Мицкоски разкритикува българската пропаганда в Албания

Там имало повече българи, отколкото в РСМ
4 юли 2024 16:29, Нели Христова
109
 Мицкоски разкритикува българската пропаганда в Албания
Снимка: БГНЕС

Българската пропаганда в Албания просто заема „освободеното от правителството на СДСМ и ДСИ пространство“.

Това заяви премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски в отговор на въпрос, свързан с резултатите от преброяването на населението в Албания.

„Тази асимилаторска политика на източния ни съсед не е само по отношение на македонците (...). Там (в Албания) има три пъти повече българи, отколкото тук (в Северна Македония), сега е интересно да видим дали ще има искане (българите в Албания) да влязат в конституцията, след като тук искат да са в конституцията, иначе не виждам логиката“, каза Християн Мицкоски.

Според преброяването в Албания живеят 2281 македонци, което е повече от половината по-малко в сравнение с преброяването през 2011 г. Македонските представители в страната претендират, че в "Албания живеят над 100 хиляди македонци". Гръцките представители също не признават представените 23 485 лица от гръцки етнос. Те твърдят, че в страната живеят около 400 хиляди гърци, основно заселени в южната част на страната.

В реакцията на гръцкото сдружение "Омония" се посочва, че данните за религиозната принадлежност са манипулация - броят на православните християни също е по-висок от посочения.

Българското население в страната е 7057 души - 3691 мъже и 3366 жени, съобщи Националния статистически институт INSTAT.

Обвиненията за фалшифицирани данни бяха отхвърлени от директора на INSTAT Елза Дули, която каза, че преброяването е било прозрачно и проведено според международните стандарти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Там (в Албания) има три пъти повече българи, отколкото тук (в Северна Македония)"-----------------Следвайки простата логика, концентрацията на българи трябва да е в пъти по-голяма в РСМ, колкото повече се приближаваме към България.
44
4
 
18
 
! Отговори
Северджанъм преди 3 месеца
Македонизма си отива и път назад няма
43
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този съвсем е превъртял
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Албания нали са признати за малцинство. Твърде много съвпадения вече станаха и история и език и църква и то в Албания и в РСМ явно не е това което говори Мицкоски за античните маке. Когато седне да помисли трябва се види как в РСМ са се появили бг и как маке, защото маке не говорат амтичен македонски език.
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Граф Промоций Напротив! Мицкоски е като нашето ИТН.
40
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колко македонци са доказали българския си произход в България, преди да вземат Бг-паспорт? Мицкоски да се обърне към тях и да ги попита как така имат български произход. Има и една негова министърка, която е направила същото. Тя ще обясни ли най-сетне как така е с български произход, а македонка наследничка на древния македонски народ. Това може да се случи само ако древният македонски народ всъщност е българския народ, което между другото не е далеч от истината, но друга тема хахаха
39
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ненавиждат ни макетата и това си е. Даже тези в Петрич и Благоевград ни гледат отвисоко. Щото сме много готини, сигур.
38
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
северомакетата са истински фашисти, искат да унищожат българите в сев.мак-я, с омраза и лъжи до никъде няма да стигнат обаче, по-добре да не се натискат за ЕС, сърбия още не им е разрешила, първо тя иска да влезе
37
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мицко да свиква.Ще има повече такива изненади и в СМ.Арогантноста и фалшивото самочуствие води до това.
36
5
 
6
 
! Отговори
Граф Промоций преди 3 месеца
Тези нови македонски политичари изглеждат като да са от ПП. Същата омазнена простопатия на лицето с претенции за компетенции.
35
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мицко вземи си душ и ставаш чист БЪЛГАРИН!
34
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мицко, у вас над 150 000 са казали, че имат български корени. Така, че сърбин грозен, бегай у лево. А тия 4 000 в Албания, които са казали, че са макета, следващото преброяване и те ще се пишат българи. Защото вие макетата все повече се изолирате.
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хахахахаа.Мицко Крстич си мисли,че Албания му е задния двор да си прави каквото си иска. В СМ българското самосъзнание се подтиска,охулва,напада и се осмива.За това много хора го крият.Там е опасно да си българин.В Албания не учат фалшивата история на СМ и я няма държавната репресивна машина ,която унищожава всичко българско,за да променя идентичноста на хората.И така изведнъж картината се изяснява и нелогичното"според Мицкоски" става много логично и закономерно.
32
2
 
9
 
! Отговори
Нема маке нема нищо преди 3 месеца
До gemini Клоун мЪкедонски. Голяма мъка сте смешници несъществуващи.
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Никой не може да мрази повече от ренегатите и еничарите.
30
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Македонците правят нечувани поразии в България. Бойко Методиев изкърти България от корен, а мицкоски се надяваше пак той да е начело, ама нейсе. Македонизмът в България замира...
29
2
 
11
 
! Отговори
Кукуригу преди 3 месеца
Че повече са, това топла вода за откриване ли е? В Албания, при все добросъседски признавания на македонско малцинство и отказ на социалистическа България да смята тия хора за българи, каквито са били дотогава, оня натиск от СФРЮ и РСМ не го е имало все пак.
28
2
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 3 месеца
Грам не ми пука за бившите българи в Сев. Македония. Не бих дал 1 ст. за тях, ако ще да умират от глад или да ги колят албанците.
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Държавица с население колкото София,а може и по-малко,седнала да се ежи и надува перки срещу по-големият си брат.Айде малко по-кротко,че скоро ЕС няма да видите.
26
2
 
13
 
! Отговори
До Танас Войводата преди 3 месеца
Я пак... кое да признае? Честно, всеки път като чета новина свързана с вас рева от смях, ама рева ти казвам. Вие сте такава човешка пародия...