Русия и САЩ имали интерес от замразяването на конфликта в Украйна

Израел е напът да изгуби симпатия и подкрепата заради хуманитарната катастрофа
306
Русия и САЩ имали интерес от замразяването на конфликта в Украйна
Снимка: БГНЕС

Борбата за световно лидерство между САЩ и Китай води до нуждата за диалог, защото сега се взема решение дали борбата ще протича под формата на съревнование или конфронтация, а Тайван винаги ще остава възможен фитил в отношенията между САЩ и Китай. Вниманието и помощта се премести от Украйна, към Близкия Изток, а и Русия и САЩ имат интерес от замразяването на конфликта в Украйна, колкото и да изглежда парадоксално на пръв поглед, това коментира Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, в предаването "Клуб Investor" на Bloomber TV.

Диалогът е позитивът от срещата на Си Дзинпин и Джо Байдън, като сега въпросът е дали това е епизод или ще стартира някакви процеси, има желание за комуникация, но трудно може да се говори за сътрудничество, каза Кючуков.

Общият контекст е борбата за световно лидерство между САЩ и Китай, а от там и нуждата за диалог, защото в момента се взема решение дали борбата ще протича под формата на съревнование или конфронтация. Тази борба вече не обхваща само търговията, инвестициите и финансите, а и всички сфери, като най-вече геополитиката. Китай, като настигаща в икономически план, е експанзионистка нация, която се стреми да разшири влиянието си, обясни гостът. Като проблем за Китай са санкциите и рестрикциите на техни стоки, което бе и една от темите, които се повдигнаха на срещата, а САЩ от своя страна отправи искане Китай да ограничи част от своя експорт.

Президентът Си каза, че мирът в Тайван трябва да води до промяна в отношенията и до мирно обединение, за да няма допълнително напрежение. Гостът смята, че Тайван винаги ще остава възможен фитил в отношенията между САЩ и Китай.

Китай излезе от позицията на заинтересован международен наблюдател и започва да действа активно на международното поле и по отношение войните в Близкия Изток и Украйна. Байдън каза, че едно от нещата, поставено като приоритет за САЩ, е желанието Китай да упражни влияние върху Иран, за да не се нагнетява обстановката и да не прерасне в регионален конфликт.

Според Кючуков Израел е напът да изгуби цялата симпатия и подкрепата заради създалата се хуманитарната катастрофа в Газа. Един от основните приоритети на САЩ е войната да не излиза от пределите на Израел и Газа, което поставя северноамериканската страна в особена позиция, тъй като от една страна подкрепят основния си съюзник в Близкия Изток, а от друга не желаят да бъдат въвличани в конфликт, което може да се наложи, ако Иран се включи в него.

Създава се впечатление, че Западът е на по-малко популярната страната във войната между „Хамас“ и Израел, но тези разделителни линии вече се наблюдават и в европейските общества, каза Кючуков. Това се наблюдава във Великобритания, където министър Суела Брейвърмен бе освободена от поста си на Министър на вътрешните работи, заради коментари за двойни стандарти около пропалестинските и антисемитските демонстрации в страната.

Украинската контраофанзива трябваше да даде отговор, дали е възможно военно решение на войната, като този отговор се оказа не, смята гостът. Той допълни, че сега има два възможни подхода за политика на съюзниците на Украйна, първият е повече оръжие, за да се помогне за спечелване на войната, а втория, ако се стигне до извода, че войната не може да бъде спечелена, да се търси преход към политическо решение.

Гостът каза, че има промяна в дискурса, до септември тази година се наблюдаваше говоренето, че трябва да се помогне на Украйна за победа, то сега политически изказвания в Европа и САЩ казват, че не трябва да се допусне Украйна да загуби.

Вниманието и помощта се премести от Украйна, към Близкия Изток. Като няма информация зад действията на „Хамас“ да стои окуражаване от страна на Русия или Иран.

„В САЩ най-вече назряват нагласите, че една война или най-малкото се появява въпросителната, колко дълго може да продължава една война, която не може да бъде спечелена; Тогава това пренасочване на вниманието към Близкия Изток може да създаде благоприятната обстановка и за САЩ да намерят друг подход, говоря отново за политическия спрямо конфликта в Украйна. Това, което е интересното е, че и Русия и САЩ имат интерес от замразяването на конфликта в Украйна, колкото и да изглежда парадоксално на пръв поглед“, каза Кючуков.
Той обясни, че за Русия ползите биха били, че ще фиксира териториално статукво и ще може да концентрира усилия върху усвояването на тези области, както и да търси отпадане на част от санкциите. Ползите за САЩ биха били, че един замразен конфликт на границата на Русия винаги остава точка за напрежение срещу Москва. Другата полза за САЩ би била, че позволява да се съсредоточат в противоборството си с Китай, както и ги избавя от риска да влезнат в геополитически конфликт на две места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
САЩ и Украйна губат и целат да печелат време докато откраднат ракетните технологии на Русия защото Русия ги превъсхожда засега.
113
1
 
4
 
! Отговори
Financials преди 9 месеца
Ами, съвсем нормално си е мисирките и мисирите, както ги нарича мутрата от Банкя, да са просто пуйки и пуяци. ЧЕСТИТА 2024 Г. на тези от БНБ, които не ме пуснаха в сградата на Батенберг. Тя не е тяхна. Чакам да ме поканят, за да си обменя жълтите стотинки там. Chanhe ao the money. Have a very happy New 2024. YEAR, surely.
112
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Украинският конфликт, чийто настоящи резултати (засега) са: - накърни сериозно престижа на САЩ като "хегемон"; - осакати икономиката на ЕС; - разруши мита за натовските "високотехнологични" оръжия, масово изгаряне на модерна техника на НАТО по фронтовете на специалната военна операция; - роди дисиденти в Унгария (Виктор Орбан) и Словакия (Роберт Фицо), които се осмеляват да се противопоставят на "партийната линия" на режима в Брюксел.
111
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
САЩ нямат интерес в противен случай щеха да дигнат санциите. елта им да напдант и разграбат Русия за златото и петрола. Русия също няма защото ако замрази САЩ ще вкарат много повече оръжие и даже и ядрено в Киев.
110
0
 
3
 
! Отговори
До 130 преди 9 месеца
Точно така е! Поздрави от Берлин!
109
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Незнам за тях - Германия и Еврозоната са в рецесия и ще затъват още повече защото смятаха, че бързо ще победят Русия, и после лесно ще черпят евтини ресурси и енергии от Рисия. Но това не стана. Без ресурсите на Русия ЕС е обречен да влачи жалко съществуване. Рецесията само ще се задълбочава, няма от къде да дойдат евтини ресурси и енергии, напротив, по скъпо ще става и ситуацията ще се влошава.
108
0
 
10
 
! Отговори
Берлин преди 9 месеца
По принцип Германия и ЕС се отказаха отдавна от суверенитета си в замяна за военна защита от САЩ! Но в случая с Украйна САЩ прецакаха Европа защото ние хем се самоу бихме икономически заради тях, хем Украйна ще заг уби и САЩ си измиха вече ръчичките и се оттеглиха!!
107
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Западът започна да говори за замразяване и преговори, защото отлично разбира: Русия не може да бъде победена на бойното поле, фронтът на украинските въоръжени сили се пропуква. И затова, за да се компенсират по някакъв начин загубите, да се коригира ситуацията и да продължи тази война, в която славяните се изтребват взаимно за радост на англосаксонците, спешно е необходим нов "Минск".
106
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Преди около 40 г. бях ефрейтор в под.-ето им 42 820 на УБО-то им. За тези г. рабтих достатъчно. Сега съм милионер с парите. Все пак, приятелите ми не са толкова много както парите ми. Пиша за тези от истинските ми. Шофьорите и певците. Дори и певиците са ми приятелки. Когато някой или някоя ги пее по-добре от мен, аз слушам. Но пък, когато аз ги запея, те ме слушат. Става въпрос за тези нашенските, българските и истинските. С песните на МАРКОВ. Той ги пее по-добре от мен.
105
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нов "Минск" ще даде време на въоръжените сили на Украйна да оближат раните си, да получат нова техника и боеприпаси и да изтеглят избягалия в чужбина "мобилизационен ресурс". Тоест, трябва отново да се прецака Русия, чрез лобистките възможности на нейната "пета колона" (която не си е отишла) да ни наложи поредния неприличен мир, който да позволи след подходяща подготовка да се организира нова война за изтощаване на Русия.
104
1
 
6
 
! Отговори
Незнам за тях преди 9 месеца
Но Германия и Еврозоната са в Рецесия! Загубиха източника си на евтини серовини и енергия и индустрията си! Европа загуби!
103
8
 
0
 
! Отговори
Споко преди 9 месеца
Споко, руснаците ги прецакахме вече в Минск, после втори път в Истанбул, и сега пак ще ги прецакаме, вижте сега, изпаднахме в тупик, и двете страни губят, победа е невъзможна за никой, и вие губите, едно мирче дайте ще сключим, примирие и замразяване, и ще имаме време да превъоръжим Украйна и после украинската армия минава в контранастъплеие и до дни, дори до часове ще влезе в Москва, и диктатора Путин ще бъде изправен пред трибунала в Хага, а Русия ще ни доставя евтино и газ, и нефт и каквото си искаме.
102
3
 
4
 
! Отговори
ЕС не е световен преди 9 месеца
Играч, а геополитически прирастък на САЩ контролиран от Посолството!
101
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Германия губи икономическо лидерство в Европа
100
3
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 9 месеца
Откъде ги намират тези "анализатори" не знам. Всеки си прави анализите според собствените си фантазии и пристрастия. Примерно онзи Чуков като го слушам, все едно Мутрафоновa или Захарова слушам. А всички се информират като нас - от новините. От Телеграм, DW,, този от Блумбърг, изобщо следят руската и Западната преса и започват след това да си фантазират :))) На мен ми се ще Юлиан Вучков да беше жив и да чуя неговия анализ, поне беше супер забавен :)))
99
1
 
1
 
! Отговори
Милионер преди 9 месеца
Тези от Русия, САЩ и Украйна изобщо не ме интересуват. Нито пък проблемите им на евреите и мюсулманите в ивицата им Газа. Поздрави за приятелите ми шофьорите от Ловеч и на хората, които ме познават от детството ми. Специално за г-н Фикрет, известен като Фичо и Фикри. Той също се сети кой съм. Благодаря ти приятелю. Ами, просто си го обичаме футбола.
98
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всички пропагандисти на Кремъл, и Соловьов и Скабеева и всички телевизионни канали подготвят психологичски руснаците за замразяването и мирните преговори с тезата "1945 руската армия е в, Берлин, и там ни казват - вижте, Европа е разрушена, всички загубихме, няма печелешв, войната е ужасна, дайте да сключим едно примире и договор да видим как да живеем по нататък". Замразяване и преговори ще има след постигане на целите на СВО.
97
1
 
5
 
! Отговори
До 116 преди 9 месеца
Той не може да ги преброи защото според Киев са загинали само 9000 войника от ВСУ за 2 години официално..
96
0
 
4
 
! Отговори
До 107 преди 9 месеца
До Само факти!Кой е казал, че на война няма жертви и загуби. Не е лошо да преброиш и украинските...
95
0
 
2
 
! Отговори
Василев преди 9 месеца
Замръзнал е българският аутсорсингов мозък и идея си няма какво се случва в Украйна и в Газа!Агент Ричард Хънт!ЦРУ!!!