В Сърбия има около сто уахабитски групи с около хиляда членове

Използват се всички средства, за да убият неверник
8 юли 2024 16:45, Елка Василева
15
В Сърбия има около сто уахабитски групи с около хиляда членове
Снимка: архив, БГНЕС

Директорът на сръбската Академия за национална сигурност Драган Симеунович заяви, че когато става дума за екстремистки групи, в Сърбия става въпрос най-вече за привърженици на религиозния екстремизъм, течение сред фундаменталистките интерпретации на исляма, етикетирано като уахабизъм, съобщи Танюг. Симеунович каза, че в Сърбия има около сто уахабитски групировки, а общият брой на екстремистите не надхвърля хиляда души.   

В интервю за днешния брой в. "Политика" той каза, че според оценките те (уахабитите) са съсредоточени най-вече в Рашка област, но ги има и в Белград, Кралево, Нови Сад и други места в Сърбия.  

Коментирайки факта, че религиозният екстремист Милош (Салахудин) Жуйович нападна жандармериста Милош Йевремович с хладно оръжие - арбалет, пред посолството на Израел в Белград, директорът на Академията за национална сигурност каза, че най-новата тенденция в ислямския тероризъм е да се използват всички средства, за да убият неверник, като автомобили, камиони, ножове или брадви, както и оръжия, предназначени за спорт и развлечение, като арбалети.  

Симеунович оцени, че по този начин се разпространява страхът от увеличаване на възможността за насилствени действия сред населението. Той изтъкна, че много държави са увеличили наказанията за незаконно производство и притежание на оръжие и взривни устройства за по-успешна борба с тероризма, което прави все по-трудно за терористите да се сдобият с огнестрелни оръжия и експлозиви.  
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Засега от мюсюлманите по света съм признал само нашите българските за мирни, честолюбиви и достойни хора. По света е пълно с опасна терористична зараза на мюсюлманска религиозна основа, която се очертава да завладее света и да води конфликтите в следващите векове. Шири се все по-усрешно и използва разединението и глуповатата наивност на християнския свят, който се бие един с друг и се вглежда във врагове между братя християни и евреи. Слепи сме за ислямската секира, която иде като чумна напаст.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 10, показаха джипове с български регистрации в Сирия
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ми,като не са мюсюлмани,докладвайте ги на кварталните,те има къде да донесат хабера.Не ги крийте
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не само българите не разбират. Сърбите явно също не разбират. Уахабизмът не е ислям. Те истерично искат да бъдат наричани мюсюлмани, но не са. Навремето дори главният мюфтия на Мека го беше казал, че не са. В наши дни обаче, това е официална религиозна доктрина на редица богати държави в Близкия изток и "залива". В това число на Катар и Саудитска Арабия, които особено СА е съюзник на Израел. Грешни са им изводите и анализите на сърбите.
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 2 месеца
С дълбока благодарност на САЩ и НАТО....Честито на Сърбите за културната диверсификация ! Добре че се отърваха от ''ужасния_диктатор'' Слобо, иначе това 'щастие' щеше да ги подмине..?!
10
5
 
9
 
! Отговори
Вечна слава на ДС преди 2 месеца
Нито един български мюсюлманин не замина да се бие за ИДИЛ. Това е защото десетилетия наред, органите за вътрешна сигурност на НРБ, неуморно, всеобхватно и компетентно изпълняваха своят дълг пред Родината и цивилизационна задача сред това население!
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами право на свобода на мнение! Някоо искат да живеят, други не искат някои да живеят и така...
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Франция и Белгия и Германия са милиони такива в шенгена.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искаха да ни вкарат в шенгена без граница а
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тенденията е екстремистите да са от имотни семейства. Видяхме го предо години в Скандинавия, същото е и в Дагестан, въпреки че по БНТ казаха, че били бедни. Съвсем не отговаря на истината, И проблемът е именно в радикализацията на имотни и задоволени хора, Те не убиват заради пари или поради сляпа наивност.
5
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И после нямало американци в Сърбия, а!?
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Просто ги екзекутирайте в някое дере и нахланете дивите прасета!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
затова Кадиров е сменил мястото на барикадата, от борец срещу Русия потърсил нейното покровителство, защото в страната навлизат уахабитите като в Ирак, Сирия и Афганистан
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
с тези инвестиции от СА
1
2
 
12
 
! Отговори
История даге преди 2 месеца
Тая секта е създадена в Лондон преди над век и полвина за борба с Османската империя с лозунга : " Османците не са праведни , много им е слаб исляма -вдигайте се на бунт , че отиде религията". После са използвани срещу самите араби, Иран и срещу СССР. Последно време са използвани в Сирия и Ирак като 98% от жертвите на уахабизма са мюсулмани.