Младежите ни: Заплата под 1000 лв. – абсурд!

Работодателите пък въвеждат бонуси "редовно явяване на работа"
Обновена: 12 май 2016 22:08 | 12 май 2016 19:00, Надежда Бочева
336
Младежите ни: Заплата под 1000 лв. – абсурд!
Снимка: Булфото

Младежите не желаят да започнат работа за заплата под 1000 лева, а за работодателите вече се налага да въвеждат бонуси "редовно явяване на работа", за да накарат младите хора да идват на работното си място всеки ден. Това заявиха проф. Катя Владимирова от Института за изследване на населението и човека към БАН и Иво Царев, председател на УС на Стопанската камара - Смолян, на дискусия за младите предприемачи, организирана от Българската стопанска камара (БСК).

Не демографската ситуация в страната, а тъжното заключение, че трудът вече не е ценност за младите хора, е по-големият проблем за развитието на предприемачеството в България, казаха експертите на форума.

Младежите, които нито работят, нито учат, в България са вероятно около 300 хил., каза Катя Владимирова. По думите й от този факт загубите за икономиката ни са много големи. Щетите не могат да се равняват дори и от тези от външна емиграция.

Експертът цитира данни, според които две трети от намалението на населението в страната се дължи на превес на смъртността над раждаемостта, а на емиграция - една трета.

Тя посочи, че делът и броят на населението до трудоспособна възраст намалява 16 години - от 21,6 на сто през 1990 г. до 14,6 на сто през 2010 г. , но в последните години остава непроменено.

Населението в трудоспособна възраст се увеличава от 55,5 на сто на 62,7 на сто от 1990 г. до 2010 година и неизменен остава през последното десетилетие делът на населението от високите възрастови групи - под 23 на сто.

Според Катя Владимирова тези данни могат да се тълкуват, че имаме достатъчно население, проблем обаче е ниската икономическа активност на трудоспособното население и високият дял на хората, които нито учат, нито работят.

Проф. Владимирова смята, че за този проблем не се говори достатъчно в обществото, а всички търпим загуба от хората, които нито плащат данъци, нито се осигуряват.

Тези младежи се издържат най-често от родители в чужбина. Те изпитват страх, че ако започнат работа, ще изгубят родителската издръжка, която обикновено е по-висока от заплатата, която биха получавали, обясни Владимирова. Според нея вече никой в България не смята, че с труд ще стане по-богат.

Тя призова за управленски решения, насочени към групата на нищоправещите, която до голяма степен ще определя бъдещето на страната.

Предприемачество за възрастните хора

Необходими са ниши за развитие на предприемачеството сред възрастните хора, както и за грижа и алтернативни форми на образование за децата, смята Владимирова. Тя посочи, че е крайно време възрастните да спрат да бъдат възприемани като хора, които си стоят вкъщи и ходят само по магазините и лекарите, а политиците да се сещат за тях само по избори. Те имат нужда от активен живот и младите предприемачи трябва да се възползват от това, препоръча проф. Владимирова.

По думите й вероятно печалбите от такова предприемачеството ще дойдат по-бавно, но бизнесът в България трябва да престане да се възприема като дейност, която носи несметни богатства за бързо време.

Иво Царев обясни, че фирма в региона със 700 работници дава 100 лева допълнителен месечен бонус, за да гарантира присъствието на работниците всеки ден на работното място. По думите му една от фирмите в региона от автомобилната индустрия е загубила 14 млн. лева инвестиция заради това, че не може да намери квалифицирани кадри.

Ситуацията е бъдеще без бъдеще, обобщи председателят на Националната асоциация на младите предприемачи Ивета Стефанова.

Тя посочи, че в България от средното образование излизат неграмотни деца без мотивация да учат, да се развиват, защото някой ги издържа и отказват да работят за заплати от по 500 - 600 лева. По думите й това е сериозен проблем, защото, когато някой реши да се занимава с предприемаческа дейност, кадри няма.

Проблем е и финансирането, каза Стефанова и допълни, че това, че "едни банки са готови да подпомогнат младите хора" е само добра рекламна кампания, а на практика това не се случва.

Административните пречки не дават сигурност на идеята за бизнес, а липсата на държавна политика за стимулиране на предприемачеството допълнително спъва всяка инициатива, каза Стефанова.

Младите хора могат да бъдат задържани в България, ако още от осми клас се организират курсове по по-сложно програмиране, смята Иво Царев. Той обясни, че в Смолян има чужди IT фирми, а младежите работят с желание там заради по-високото заплащане. Според него добрият интернет в България позволява развитието на този бизнес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още по темата: образованиемладежи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
0
 
41
 
! Отговори
Anonimen преди 8 години
Ако всеки взема висока заплата и малките бизнеси ще се разраснат и ще могат да си позволят да плащат големи заплати защото тогава ще има много по голям приход всеки ще може да си позволи да пазарува и така парите ще започнат да се въртят всичко ще може да си позволи човек и пазарната икономика ще се развие но това не устройва нашите политици и няма как да се случи...за това няма да работя за 500 лева 600 лева...!
260
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До евала(291):Ми утре като те набият и ограбят понеже е по-доходно да не ревнеш колко са лоши..
259
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на младите..!
258
21
 
37
 
! Отговори
проста математика преди 8 години
За да получава някой 1000 лв, трябва да произведе стоки/услуги за 4000 лв. (25% за работника). 4000х12 месеца = 48 000 лв за година. 48 000 х 4 000 000 работещи = 192 000 000 000. 192 милиарда лева. БВП-то ни за 2013 е 54 милиарда. Почти 4 пъти по-малко. Е няма как да стане
257
19
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз ежедневно съм в контакт с много млади хора, и повечето не струват и 500 лв, камо ли 1000.
256
6
 
58
 
! Отговори
Qwerty преди 8 години
Да даваш заплата по-малко от 600 лв в страната и 1000 в София те прави не бизнесмен, а робовладелец.
255
23
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е .е просто ги мързи,ами да стоят тогава гладни като нр им се работи за по малко.Грешката е там че родителите постоянно дават пари а те само щракат защото е по лесно.Аз съм на 25 год и мога да кажа на другите за да взимат тези пари трябва да се почне от нулата и с постоянство нещата се случват.Започнах да работя от 240 лв и след 5-6 год взимам вече 1000+ лв.Затова че няма как да почнете от 1000 лв ТАКЪВ Е ЖИВОТА!
254
15
 
41
 
! Отговори
Fena преди 8 години
Никога не съм учил специално компютърни науки, но мога спокойно да изпреваря 95% от завършващите подобни специалности студенти на някое интервю за работа. Да не говорим за средното образование - 4 години само Power Point! Да не знаеш поне един западен език, да нямаш поне средно ниво комп.грамотност и да искаш 1000 лева?!?!?
253
1
 
59
 
! Отговори
До хотелиерите преди 8 години
докато се не научите да плащате - така всяко лято ще си наемате неквалифициран персонал от най-дивите села на делиормана.
252
3
 
58
 
! Отговори
йсувдгб ь преди 8 години
Просто математически не е възможно да вложиш в 12 класа образование, па било и държавно, и да избиеш вложението от 500-600 заплата. Няма начин да се възпроизведе работната сила. Възможно е член на семейството да изкарва в чужбина за останалите от семейството, ама тогава наистина защо им е да работят на символично заплащане. Като ходиш на работа, правиш разходи, които не правиш, ако си стоиш вкъщи. Като махнеш и тях, то май по-добре да не работиш. Простичка сметка е, и дете може да я направи.
251
13
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-голяма част от малкия бизнес и да иска не може да даде големи заплати. Оборотите са нищожни. Реалностите са такива. Като искате, наредете се всички за работа при големите работодатели и чакайте Годо.
250
1
 
60
 
! Отговори
1000 лъва преди 8 години
До СтатистикСтига глупости. Щом си заел човек 8 часа - плащаш Този човек не си стои вкъщи да си гледа кефа. Ако ще на портала да кибичи, заел си го. Като не ти трябва, че нищо не можел, няма да го наемаш. Толкоз. Най-много да се съглася за 700-800 за най-неквалифицираните. Но 1 000 си е реална заплата.
249
2
 
61
 
! Отговори
румен преди 8 години
Браво на младежите, прави са, а бонуса за присъствие , НЕ Е , че младите не идвали всеки ден на работа , а заради болничните , които се налага да вземат маики с деца наи-често, което ако не е наи-дива дискриминация , здраве му кажи !!!
248
2
 
54
 
! Отговори
Проблем преди 8 години
До Работодател относно, че ако работникът спре работа, няма да има резерви, от които да яде, затова не може да напусне.Точно това говори, че работникът е недоплатен. В други държави неизбежно ти хартисва над минимума за съществуване. Остай другите! - в тошова България поне 3/4 от българите имаха спестявания.Според мен работодател, който си мисли, че с мизерни заплащане, ще задържи работника, защото той няма да има резерв при напускане има голям проблем. Ама много голям проблем.
247
0
 
43
 
! Отговори
Роза преди 8 години
До РаботодателЦял Европейски съюз е на твое разположение. Дерзай!
246
0
 
51
 
! Отговори
ДОБРЕ преди 8 години
До 6маткаПо начало - да, но нарочно са създадени закони и условия да се смазват такива опити на хора, които не са от "нашите" и искат да почнат някакъв дребен и недотам бизнес На какво ли не съм бил свидетел и потърпевш: и магазин се разбива, и рекет искат, и палежи на цехове и най-важното - има куп инстанции, които могат да ти пречат привидно най-законно. Полиция и съд не действат. Парадоксално е, но българи успяват със същия бизнес в чужбина, дори в Дубай.
245
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нагли сте путинистите ей! пенсиите от 3 долара и заплати от 5 долара ги направи вашият любим Жан Виденов. И хляб нямаше в магазините, полагаше се по 1/2 на човек. Лично съм ви изритал от парламента Януари 1997, *** долна!
244
0
 
70
 
! Отговори
бравоооо преди 8 години
Бравоооооооооо,ще бачкаш ти за 400-500 лв и шефа ти ще ти обяснява ,че няма пари да ти дигне заплатата,а кара последен модел джип.Я
243
0
 
53
 
! Отговори
Пак парадокси преди 8 години
Защо при положение, че разходите за заплати и осигуровки във фирмите, които са в България (не само български, но и чужди такива) са само 10-20 %, тези фирми не увеличават заплатите с години?! И защо именно тези, които обясняват, че при тях работят "висококвалифицирани" кадри, когато започнеш работа при тях се оказва, че всички са събрани от кол и въже, но претенциите им винаги са огромни (особено тези на управленско ниво)?!
242
0
 
63
 
! Отговори
Митко преди 8 години
Трябва да си луд за да започнеш работа в българска компания. Работодателите са големи измамници. Не плащат заплати, не плащат осигуровки, не спазват трудовото законодателство.Когато биват наказвани некоректните работодатели, тогава народа ще започне да работи.Защо да започвам работа, когато знам, че ще бъда измамен? Вече няколко пъти ми се случи да не си си получа възнаграждението и дните от отпуската.Бях каран да работя в извън работно време, но това време не ми беше платено или компенсирано