Ердоган: Геноцидът в Газа е сред историческите позори

Израелската агресия не може да бъде пренебрегната
12 окт 2024 18:58, Гергана Попова
68
Ердоган: Геноцидът в Газа е сред историческите позори
Снимка: БГНЕС/ EPA

Геноцидът, извършващ се в ивицата Газа пред очите на всички, е един от историческите позори на цялото човечество. Това каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган, отговаряйки на въпроси на журналисти на борда на самолета след завръщане от пътувания до Албания и Сърбия, пише Анадолската агенция.

Още по темата

Турският лидер благодари на британския музикант Роджър Уотърс и бившия гръцки министър на икономиката Янис Варуфакис за изразената им позиция по отношение на израелския геноцид в ивицата Газа.

„Геноцидът в Газа се случи пред очите на всички и зае своето място сред историческия позор на човечеството. Тези, които днес подкрепят ционистката терористична организация, наречена Израел, ще носят белезите на този срам от поколение на поколение. Някои от темите на последното ни изказване пред хората веднага бяха отразени в израелските медии. Те бяха силно разтревожени. Израелските вестници веднага се напълниха със заглавия за мен. Разбира се, няма да искаме тяхното разрешение. Направихме необходимото. Чуваме плача на майки, загубили децата си. Но ционистки Израел няма такъв проблем“, отбеляза Ердоган.

Турският лидер също изрази необходимостта от продължаване на усилията, насочени към търсене на отговорност на Израел.

„Трябва да развием това разбиране и в западните страни. Ние ще продължим да правим всичко необходимо, чрез закон и дипломация, за да държим Израел отговорен за геноцида“, каза още Ердоган. „Израел представлява най-голямата екзистенциална заплаха за регионалния и глобалния мир. Тези, които поемат върху себе си отговорността да поддържат световния мир, трябва да сложат край на тази заплаха."

Турският лидер обърна внимание и на израелските атаки срещу Ливан, Бейрут и Дамаск.

Според президента Израел е насочен не само към стабилността на Палестина и Ливан, които избира за цели, но също така се опитва да гарантира, че пожарът, който избухва там, ще се разпространи в целия регион.

„Израелската агресия не може да бъде пренебрегната. В момента, с помощта на нашето разузнаване, ние, разбира се, държим под контрол всички стъпки от А до Я, които Израел е предприел или може да предприеме по отношение на Турция“, каза той.

В същото време турският лидер каза, че мечтите на Нетаняху и неговата банда ще се превърнат в кошмар и Палестина ще бъде свободна, както Ливан ще остане свободен.

„На всяко късче земя, върху което положат окървавената си ръка, те ще срещнат справедливата и благородна съпротива на смели хора, защитаващи родината си“, заключи той.

Турският президент коментира и ситуацията в Сирия.

„Човечеството трябва да се противопостави на добавянето на повече към тях. От самото начало на гражданската война в Сирия казах, че уважаваме териториалната цялост на Сирия. Използвахме всички дипломатически средства, за да защитим сирийския суверенитет. Всяка стъпка, предприета от Турция, помогна за намаляване на напрежението в региона и проправи пътя за намиране на решение“, допълни Ердоган.

Според президента ефективното използване на дипломатическите канали днес може да предотврати ескалацията на конфликта.

„Ще продължим да работим за възстановяване на единството на Сирия и постигане на мир и спокойствие. Ще засилим усилията си за създаване на справедлив, достоен, постоянен и всеобхватен мир в Сирия. Ние ще отстояваме незабавен и траен мир в Сирия, както и навсякъде другаде, ние ще отстояваме мир“, заключи Ердоган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от САЩ
Новата стратегия на САЩ за конфликта в Ливан
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"българките започват да раждат по 10-ина деца, дори няколко години преди това, заради кланетата на турците" - Kакви кланета на турците? Кланета са правили българите, за турците не знам. Примерно четниците на ВМОРО/ВМРО, а също и Българска армия в земите на Западна Тракия. Има няколко вълни на масови и насилствени изселвания на мюсюлмани. Дори нямам предвид т.нар. Възродителен процес, както глyпaците биха си помислили, а мноооооого преди него.
16
7
 
8
 
! Отговори
История даге преди 6 дни
До АнонименСлед като си тръгват османците България е с 51% по голяма от сега виж карта от 1917 г. примерно, геноцида почва след ПСВ и е от братята ни по релегия. След 1944г. сасъборени 3000 църкви, а за сроежа на ЖП гари се използват камъните от старите столици... Арменския геноцид -арменците започват геноцид над местните заедно с руските войски през ПСВ в окупираните османски земи, но руснаците се отеглят от войната след революцията и местните кюрди си го връщат на арменците....
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
12 Това не е вярно, българското население се увеличава значително, след Руско турската война 1878. Събужда се инстинктът за самосъхранение у българите, българките започват да раждат по 10-ина деца, дори няколко години преди това, заради кланетата на турците. Жаждата за знания е следващият бум, след деможрафският, "Във всяко село училището е най-хубавата сграда" Иван Вазов.
14
1
 
4
 
! Отговори
Станко преди 6 дни
Целия Белград беше в сръбски и турски знамена.
13
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ердоган и Путин, последните откачалки, които се виждат като световни императори.
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
И геноцидът над българи/по време на турското робство/ и над арменци през 1922г. е позор, но турците си траят
11
9
 
6
 
! Отговори
Историк от БАН преди 6 дни
До Анонимен 8 - Под 500 годишно турско робство населението ни се увеличи почти шесткратно, за 100 години еврейско робство, започнало с идването на комунистите на власт, ще изчезнем като народ от лицето на земята.
10
2
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 6 дни
Както и турския геноцид срещу кюрдите, арменците и 500 години към християнките народи на Балканите.
9
3
 
10
 
! Отговори
Атлантик преди 6 дни
Ердоган забравя, че Хамас започна геноцида срещу Израел, а за войната в Сирия той и дума не сломена, че Феодална Русия разруши с ракети всички градове и села в Сирия и умъртви към 3 милиона араби-цивилни граждани. Иначе, противопоставянето на Изроел и Пентагона в полза на ислямските терористи ще завърши катастрофално за Ердоган...
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
А 500 годишния геноцид какво е бе тайпи?
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
За този " позор" са виновни 5 -те големи в ООН а сега Израел е принуден да поправя грешката им . За това Нетаняху никого не слуша.
6
2
 
16
 
! Отговори
Въпреки преди 6 дни
Исторически позор е че Турция все още не е признала геноцида над Арменците и периодичното избиване на християни по-време на разпадането на Османската империя. Кога Ердоган ще признае Арменският геноцид ?
5
1
 
1
 
! Отговори
Ze nigmar преди 6 дни
Дъщерята на вятъра....:)))ли притеснява турската ти дупара?...:)))
4
3
 
14
 
! Отговори
MKS преди 6 дни
Ердогане, нищо не каза за безмилостното нападение над цивилни граждани от Хамаз?! Израел няма да спре докато не унищожи Хамаз и Хизбула! Защо правителството на Ливан се е съгласило да се поставят ракетни установки във жилищни сгради, училища и болници?! "Който нож вади, от нож умира".
3
2
 
10
 
! Отговори
Кюрд преди 6 дни
А ние,какво да кажем?
2
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Прав е. Къде бяха ЕС и САЩ обаче, освен че даваха оръжия на Израел за още и още бомбандировки?
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
А геноцидът в Украйна какво е???