Козметична компания въвежда щадящи опаковки

Брандът се бори с вредната пластмаса
Обновена: 3 май 2023 10:55 | 3 май 2023 10:55, Стела Стоянова
7

"В последните години пластмасата влезе като алтернативно решение като по-удобен и финансово, и логистичен начин. Но има един проблем - тази пластмаса започва да се разпада, а много малка част от нея стига до рециклиране“, каза създателят на натурална козметика Николай Лазаров в студиото на "България сутрин".

„Разпадането на пластмасата между 1 и 5 мм се казва микропластмаса. Когато падне под 1 мм, става нанопластмаса. Освен че замърсява чисто визуално, тази пластмаса попада във водата, растенията и накрая - в нас",  допълни той.
Лазаров припомни, че в миналото бирата, олиото и киселото мляко са били в стъклени опаковки.

"Това е и нашата методология. Искаме да стимулираме потребителите да избират по-осъзнато. Въпреки че последните проучвания показват, че 74% от хората в световен мащаб се интересуват каква е опаковката, а 47% не биха купили, ако опаковката е вредна за околната среда", допълни Лазаров в ефира на Bulgaria ON AIR. От компанията му почистват опаковките със суровини, които са щадящи околната среда.

"Голяма част от пластмасовите опаковки не стигат до реалните депа за рециклиране, което също е голям проблем. В Европа е 42%, но в България и други държави е много по-нисък. Като бранд стимулираме осъзнатото поведение", подчерта Лазаров.

Ежегодно в световен мащаб се произвеждат 120 милиарда козметични опаковки. Средно с 2,2% годишно се увеличава производството на стъклени флакони за парфюмерията, козметиката и фармацевтичната промишленост.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В някои испански училища не им дават да си носят малки бутилки вода, а всяко дете си има манерка и си я пълни от чешмата, та да са наясно с последиците
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идеята е стара. Магазин за сапуни и шампоани наливно. В собствен съд или в стъклено шише, купено от магазина и върнато пак там.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борят се направо пълна скръб, умнокрасивите пиячи на кафе от капсули и шарените жендари дето си мият пода с мокри кърпички ще довършат планетата за максимум още 10 години.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха, мен ме е интересувала опаковката, само защото знам, че мога да я използвам за нещо друго, което имам да прибирам. А това, дето 47% не биха купили стоката заради вредната за околната среда опаковка .... Посмали ***, се казва на български.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя малкият се опитва да си прави някаква реклама,само където не разбрах каква?
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последно не рабрах парфюмерия ли произвежда или опаковки "рециклира". Само тоя дим ит "рециклирането" къде отива не знам. Или тези "безопасни за околната среда" вещества от какво и как се произвеждат също не ми е ясно.