Великобритания се отказа от военни действия в Сирия

Обама ще вземе решение, изхождайки от интересите на САЩ
Обновена: 30 авг 2013 14:31 | 30 авг 2013 08:40, Елка Василева
180
Великобритания се отказа от военни действия в Сирия
Дейвид Камерън в британския парламент. Снимка: Reuters

Евентуалната военна интервенция срещу Сирия получава все по-малка подкрепа. Британският парламент отхвърли възможността за участие на страната в такива действия, предаде Bulgaria On Air. 285 депутати гласуваха „против“, а 272 дадоха вота си „зa“ военно участие, с което премиерът Дейвид Камерън получи звучен шамар от опозицията. Министър-председателят беше критикуван от лидера на лейбъристите Ед Милибанд, че е проявил безразсъдност и угодничество на Вашингтон. Според Милибанд опозицията е защитила желанието на британците за мирна дипломация.  Така Камерън преживя тежък удар върху авторитета си дори в рамките на собствената си партия, демонстрирайки, че губи контрол върху външната политика и политиката на отбрана на Обединеното кралство.

След като Великобритания заяви, че няма да участва във военна операция срещу Сирия, Белият дом съобщи, че американският президент Барак Обама ще вземе решение по сирийския въпрос, изхождайки от интересите на Съединените щати.

Американският държавен глава смята, че "ключови интереси на САЩ са заложени на карта" и че "страните, които нарушават нормите за химическото оръжие, трябва да бъдат държани отговорни", посочва още Белият дом. „САЩ ще продължат да се консултират с британското правителство, един от най-близките ни съюзници и приятели", посочи още говорителят на Белия дом Кейтлин Хейдън.

Още по темата

САЩ също така продължават да търсят международна коалиция за Сирия. "Съединените щати ще продължат усилията за сформиране на международна коалиция, която да отговори на предполагаемото използване на химическо оръжие срещу цивилни от режима в Дамаск", заяви шефът на Пентагона Чък Хейгъл.

Междувременно руската агенция ИТАР-ТАСС съобщи, че според добре информирани източници в Брюксел над 10 държави от НАТО са отхвърлили възможността за каквото и да било участие във военна намеса в Сирия.  Сега въпросът е дали Вашингтон би действал самостоятелно, без мандат от ООН и без някои от най-сериозните си съюзници в НАТО? Бави се и представянето на доказателства, обещани от Белия дом, които уличават сирийския режим в употреба на химическо оръжие. Днес инспекторите на ООН в Дамаск трябва да приключат своята работа по разследването и утре да докладват на генералния секретар на организацията Бан Ки Мун. Днес той ще проведе заседание с дипломати от страните постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.
 
На фона на последните новини в Сирия, руското издание "Независимая газета" отбелязва, че част от жителите на сирийската столица Дамаск се готвят за война. Те са спрели да ходят на работа, запасяват се с храна и остават по домовете си. Много от тях бягат към съседен Ливан. Военните учреждения, включително щаба на армията и разузнавателните служби, са били евакуирани, а войниците са преустановили работа край контролно-пропускателните пунктове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
38
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
От друга страна Иран подкрепи Сирия като заплаши Из(с)раел, че ще ги удари сериозно, ако се намесят в конфликта.
20
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАШИТЕ МНЕНИЯ СЪШО ПОМОГНАХА ДА СЕ ОФОРМИ МНЕНИЕТО,ЧЕ ВОЙНАТА Е ВРЕДЕН ХОД. НА ТОЛКОВА ОТКРИТА ОМРАЗА СРЕЩУ САЩ И АНГЛИЯ НЕ СЪМ СЕ РАДВАЛ НИКОГА.ЧАСТ ОТ АНГЛИЙСКОТО ОБЩЕСТВО СЕ ОКАЗАХА "УМНИ И ИНТЕЛИГЕНТНИ".АМЕРИКА,КАТО ПРЕДИЗВИКВА БЕЗПОРЯДЪК В СВЕТА, ДА СИ НОСИ И КРЪСТА, ВЪЗМЕЗДИЕ ОЧАКВАМ.САМО ЕДНА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА СА ПРЕЖИВЯЛИ НА ТЕРИТОРИЯТА СИ И ТЯ Е МЕЖДУ ПРЕСТЪПНИЦИ ЗАВЛАДЯЛИ АМЕРИКА И АНГЛИЧАНИ ПОЖЕЛАЛИ АМЕРИКА ЗА КОЛОНИЯ.СВЕТА МРАЗИ САЩ! МНОГО ГО МРАЗИ.
19
1
 
62
 
! Отговори
boiko1 преди 10 години
Ами ако се окаже , че терористите , наричани бунтовници са използвали химическото оръжие, а пък САЩ вече са нанесли въздушни удари?
18
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нищо , че англичаните са се отказали, американците могат да разчитат на нашите войници и войнички.
17
1
 
32
 
! Отговори
bbb преди 10 години
Кадафи си беше добре някои да знае защо либия беше унищожена.The Great Man-Made River-наи голчмият подводен сладководен басеин.Либия петола одавна е изпомпан,проекта на кадави които е одавна и е било отредено да се строи от Либисски компании без заеми и лихви.И не само в либия а и в региона.Както и да е където има американска демокрация много лошо.А тич дето толко плюят по русич са не по различни от терористите в сирия прости ***.
16
16
 
50
 
! Отговори
бистришките тигри! преди 10 години
След като ингилизите се отказаха да нападат Сирия, на нас не ни остава нищо друго, освен да изпратим на бойното поле бистришките тигри! Начело с пожарникаря! С надеждата, че от там няма да се върнат!
15
5
 
26
 
! Отговори
Дяволът преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Приятелю, моли се всичко да се размине с мир и словесни закани. Засегнат ли се Израел, Китай и Иран, а да не дава оня отгоре и Северна Корея - става меко казано страшно. Всички гореизброени са доказани психопати, за обида на вожда си човек трепят на място....
14
1
 
30
 
! Отговори
макето преди 10 години
денеска ке пием до обед за ингилизите слетобед за бракята рус наздраве
13
1
 
64
 
! Отговори
Обяснявам преди 10 години
Само слепец може да не види КОЙ в тази ситуация е агресорът и кой - жертвата. САЩ - световен жандарм!!!
12
2
 
63
 
! Отговори
Дяволът преди 10 години
До АнонименМога ли да знам Саудитска Арабия с какво точно ще се опъне на руснаците ? 1.1 милионна армия срещу 200 000.... май са към 5 пъти разлика. Арабите са си купили техника, това значи ли че онези спят и ще им играят казачок ?! Мислете бе, хора ! Това са Велики сили и неслучайно са наречени така.
11
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Англичаните могат(за разлика от нас), много по-бързо да си променят поведението. Така че, без.... много, много фанфари в петък сутрин. Ще си останат съюзник на САЩ. споко.
10
4
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Американският държавен глава смята, че "ключови интереси на САЩ са заложени на карта""Тъй де, дойдохме си на думата. А някой разправяше, че ставало дума за уж някаква защита на н'ам си кого... май беше за народа в Сирия. А то се оказа за интересите на САЩ и дори тези на най-отявлените джихадисти. Ама и това последното е пак в интересите на САЩ - с кой иначе ще се борят през останалото време, когато не "спасява" някого, нахлувайки в държавата му?
9
0
 
51
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
Нашият парламент няма ли да гласува, да видим кой за какво се бори?
8
0
 
31
 
! Отговори
много добре преди 10 години
Едно наистина мъдро решение! Абе какви победи, какви невидими фронтове - ние сме само месо , щикове и т.н. в болните мозъци на фанатичните войнолюбци. Така че по кротко.....
7
4
 
59
 
! Отговори
:-) преди 10 години
Руски и наши сайтове са съобщили, че Владимир Путин е подписал заповед. Ако който и да било нападне Сирия, Русия напада Саудитска арабия.Мисля че това е дало мигновен резултат. Някои са настъпени по много болно място.:-)
6
1
 
48
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
"Британският парламент отхвърли възможността стравата да влезе във военни действия." А нашият парламент като на държава,член на НАТО с какво решение ИЗЛЕЗЕ???? Или е.. му мамата на положението,те другите решението ще ни го СПУСНАТ!!! Каквото и да е ние сме ВЕЧНО"ЗА"!!!!! ***!!!Само Сидеров излезе с пресконференция,а ДРУГИТЕ???За ДРУГИТЕ да напомня:Госпожи и господа политици ВИЕ управлявате страна ЧЛЕН НА НАТО И ЕС!!!!!!!!!
5
2
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Великата Британие е фъкана с араби, от всякакъв вид и калибър .От тях много ще приемат английската агресия, като опит за ликвидиране на исляма ...Само който не е бил в арабския свят, само той не зная какво ще последва !
4
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Шубето е голям страх !
3
2
 
74
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Мдаааа,става много интересно:)Ръша и Чайна почват да печелят на невидимия фронт:)Интересно почитателите на Missing in Action" с Чък Норис,какво ще правят сега!!!??
2
1
 
84
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Великобритания се отказа - защо? Много просто - интернационализирането на страните води до натрупване на мюсюлмани и други подобни в "белите" страни (Англия, Франция, Германия). Един военен конфликт като този, ще доведе до много терористични актове от страна на мюсюлманите в тези "бели" страни. Нали се сещате какво ще ги сполети англичаните ако нападнат директно Сирия ... тероризъм до шия и ще им клъцнат главата ...