Режимът на Мицкоски и хората на Вучич празнуват окупацията на Македония от Сърбия

Събитието е било на Каймакчалан
28 сеп 2024 15:40, Стела Стоянова
86
Режимът на Мицкоски и хората на Вучич празнуват окупацията на Македония от Сърбия
Снимка БГНЕС, архив

Поредният знак, че управляващият в Скопие режим на премиера Християн Мицкоски води просръбска политика този път дойде от славния връх Каймакчалан, където преди 108 г. се е разиграла една от най-свирепите битки между българи и сърби за свободата на Македония, предаде БГНЕС.

Сърбия чества годишнината от битката, случила се между 12-30 септември 1916 г., с голяма делегация, водена лично от министъра на отбраната Братислав Гашич, който е смятан за дясната ръка на авторитарния сръбски президент Александър Вучич.

Държавната делегация включваше още бригаден генерал Горан Момчилович, полковник Драган Станишич, както и министърът на труда и заетостта Неманя Старович.

Министър Гашич заяви, че Каймакчалан е свято място и символ на „героизъм, саможертва и непоколебимата борба на сръбския народ за свобода“. На събитието се говореше единствено и само на сръбски и се вееха сръбски знамена.

За съжаление, на Каймакчалан отново се чу разказа за Стара Сърбия, както сръбските шовинисти са наричали земите на Вардарска Македония, което е и провокация към суверенитета на съвременна РС Македония. Но това явно не се смята за заплаха от режима на Мицкоски, който вижда в лицето на своя събрат Вучич най-големия съюзник, а ЕС смята за загубена кауза. В Северна Македония не се появи нито една критична публикация по повод на това честване.

По време на Първата световна война сърбите, чиято армия е разгромена от българите през 1915 г., е принудена да се оттегли на остров Корфу. Там с френска помощ тя е реорганизирана и отново включена във военните действия срещу нас на Солунския фронт. Едно от първите й сражения е именно на Каймакчалан, който сърбите успяват да превземат, давайки огромен брой жертви – над 5000 войници и офицери. Въпреки високата цена, която Сърбия плаща на Каймакчалан, тя не успява да развие настъплението си и да получи ценно стратегическо предимство спрямо България.

По времето, когато се води сражението при Каймакчалан, Македония е освободена и е част от Царство България. Нейните синове се сражават рамо до рамо със своите български братя от старите земи в 11 Македонска дивизия срещу сръбския окупатор. Няма данни местното население да е воювало на страната на сърбите.

Подобен тип чествания, които се допускат от режима на Мицкоски са преди всичко гавра с паметта на дедите на днешното население в Северна Македония, което по никакъв начин не се е чувствало като сръбско и напротив даже с оръжие в ръка се е борило срещу възможността за повторна сръбска окупация, която, за съжаление, става факт след 1918 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от Балкани
Дипломат: Важно е в международен план да имаме съюзници
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
18
 
! Отговори
Майора преди 2 часа
Нещо напълно нормално за хора без чест и достойнство! За пореден път си пролича че македонската върхушка се подпира от Вучич и затова бълват такава омраза срещу България , забравяйки кои са!
32
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Много добре написан материал! Браво! Жалко за българите в Македония, но вече са тотално смесени със сърбоманите!!
31
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Копейките не се интересували от СМ, ама много удобна опорка за такива случаи. Иначе виете колко са лоши македонците, но щом се намеси Сърбия, която обичате заради про-руската насоченост почвате да не се интересувате. А нещо за другия ваш любимец Орбан ще кажете ли, който отиде в Скопие и открито се включи в анти-българската кампания. Копейките сте българофоби и това е 100% истината.
30
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Празнуват с право защото бг сама си е виновна, че първо не запазва неутралитет и се пуска да помага на Астрия и Германия. Не унищожава и гръцката и събската армия на няколко пъти а дава предимство на врага да стовари англиски и френски дивизии.
29
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Пак казвам, българина не се интересува ама грам от Северна Македония. Те са като един нервен пинчер, който искаш да те остави на мира, а той се връща, лае те и те дърпа за крачола, толкова.
28
7
 
16
 
! Отговори
Ddd преди 3 часа
Не се сърдете на македонците че празнуват, така са закърмени. Какво ще кажете за част от българите дето все още празнуват окупацията на България от съветските войски през 1944та.
27
3
 
22
 
! Отговори
Спрете преди 3 часа
Спрете да коментирате и да проявявате интерес към битието на тези западни съседи! Да се оправят. Ако ще да се обединяват със Сърбия. Все ми е тая! Гледайте собствения си живот. Ние сме казали какво се очаква от тези ако искат да са част от цивилизования свят. Ако ли не да гният там където са. Но междувременно да се анулират всички български паспорти, раздадени на разни северняци.
26
5
 
2
 
! Отговори
Македонец преди 3 часа
До АнонименСамо Guns 'n' Roses
25
4
 
8
 
! Отговори
Питам преди 3 часа
Слафчу още ли иска да праща македонски космонавт в Космоса?
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Това което се състояло преди тези години не е нещо с което да се гордеем ние балканците !!!! Избивали са се братски народи ..,.. много жалко е , че циркаджиите го празнуват , а още по жалко е що сърбите го празнуват ...
23
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Бе, кви македонци, кви сърби, кви българи, само METALLICA!!!
22
6
 
9
 
! Отговори
до Христо Христов преди 3 часа
"Първият провал на Фердинанд като главнокомандващ идва през Междусъюзническата война, когато той издава заповед за настъпление срещу бившите си съюзници . Вторият неуспех е, участието на България в Първата световна война на страната на Централните сили. И двата неуспеха водят до две поредни национални катастрофи." ---- Из "История на България и нейните държавници." Та, чия е вината каиш??????
21
1
 
9
 
! Отговори
До Македонец преди 3 часа
Успокоява ме това, че съществува вероятност да си петокласник. Възрастен човек няма как да напише подобно нещо.
20
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Незабавно трябва да се спре издаването на Български паспорти на зомбираните от психиатрията наречена Северна македония. Има само една страна която си съперничи на психично болни събрани на едно място и това е Русия. Северна македония и Русия най големите психиатрии в света.
19
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Няма смисъл от нагнетяване на напрежението. Понятието "режим" се използва когато имаме репресии над народа, а те си го избраха съвсем демократично. Това идва да покаже какво мислят болшеството от македонците. Съответно ние трябва да си вземем поука и без много шум да си водим нужната дипломация и политика. Няма смисъл да се държим като ощипана мома. Ще продължат към ЕС когато спрат с провокациите. Точка.
18
41
 
2
 
! Отговори
Македонец преди 3 часа
Од една страна велите имало омраза кон Бугарите од руга страна сакате да ве сакаме со сила, па потоа да се затвори границата па после тоа сакате коеидор 8. Просто не знаете што сакате
17
6
 
19
 
! Отговори
Стига трихте преди 3 часа
Неудобни за някого коментари, в които се изразява възмущение и презрение към управляващите в Северна Македония и тяхната гнусна сервилност към окупатора им Сърбия! Не Ви прави чест!
16
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
За там ред няма, както за всеки отделен човек, така и за всеки ялов народ. Глобализация и естествен подбор, това следва, свиквайте.
15
3
 
28
 
! Отговори
до 14 преди 3 часа
'...С България е свършено..." Доста хора назад във вековете го повтаряха това, но България ги надживя. Ще надживее и теб!
14
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Северно македонците са сърби, всичко друго и изтрепано, тези хора са ни врагове. Крайно време е да се спре говоренето за братя и подобни глупости. Нямаме нищо общо с населението там. Спрете паспортите е анулирайте всички раздадени.. П. С. Вижте отношението към сърбите и как е постигнато и ще стане ясно за какво става въпрос