"Много продуктивен" първи ден на разследване в Сирия

Путин твърди, че няма данни за използване на химически оръжия
Обновена: 27 авг 2013 08:45 | 26 авг 2013 22:19,
48
"Много продуктивен" първи ден на разследване в Сирия
Снимка: Reuters

Първият ден от работата на международните инспектори, които разследват предполагаема употреба на химическо оръжие в Сирия, е бил "много продуктивен". това каза днес пред журналисти Фархан Хак, говорител на генералния секретар на ООН, предаде ИТАР-ТАСС.

По думите на говорителя Бан Ки-мун е уверен, че екипът от  инспектори ще съумее да събере и анализира улики, свързани с използването на 21 август на химическо оръжие в едно от предградията на Дамаск, въпреки, че е минало известно време. 

Днес британския външен министър Уилям Хейг изрази опасения, че част от уликите може да са били унищожени заради масирания артилерийски обстрел на предградието Муадамия от правителствените войски. 

Утре инспекторите ще продължат работа, каза говорителят, но не уточни кои места ще посетят. Хак повтори, че целта на мисията на ООН е да установи дали са използвани химически оръжия, а не кой ги е използвал - дали правителствените сили, или бунтовниците. 

Експертите на ООН пристигнаха в Сирия три дни преди инцидента от 21 август и се предвижда да останат две седмици. 

Очаква се те да посетят предградието на Алепо Хан ал Асал, където, както се твърди от режима, на 19 март бунтовниците са използвали газ зарин. Именно заради това нападение ООН реши да изпрати свои инспектори в Сирия. 

Руският президент Владимир Путин и британският премиер Дейвид Камерън са обсъдили днес в телефонен разговор положението в Сирия и подготовката на срещата на високо равнище на Г-20, която ще се състои на 5-6 септември в Санкт Петербург. 

Разговорът се е състоял по инициатива на британската страна, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки пресслужбата на руския президент. Според говорител на Даунинг стрийт, цитиран от Франс прес, Путин е заявил на Камерън, че още няма доказателства нито за използване на химически оръжия, нито че са били използвани от е сирийския режим.

След съобщенията, че на 21 август край Дамаск е било използвано химическо оръжие, на Запад, където се смята, че атаката е дело на сирийското правителство, зазвучаха призиви за военна намеса в Сирия. Британският външен министър Уилям Хейг каза днес, че е възможно да се отговори с военен удар по режима на Башар ал Асад и без в Съвета за сигурност на ООН да има единство по въпроса. Русия продължава да защитава Дамаск и смята, че бунтовниците са използвали химическо оръжие, за да дискредитират сирийските власти, отбелязва Франс прес, пише БТА. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
28
 
! Отговори
съгласен преди 11 години
ако визираш демократична българия на път сме..отглегахме поколение неуважаващо нищо,неспособно на нищобез идеи и без идеали-ръфащо се над трупа на маика сипродажно и неграмотнов това време малцинствата се обединяват и търсят своето
19
7
 
2
 
! Отговори
venice преди 11 години
21 komunista sa se otcheli s minusi ----- na izkazvane # 1 . Boje prosti Bulgaria.....
18
1
 
30
 
! Отговори
2020 година преди 11 години
Седем години след Сириската Световна, Светът се съвземаше за нов живот! От морската бездна тук- таме се подаваха островчета или върхът на някой небостъргач. Единствените оцелели бяха ***, плъховете и ***. Започваше Мангустката ера! Благодарение на демокрацията...ХАХАХАХАХАХА!
17
4
 
45
 
! Отговори
USA - terorist N 1 преди 11 години
Няма по-големи кръвопийци от хамериканците. Особено откакто се обединиха двата *** рода - Ротшилд с Рокфелер. Както се знае от историята кланът Ротшилд се е пръснал в цяла Европа и е печелил най-много по време на война, финансирайки войните на правитествата от всички воюващи страни. Та с други думи Франция, Англия и САЩ са градили благополучието си върху планини от трупове. Естествено не чифутските от Ротшилд. 30 % от парите на САЩ са в ръцете на еврейски фамилии. Изводите всеки да си прави
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Karabas Barabasстранджа, ти ли си?Хайде бе, покажи се!Голяма работа, че БББог му го набиха с макарите, к'во толкова?
15
2
 
22
 
! Отговори
DO KARABAS BARABAS преди 11 години
AIDE STIGA STE KI4ILI TOZI I ONZI S TITLATA "DIKTATOR" NA AL4NITE ZAPADNI "DEMOKRATI"ZAPO4VAT DA IM SE PRIVIZDAT DIKTATORI VINAGI STOM FINANSOVATA IM SISTEMA SE ZAKLATI. DVE SVETOVNI VOINI ZAPALIHA I STOTICI REGIONALNI KONFLIKTI. GLADNI ZA RESURSI I VLAST VINAGI GLEDAT V 4INIATA NA BLIZNIA . NO EDIN DEN STE IM PRISEDNE. DANO E SKORO
14
4
 
33
 
! Отговори
2020 година преди 11 години
Комисия от ООН разследва "употребата" на химическо оръжие от българското правителство. Срещу ромското и турското си малцинство и гражданите изповядващи исляма. От 1 година въоръжената ислямска опозиция настоява за оставката на президента и министър-председателя и въвежане на строго ислямско управление в Република България. Исканията на опозицията се подкрепят от големите западни държави Америка, Англия, Германия и др. Подготвя се военна намеса в Република България. Бунтовниците се бият за София
13
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***, по кръв съм българин, по плът и Дух съм раб на Твореца!
12
2
 
2
 
! Отговори
nerez преди 11 години
А на тебе как викат? Нека позная - ***(чка)може би?
11
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нямаш си и идея какъв човек е, а ти г-н нерез си една много голяма ***. На такива като теб евреите им викат ГОЙ, а турците ***, и сте срам и позор за народа си!
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Г-н нерез, няма ли някоя свинкя наоколо, поне да си продължите рода?ХАХАХАХАХАХА!
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Карабас, вярвай си! Аз пиша 1 към 1. Пари не вземам за това! Проповядвам и се боря за МИР!
8
9
 
3
 
! Отговори
nerez преди 11 години
Към "коментаторите"Да ви го в главите празни втъкна!
7
47
 
7
 
! Отговори
Karabas Barabas преди 11 години
Колко заблуден трябва да бъдеш, за да приемеш, че диктатор допуснал да загинат над 120000 сирийци (без значение по каква причина) трябва да продължи да бъде толериран от международната общност. Асад надминава по нечовечност злодеи като Пол Пот, Дювалие и Сомоса, а покойният Кадафи изглежда като ангел небесен на фона на толкова много смърт причинена от режима на Асад.
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми да речем, че са били локализирани чужди командоси и са си получили медалите...според заслугите!
5
38
 
8
 
! Отговори
Karabas Barabas преди 11 години
Цялото въоръжение, техника и авиация на Сирия е доставено от бившия СССР и понастоящем се поддържа от Русия. Това е ясен и потвърден и от двете страни факт. При това положение с един единствен доставчик, чий ли е бил заринът с който бяха отровени тези невинни цивилни хора? Между другото има и лесен отговор на въпроса защо експертите на ООН бяха размотавани 2 дни, през които същото предградие беше подложено на интензивен обстрел и почти напълно опожарено.
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако Израил приеме Йешуа Мешиах( Иисус Христос), не като история, не и като религия, а като ПЪТЯ, ИСТИНАТА И ЖИВОТА ВЕЧЕН, МИРЪТ ЩЕ ДОЙДЕ И ЩЕ ПРЕБЪДЕ НА ЗЕМЯТА!
3
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Г-н Гурчо ме обвини, че подкрепям руснаците, но много преди тях писах как седят нещата с химикалите...Излиза, че те ме подкрепят, което е абсурдно! Единственото което остава е, че и аз и те казваме на бялото-бяло, на черното-черно! А тези, които не различават цветовете да не раздават смъртни присъди, щото пак ще сгрешат...и грешката им ще е фатална!
2
38
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скоро и тоя ще го вадят от някоя дупка и ще го гледат за въшки като Садам. А Путин ще загуби още един пазар.
1
39
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
То, ако питат Путин за архара на Гоце, ще ви каже, че е бил нищо не подозиращ домашен козел....