Мицотакис размаха пръст и заплаши европътя на Скопие

"Когато дърпаш въжето, трябва да си готов да го скъсаш"
25 май 2024 21:19, Александър Попов
78
Мицотакис размаха пръст и заплаши европътя на Скопие
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис отправи поредно предупреждение към новото ръководство на Северна Македония, че неспазването на Преспанското споразумение с Гърция от 2019 г. ще блокира пътя ѝ към членство в ЕС.

„Когато дърпаш въжето, трябва да си готов да го скъсаш“, каза Мицотакис, цитиран от "Катимерини".

„Ако ръководството на РСМ се отклони от договорения курс, пътят към Европа ще бъде затворен“, добави премиерът и подчерта, че „този път минава през Гърция и през спазването на международното право“.

По време на своята клетва на 12 май новият президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова използва само името "Македония" вместо официалното наименование - Република Северна Македония, в нарушение на Преспанското споразумение.

Договорът бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро от тогавашните външни министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров. Присъстваха и премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
1
 
! Отговори
До ами тогава преди 3 месеца
Дървен философ! Можеше да спомена и САЩ, и Китай! Щеше да питаш защо ги споменавам! Русия споменах, защото писах, че Скопие е с нея и не и пука за ЕС!
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Имам чувството, че не искат в ЕС. По-добре им е със Сърбия и Русия.
27
1
 
7
 
! Отговори
Модерен ляв преди 3 месеца
Като нямаш кинти, няма да решаваш!
26
1
 
3
 
! Отговори
ами тогава преди 3 месеца
До До хитрягата ама не. ЩОМ не ти дреме за Русия, тогава за какво я споменаваш? По какъв повод? Опитваш се да предизвикаш симпатии в тъй наречените русофили към Северната? ТУК В ТОЗИ САЙТ ИМА ЕДНО АКТИВНО "МАКЕДОНСКО" ЛОБИ, което използва всякакви манипулации за да предизвика симпатии и съчувствие към Северната. Въпреки золумите които се вършат край Вардар. И въпреки открито просръбската политика на Скопие. Много пъти съм чел "Нова Македония", няма съмнение, че са отявлени сърбомани
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Искат хем в ЕС, хем да не спазват правилата. Ей затуй тъгуват по Тито и Югославия.
24
2
 
3
 
! Отговори
До да ама не преди 3 месеца
От право на вето за всичко, какви привилегии повече искаш? Какъв диктат те гони? Напротив, прекаляват с,, демокрацията"! За това се напълни с мигранти!
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До да, ама не Че ЕС е точно империя а не съюс ако не си разбрал. Който има повече пара командва.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЕС е гола вода, а балканите сме утайката и! Делиорман!
21
2
 
5
 
! Отговори
да, ама не преди 3 месеца
До До да ама Явно ти наистина имаш огромен проблем с мисленето. Аз не съм казал, че не харесвам Евросъюза. И съм за Евросъюза. Но съм против диктата на някои брюкселски чиновници. Ако Унгария и Словакия са критикувани, че отстоявали националните си интереси, тогава по какво Брюксел се различава от Москва на бившия СССР? Питам те! Аз съм за Евросъюз в който се чува и думата на малките държави като България, Унгария, Чехия и Словакия. А не Германия и Франция да спускат отгоре заповеди и команди.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До да, ама не България сама си е виновна че е пропаднала от пропаднали политици. Шом не могат да върнат даже мала Македония какви политици са изобщо бг като те съсипаха и бг и неслучайно маке се дърпат от нас, че ще ги сполети и тях
19
1
 
2
 
! Отговори
До хитрягата ама не преди 3 месеца
Защо мислиш, че всички правим внушения, като теб? Търся логика в заплахите към Скопие! Много ми дреме за ЕС, Русия и Македония!
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До да, ама не Не могат да идат със Сърбия вече защото албанете ще сцепат северна северна Македония към Косов.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До да, ама не Унгария са колония на Германия а преди и на Австрия. Каквото има кажат това прават. Ако не беше Сталин щеха да са в Сърбия сега .
16
0
 
5
 
! Отговори
да, ама не преди 3 месеца
До До да ама не Номер едно, хитрягата се опитва да предизвика симпатии у русофилите към северните, като им внушава че макетата били русофили. Сърбофили да, такива са! Речите на сръбския президент са редовно отпечатвани в "Нова македония" и други техни вестници. В пресата има голяма тъга и носталгия към бившата Югославия. Русия почти не ги интерсува. Само дали ще застане на тяхна страна и ще им даде някаква дипломатическа подкрепа. Но основно погледът им е насочен към Сърбия. Пишат с любов за нея
15
2
 
2
 
! Отговори
До да ама преди 3 месеца
Като не харесваш ЕС, защо македонците трябва да искат да влизат? Явно напъването ти да мислиш, действа обратно!
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо мисли, че веднъж влезли в ЕС, БЮРМ няма тогава да излъжат за името? За тях договорите не значат нищо. В деня, в който влязат в ЕС ще нарушат всички договори и пак ще направят този трик с името.
13
4
 
5
 
! Отговори
ДА ВЪРВЯТ В ЕВРАЗИЯ преди 3 месеца
ПОПЪТНО ДА ВЗЕМАТ И РУZКИТЕ ПАРТИИ ОТ БЪЛГАРИЯ...... НАТАМ СИ ГИ ТЕГЛИ КОРЕНА...
12
3
 
7
 
! Отговори
да, ама не преди 3 месеца
До До да ама не Напъни си малко сивото вещество, щото нещо мисленето не ти се удава. Унгария и Словакия защитават своите национални интереси. Особено унгарците, които винаги са били бунтари (1848 г, 1956 г) и не са позволявали някой, някоя голяма сила (било то Виена,Москва и СССР или Брюксел и еврокомисията) да им диктува какво да правят в собствената си страна, с кого да търгуват и с кого да поддържат дипломатически отношения. Явно ти си от типа "из-мекяри" на диктата от Брюксел и сам се издаде
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мицотакис адекватно реагира ами нашите какво се ослушват. Скопските тарикати накрая ще ги приютят във велика Албания.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лисугер е гръка и той не признава че населението там е бг както скопните и сръпските яничере. Папата също се направи на тапа, че бг азбуката е бг а приема че е и маке пред ЕС.