Предложение на Google: Да пишем на... "Балкански ромски" (България)?!

Клавиатурата за въвеждане на Google предлага интересна възможност за избор на език
20 дек 2018 11:00,
162
Предложение на Google: Да пишем на... "Балкански ромски" (България)?!
Снимка:: мРепортер

Скандално предложение на езиковите настройки на Google разгневи част от потребителите в мрежата.

Наш читател ни сигнализира за интересно предложение от страна на клавиатурата на Google Gboard.

След наша проверка установихме, че за език на въвеждане може да бъде избран – "Балкански ромски (България)" или пък "Балкански ромски (Македония)".

"Не знам ромския да има установена писменост и граматика, та по тая логика да пуснат шопски, врачански и пр. диалекти. Има много доводи против, но най-важното е обидното от гледна точка на кирилицата, която е страшно да бъде наречена ромска", написа нашия читател в рубриката "мРепортер".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кой ще го ползва този език? Те тъй или иначе са неграмотни, по всички езици.
73
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако въобще на някого му пука ще я бъде ли България, трябва да се започне със спасяването на българския език.На първо място, бг - ят език да се изучава първата година задължително във всяка специалност във вузовете: правоговор, граматика, правопис, диктовки, писма, молби и т. н. Белким се почне правилно писане на слетите думи и на глаголите в свършен и несвършен вид. И белким се научи най-после пълният член, чиято правилна употреба е именно особеният белег за грамотност и мислещ интелект.
72
0
 
11
 
! Отговори
Мингян преди 5 години
Грешите.В зората на Демокрацията Министерството на Просветата създаде учебник по Ромски език,и се опита да го въведе в Образователната ни система като допълнителен език,но нещо не се получи,и учебниците отидоха на ,,Хартиена База'' за преработка.Имах два,единият го подарих,а другият учебник се запиля някъде по провинцията сигурно.От МП ще бъдат доволни на новата клавиатура.Помня как първият порнографски вестник се печаташе от синът на Министърката на Културата,лично под нейна егида.Днес същото.
71
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Незнаенето на българския правопис и правоговор в България и афишираната с високо и отблъскващо самочувствие от всички бг медии и претенциозни бг институции полуграмотност по официалния ни език налагат да се създаде Министерство за бг език. Крайно наложително е предвид взелата вече застрашителни размери неграмотност не само сред учащите се, а и нашироко сред уж научни и пишман научни и водещи публични фигури. Накратко, положението е бетер от т. нар. ромска неграмотност. Закъде сме?
70
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво му е скандалното, просто авторът не е знаел, че ромският (романес) няма писменост. Иначе пише балкански ромски, защото диалектът силно се напасва на езиците на място и ромските диалекти в различни държави са много различни. Има и разлика между България и Македония, защото в Македония се пише не на чиста кирилица, а на смес от кирилица и латиница.
69
1
 
2
 
! Отговори
Видимо доволен преди 5 години
Е ся преди малко к'ва яка гюпка излъзгах...
68
2
 
17
 
! Отговори
Преминаващ преди 5 години
За създаването на каквато и да е писменост е необходимо на първо място ДА СИ ГРАМОТЕН ! Не се притеснявайте толкова на това неграмотно и без никакво желание за ограмотяване племе, че някога ще създаде собствена писменост ! Дори някой друг да им я създаде ... Те са толкова мързеливи, че никога няма да я научат !
67
19
 
12
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 5 години
.... И ква е разликата между ром и българин..... Хахахааааа...Щото аз не виждам такава!СОЦ-а.... Ни направи Равни!
66
8
 
7
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 5 години
Мнооооого *** и просташка провокация към българите!Явно се прави от некой комунист илилевичар, от злоба че Македония влиза в НАТО и ЕС!!Ние сме *** и не разбираме....!
65
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига глупости!Щели да ни завладеят...Това е племе което паразитира върху плодовете на труда на нормалните хора.Ако ни няма нас,и те са загинали.А да сте виждали или чували за швед революционер?!?Нема такова животно!
64
1
 
17
 
! Отговори
АЗ преди 5 години
Ама ромите ще пишат ли?! Сега остава и да започнат да четат...
63
15
 
8
 
! Отговори
тод преди 5 години
Гугъл е крачка напред. Време е ромите да си имат азбука и този който им я предложи ще остане в историята така както са Кирил и М. Какъв е проблема?
62
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъвто сайта такива и "коментарите" ромскогугълски
61
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е кажете КОЙ е взел това решение това да присъства в настройките на гоогле за клавиатура ?
60
1
 
18
 
! Отговори
вЕтъра на ПОДмяната преди 5 години
Преди да се въвежда български ц/иг,./ан/ски в гугъл трябва да се ходи на училище и да се упаржняват да го пишат и четат . Както всички знаем няма желание за интеграция сред ци/г/ани../те, но се работи усърдно българите да станем като тях .Интеграция на обратно.
59
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами тогава Google да добавят и следната опция за потребителите в САЩ:US Afro american (English)Що за простотии? Кога poмитe са имали своя писменост, че да се добавя като клавиатура?
58
2
 
9
 
! Отговори
Брей преди 5 години
А има вицепрезиден в Гугъл е българин - Богомил Балкански.
57
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** ИМА НАВСЯКЪДЕ, ДОРИ И В Гугъл.
56
1
 
3
 
! Отговори
Гина преди 5 години
So keres ma bulka!! A ti s tas sigulka sokerdas. Utre linka bulka....tan ta-ra-ka, tan ta-ra-ka....
55
1
 
26
 
! Отговори
bai_jordan преди 5 години
Аз нямам нищо против да пишат на какъвто си искат език, но има една уловка! Това племе е сташно неученолюбиво, те трудно изкласяват 8 клас и при това не им е виновна образователната система в България. Дори и някой да се научи на този така наречен Български(ромски), никой няма да може да му прочете написаното от него!!! Аз съм за образование на всички роми, обаче както се казва "а дано ама надали".