Слънчогледови семки - за баланс на кръвната захар и здраво сърце

Консумацията на слънчогледови семена от бременни жени е много важна
25 май 2023 10:00, Михаела Лазарова
4
Слънчогледови семки - за баланс на кръвната захар и здраво сърце
Снимка: Istock

Слънчогледовите семки са един от най-разпространените видове семена. Това е и причината да не им обръщаме толкова сериозно внимание. Много хора ги възприемат като обикновена занимавка по време на разходка в парка, на футболен мач или просто когато гледате телевизия.

Но слънчогледовото семе всъщност е изключително здравословно. То ще ви изненада с многобройните си неочаквани ползи, за които не сте подозирали.

За здрава и красива кожа

Слънчогледовите семки са изключително полезни за кожата. Те са много богати на витамин Е, който е един от най-мощните антиоксиданти за сияеща, млада и свежа кожа. Той има свойството да предпазва от слънчевите лъчи, да ускорява обмяната на кожните клетки и тяхната регенерация и да забавя стареенето.

Мощни противовъзпалителни свойства

Витамин Е в слънчогледовото семе има много силни противовъзпалителни свойства. Той намалява уврежданията в кожата, акнето, но и действа противовъзпалително във всички тъкани в организма.

По тази причина, както и заради наличието на мастни киселини в слънчогледовите семки, те намаляват холестерола, кръвната захар и дори потискат симптомите при някои хронични заболявания, като ревматоиден артрит, астма.

За здрава сърдечносъдова система

Тъй като витамин Е и мастните киселини в слънчогледовите семки имат намаляващи холестерола свойства и ефекти, те са изключително полезни за сърдечносъдовата система.

Слънчогледовите семки съдържат мощни противовъзпалителни и антиоксидантни вещества, които се борят със свободните радикали, причиняващи хронични заболявания на сърдечносъдовата система. Консумацията им може да намали кръвното налягане и сърдечносъдовия риск.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мише, а как помагат в секса? Да люпим ли семки, докато го правим?
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Викаш, да люпим семки?
1
5
 
6
 
! Отговори
БубоУчка КЮЧЕК преди 10 месеца
Само брашно от червеи и бръмбари за вас по Брюкселска рецепта.