
15
 
! Отговори
до 8 преди 6 дни
Ахахаха Нод32 си инсталират само балъци и нуубове. Няма по-добра антивирусна от Касперски.
7
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
само нод32!никакви руски б,о.к.лу.ци!
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Mozaka не им e mnogo
5
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Аз съм с платен Софт руски , сина е програмист и е Касперски за Mac и Windows.. Аз съм с DrWeb понеже съм по-големо про.. Краварските българи са безплатни avg и avast и постоянно им изкачат реклами .. Безплатния софтуер не пази това е един скенер и нищо повече..
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Аз съм премахнал всички подобни програми от компси безмислени са и санкциите са безмислени
3
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Нашите русофили, кога ще санкционират?
2
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Време е каспески да направи собствена OS..
1
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Касперски и DrWeb най-добрите... Слава на Русия .. Аз работя от линукс и съм drweb касперски е по удобен за бабалюги и е само за windows.

Спонсорирани публикации