Защо е важно да поставяме себе си на първо място

Успяваме да постигнем баланс между работа и личен живот
19 фев 2023 16:52, Михаела Лазарова
17
Защо е важно да поставяме себе си на първо място
Снимка: Istock

Как се грижите за себе си? За някои това е сложен въпрос, други биха дали отговор, от който се разбира, че полагат грижи за себе си от време на време. Грижата за себе си не е еднократно събитие! Тя е непрекъснат процес, който е важен и ни помага да бъдем в добро физическо и психическо здраве.

Вероятно всеки има поне по един познат, приятел, роднина, за когото мисли, че този човек в повечето случаи поставя себе си на първо място. Дали има нещо лошо в това, в здравословната доза егоизъм? Не! Защо е важно личните нужди да се поставят на първо място?

Вижте 10 добри причини.

1. Няма как да бъдете полезни на другите, ако не поставяте грижата за себе си на първо място. В противен случай ще се изтощите физически и емоционално.

2. Не всеки би действал като вас. Помислете си колко пъти сте се жертвали или сте правили жестове за приятели, близки, колеги, а когато те е трябвало да направят същото, първо са гледали собствения си интерес. Разочароващо е, нали? Но точно тези случаи ни напомнят защо е важно първо да мислим за себе си.

3. Показвате на хората правилния начин да се отнасят с вас. В повечето случаи другите не оценяват това, че поставяте себе си на второ място и винаги е повод да злоупотребяват с добрината ви. От друга страна, здравословната доза егоизъм от ваша страна ви застрахова срещу манипулатори.

4. Показвате обич към себе си. Знаете ли към кого обикновено сме най-критични и жестоки? Към себе си! Обвиняваме се, самосъжаляваме се, наказваме се с липса на грижи и нездравословни навици. Всичко това ни вреди физически и емоционално.

5. Стресът се отразява негативно на вашето здраве. Вярвате или не, стресът може да причини много физически симптоми. Поставянето на другите на първо място е предпоставка за стрес.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На последно място е най-добре. Няма по-голямо щастие.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 10 Медицината непрекъснато се развива, госпожа. Интересувайте се до къде е стигнала в областта на лечението на вашето заболяване. Поне в ремисия може да бъде, а нищо чудно още да се окаже, че е лечимо. Мислете по този начин и се грижете за себе си. Дано се стабилизирате и заради вас самата, и заради хората, които ви обичат.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приятни сънища на един човек.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До г-та със състояние наречено рак. Болестите са ваша Карма,прегрешения от предишен или тоя живот.Те са пречистващо средство,Великата природа има начини са вкара ученика в правилния път.Духовтата ви неосъзнотост е болест,.И нямаме хаха 1 живот на земята,Имаме много животи в различни тела душата човек не умира Бог не създава нещо което умира.КАК ШЕ УМИРА ЕНИРГИЯ?? КАТО ВИЕ СТЕ ЕНЕРГИЯ. ВРЪЩАНЕ НА ХАРМОНИЯТА МИСЛИ ЧУВСНВА ПЖСТЪПКИ,СЛЪНЧЕВА ВОДА,В-КА С БОГ ПРИРОДАТА,ЛУК,ПРОСТО ХРАНА.ВЯРА.ТОВА Е ЛЕ.
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко си има граници и не трябва да се стига до крайности. Цял живот мислех първо за другите и техните нужди- детето, мъжа, родителите, колегите и на всеки компромис. Сега като съм с рак не съм полезна нито на себе си, нито на другите. А утре като ме няма, те и сами ще се справят. Просто кажете НЕ, поглезете се, обичайте първо себе си ,после другите. Един живот имаме на тази земя.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има смисъл, за да бъдем полезни на тези, които обичаме.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво е "себе си"? Дали човек осъзнава, че сам е НИЩО!!! Че се изгражда единствено и само благодарение на това, че е част от група, общност???? НИКОЕ живо същество от вида човек не може да се научи да говори какъвто и да е човешки език, ако от ранно детство не е в контакт с говорещи хора. Факт. И всичко друго. Текстът е много, ама много елементарен, чак е срамно!
7
1
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Така. Дообре, айде само за момент си представим ако всички поставят себе си на първо място какво ще стане? Още в първите 60 години вероятно ще сме почти изчезнали като вид. Чудно ако Левски е поставял себе си на първо място дали някой днес щеше да знае кой е бил той? Божее какви безумия направо ужаст!
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'Помислете си колко пъти сте се жертвали или сте правили жестове за приятели, близки, колеги, а когато те е трябвало да направят същото, първо са гледали собствения си интерес. Точно тези случаи ни напомнят защо е важно първо да мислим за себе си.' --- точно така! мрази, не обичай ближния! той не ти е ближен, а враг!
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото никак не са малко онези, които те считат за смешен будала, ако си жертвоготовен. Да се грижиш И за себе си, не означава, че си егоист. Гаден егоист е само онзи, който не зачита интересите и чувствата на останалите хора. Не случайно през 18-19 век много философи са писали на тема що е това "здрав егоизъм" (да не пренебрегваш себе си) и по какво той се различава от вредния егоизъм.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Добри сили" написали 10 причини да поставяте себе си на първо място. Същите "добри сили" ще ви напишат толкоз дълга статия и за ролята на колектива за победа на някаква кауза. Ще ви убедят, че не сте хора, ако не направите това, или онова, в зависимост от това, което искат от вас. Иначе на картинката : ку-ха лей-ка полива цветя. Харесва ми картинката.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото Вие сте най- важното във Вашия живот
2
6
 
13
 
! Отговори
Цъ преди 1 година
Прекалената обич към себе си се нарича Егоизъм. Доста разпространено явление. :)))
1
3
 
5
 
! Отговори
Асан преди 1 година
1.Тиквата 2.Корнелия 3.Копейкин :)))