Месец преди Великден: Агнешкото в Пловдив удари 32 лв., в Гърция е 10 евро

В южната съседка има празнична кошница с продукти на ниски цени
26 мар 2024 19:26, Петър Бойчев
74
Месец преди Великден: Агнешкото в Пловдив удари 32 лв., в Гърция е 10 евро
Снимка 24 часа

32,50 лева за килограм удари агнешкото месо в пловдивски магазини 40 дни преди Великден, съобщи "24 часа". До празника цената още ще се вдига. Търговците обясняват високата цена с липсата на агнета. Но практиката показва, че с наближаването на всеки светъл празник у нас цените се вдигат вместо да се свалят, както става в съседна Гърция, да речем.

Там агнешкото в момента е 10 евро за килограм. Толкова е и ярешкото. "И ще пада още", заяви пред "24 часа" Томас Караманис, управител на голяма търговска верига в Комотини. Той прогнозира, че при тях цената на агнешкото преди Великден може да слезе дори на 7-8 евро.

"Това е най-светлият християнски празник. Трябва всеки да може да си позволи да сложи на масата традиционната храна", разсъждава Караманис.

Гръцкото правителство е въвело така наречената "Великденска кошница", която включва храни и деликатеси, типични за празника. Тяхната цена е смъкната значително и никой търговец не смее да я пипа. В противен случай го очакват жестоки глоби и дори затваряне на магазина.

Сега например по време на постите също има специална кошница с продукти, които са най-употребявани. Цените им са понижени с едно 40-50%.

Всичко това се следи строго от държавните контролни органи в южната ни съседка, извършват се непрекъснати проверки. Гласуван е и специален закон.

Гръцките търговци не могат да си помислят да скрият дадена стока, за да предизвикат изкуствен дефицит и оттам покачване на цените. "Веднага ще бъдат хванати, тъй като не само в магазините, но и в складовете се правят стриктни проверки", посочи Караманис.

На практика на значително по-високия си стандарт спрямо българите гърците консумират месо, което у нас минава за луксозно, срещу никакви пари.

"Все едно ние да си купуваме агнешко за 10 лева. Това е мираж", казват нашенци. И къде с ирония, къде с тъга допълват: "Гърците са го измислили - не само по отношение на купона, но и на контрола. А у нас спекулата на принципа "Ден година храни" е факт около всеки празник".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 4 седмици
последният път когато консумирахме агн месо беше преди анархията нареченадемокрация и тази година ще е същото
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Г-н *** биснесмена иска да богатее и щот друго си не може тожа.
65
1
 
5
 
! Отговори
ОцелялОтСДС-Чумата преди 1 месец
Важното е, че за Стадото, което преди 34 г.скачаше и пееше"Кой не скача е червен",докато СДС-Шайката кормеше безмилостно богатата и подредена държавица, вече има банани за Великден и за Гергьовден.
64
1
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
В Пловдив нямат ли си Кауфланд ? В брошурата предна плешка е 19 лв. , задна - 20 лв. Ама ако им се вижда евтино , да ходят в тоя магазин на снимката.
63
3
 
1
 
! Отговори
до 55 преди 1 месец
"и в Гърция е 16 евро". Абе хора,научете се да правите правилно сметките. В Гърция паричната единица е ЕВРО,получават заплати,пенсии в ЕВРО,т.е. плащат 16 техни парични единици за тази стока,а тука плащаме 32 наши ПАРИЧНИ ЕДИНИЦИ,как така е същото.....затова че ние плащаме 2 лв. за едно евро, ТЕ НЕ ГО ПРАВЯТ........
62
2
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 1975 година България изплащаше репарации, заради участието си на страната на германия, към Гърция, освен с пари, също И с агнешко месо.
61
2
 
2
 
! Отговори
ТОВА преди 1 месец
НЕ ПРИЛИЧА НА АГТЕШКО-ТОВА Е УМРЕЛА УФСЬ ОТ 1921Г
60
6
 
9
 
! Отговори
Спекулата ЕВРО преди 1 месец
Еврокомунистите ще окрупняват земята ви без да ви питат, таван на спестявания до 3000 евро, харчене на ден 50 евро. Цифрово евро, ЖЕСТОКА БЕЗРАБОТИЦА, защото същият Еврокомунистически ЕС унищожи производството и превърна България в държава на Услугите. ЕЦБ ще разполага с държавният резерв, и ще ни налага да купуваме облигации на ФАЛИРАЛИ ДЪРЖАВИ. Забраняват коли с ДВГ. Увеличават дънъци на ЖИЛИЩА и земи, за да ви ги отнемат. С махане на Валутен Борд Политиците ще ТЕГЛЯТ ЗАЕМИ. Криза ЦЕНИ ТОК ЮЛИ
59
5
 
10
 
! Отговори
Спекулантите преди 1 месец
В Германия големите вериги са озаптени от правителствато. С приема на Пропадналото и Фалирало евро, инфлацията ще се увеличи още. Инфлацията в България започна от Борисов и вкарването ни в ЕРМ2 30% на храни, без да пита хората дали искаме Пропадналото Евро. Започна намаляване на грамажи, хляб, млека, дезодоранти, спекулата е над 80%, за да се изравнят цените с ЕВРОПЕЙСКИТЕ. Ще бъркат в спестяванията ви, НЯМА да имате право на Франкове, Йени, Лири, Долари, ЛЕВОВЕ. Това е ЕВРОТО ГРАБЕНЕ НА НАРОДА
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Во Велес сега цената е 350 денари(11.13лв) Това е цена на дребно за килограм охладено агнешко месо. Не цена на килограм живо тегло. Търгашите ни в момента са с надценка Х5 на тази на едро, на която купуват замразените преди сигурно десетилетие кокали.
57
2
 
11
 
! Отговори
Грешката е Вярно преди 1 месец
просто Отдавна 2 лева за 1 евро НЕ е Реален Курс - Благодарете на к0к0 и кИкИ - те някак дори във Валутен Борд успяха да Обезценят жестоко Лева и може би вече реалното е поне 4 лева за 1 евро!
56
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано изпукат сички спекуланти.
55
1
 
4
 
! Отговори
Кирил Петков преди 1 месец
35 лв е нищо аз съм ял Канадски Рибай по 135$ парчето
54
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и в Гърция е 16 евро
53
1
 
16
 
! Отговори
456 преди 1 месец
Ами да си го ядат търговците на тая цена!Във фермите на едро се продава по 10лв.живо тегло,те в магазина повече от 20лв.не е нормално да бъде!
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
- Това агнешко не ми изглежда много прясно?- Какво говорите, довчера още лаеше на улицата.
51
1
 
5
 
! Отговори
до Седни преди 1 месец
Седни, снимай един агнешки бут, ама да е под същата палма като сиренето!!! ха ха ха
50
1
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
До Програмист "Програмист" в статия за агнешко.Толкова е програмист.Бачкатор с мечти за програмист.
49
2
 
24
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Миналата година след Великден остана огромно количество непродадено агнешко заради високите цени.То не бяха промоции и агнешки кюфтета за без пари.Тази година търговците са тръгнали по същия път.Няма да се получи.Пари на алчни търговци не се дават.
48
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много е лесно човек да не купува, нищо няма да стане ако не се яде агнешко на празника. Хората сами са си виновни, че не бойкотират алчните прекупвачи. Оставете им го на тях на тези цени.