Мицотакис размаха пръст и заплаши европътя на Скопие

"Когато дърпаш въжето, трябва да си готов да го скъсаш"
25 май 2024 21:19, Александър Попов
78
Мицотакис размаха пръст и заплаши европътя на Скопие
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис отправи поредно предупреждение към новото ръководство на Северна Македония, че неспазването на Преспанското споразумение с Гърция от 2019 г. ще блокира пътя ѝ към членство в ЕС.

„Когато дърпаш въжето, трябва да си готов да го скъсаш“, каза Мицотакис, цитиран от "Катимерини".

„Ако ръководството на РСМ се отклони от договорения курс, пътят към Европа ще бъде затворен“, добави премиерът и подчерта, че „този път минава през Гърция и през спазването на международното право“.

По време на своята клетва на 12 май новият президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова използва само името "Македония" вместо официалното наименование - Република Северна Македония, в нарушение на Преспанското споразумение.

Договорът бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро от тогавашните външни министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров. Присъстваха и премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
Добре ли сте преди 3 месеца
Значи ние ще излизаме, а ги плашим, че няма да влизат!
8
1
 
5
 
! Отговори
До да ама не преди 3 месеца
Те и Орбан и Фицо са в НАТО, маргинал...
7
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Скопие ще влезне в просперираща БРИКС със Сърбия!
6
1
 
16
 
! Отговори
да, ама не преди 3 месеца
До Анонимен 1 Пудела си ти! А Скопие, ако беше с Русия нямаше да бъде в НАТО и нямаше да забрани полета на руския външен министър Лавров. Опитваш се хитро да предизвикаш симпатии у русофилите към тези кра-ту-ни, ама напразно. Не заслужават нашето уважение! Нито на русофобите, нито на русофилите. Северните са едни из-мекярии на сърбите открай време.
5
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За разлика от нашите пудели, гърците имат в пъти по-голямо влияние в Брюксел и шиптърите край Вардар настъпаха този път мотиката.
4
3
 
33
 
! Отговори
браво на Мицотакис! преди 3 месеца
Слава богу! Намери се кой да им го каже в прав текст. На практика ние имаме огромна полза от тази гръцка реакция. Някой трябваше да плесне през ръцете северните "макета" Забравихме ли палежите на нашите културни центрове в Северната?И как извършителите бяха освобождавани от тамошния "съд". Забравихме ли побоищата на местни хора, само защото се декларират като българи?Забравихме ли забраната да се внасят български книги и конфискуването им на границата.БЛАГОДАРЯ на господин Мицотакис, за намесата
3
2
 
28
 
! Отговори
ЕДИН БЪЛГАРИН преди 3 месеца
НИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДЪРЖИМ ТВЪРДО ЗАЕДНО С ГЪРЦИЯ, СРЕЩУ СКОПСКИТЕ ХИТРЕЦИ
2
24
 
5
 
! Отговори
Нане преди 3 месеца
Тоя па ром, кой го бръсне за слива... Евала на макетата, те доказаха, че са по независими от наща колония.... Дреме им за пропадняляците в юрохея... ===)))
1
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този пудел не разбра ли, че Скопие е с Русия?