Трикове за намаляване на сметките в дома

Сметнете разходите за ресторанти
14 юли 2023 20:22, Михаела Лазарова
7
Трикове за намаляване на сметките в дома
Снимка: Istock

Със сигурност сте изпадали в ситуация, в която с почуда установявате, че месечните ви сметки надхвърлят очакванията ви. Тогава започвате да се питате откъде идва тази сума. Когато говорим за пазаруване, можем да кажем същото – често пъти на излизане от магазина поглеждаме касовия бон, за да видим „Какво толкова взехме?“ Именно затова, в следващите редове ще ви предложим няколко лесни трика, с които да намалите сметките в домакинството и да спестите пари. Ето ги и тях:

Записвайте разходите си

В края на месеца, ако се опитате да сметнете похарчената сума за сметки, пазар и услуги вероятно ще изпитате затруднение. Със сигурност няма да успеете да си спомните къде точно е отишъл всеки лев. Затова се опитайте да водите по-детайлни бележки на похарчените суми. Така ще можете да видите черно на бяло къде точно и за какво са отишли парите ви.

Не плащайте за услуги, които не използвате

Инсталирано платено приложение за четене и слушане на книги, карта за фитнеса (която не използвате) – помислете за всички подобни услуги, които реално не използвате или поне не толкова, колкото бихте желали.

Спестете от книги

Този трик напомня на предишния, но с обратен знак – ако сте любител на четенето, но бюджетът ви не позволява да отделяте суми за няколко книги месечно, обмислете дали не е по-добър вариант да си инсталирате приложение за четене и слушане на книги. Или пък си направете карта за местната библиотека. Едногодишната такса за повечето библиотеки в страната рядко надвишава сумата от 10 лв. Така на цената на една книга ще имате достъп до хиляди заглавия, при това не само на вашия език.

Намалете разходите

Ако ви е невъзможно да пестите с бюджета, с който разполагате в момента, тогава може би е добре да помислите как да намалите разходите. Обърнете внимание дали не харчите прекалено много за занимания, които не са жизненоважни – като например хранене навън или пък развлечения. За да не ограничавате социалния си живот, можете да помислите за следните алтернативи:

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
ЧСИ 828 преди 9 месеца
до ***: Това са само леки предупреждения, Номер 828 да върне откраднатото преди да ида и да му отскубна главата!
2
0
 
3
 
! Отговори
Кръчмар преди 9 месеца
Щом имаш толкова разходи за ресторант, че да се налага да ги смяташ, значи доста си си надвил на масрафа при тези цени! Хайде малко по-сериозно. Тези които едвам свързват двата края едва ли през вечер обикалят моловете и се хранят по центъра...
1
0
 
0
 
! Отговори
Увеличете приходите преди 9 месеца
Как да стане?Ако сте пенсионери или работещи държавна работа,и да разчитате на мъдрите ни управляващи,няма как да стане.Защо?Защото фискът не издържа,и щом има хипер заплати за висшите държавни хора,няма как да има за обикновените хора.Разликата мин(ние) и макс(те) е десетки пъти.Значи-закриване на десетките непотребни институции,комисии,фондове и пр.хранилки за наши хора;редукция броя на чиновниците;разлика мин/макс заплати до 10 пъти.Тъй като няма кой да го направи-правим протести.