Обвиниха папата в хомофобска обида

Това е станало по време на среща при закрити врати
28 май 2024 11:55, Стела Стоянова
26
Обвиниха папата в хомофобска обида
Снимка БГНЕС, архив

Папа Франциск е казал на италианските епископи да не разрешават на хомосексуални мъже да се обучават за свещеници, съобщи Си Ен Ен.

Два италиански вестника съобщиха, че 87-годишният понтифик е отправил хомофобска обида по време на среща при закрити врата миналата седмица.

Позовавайки се на източници от вътрешността на срещата, вестниците Corriere della Sera и La Repubblica твърдят, че папата е направил коментара по време на среща с италианските епископи на 20 май.

В статиите на вестниците, които бяха преведени от италиански, се твърди, че папата е казал, че в някои от семинариите има "frociaggine" - което се превежда като "педерастия".

Забележките са направени в контекста на предложенията на италианските епископи за промяна на насоките за кандидатите за семинарии.

През 2005 г. Ватиканът постанови, че църквата не може да допусне ръкополагането на мъже, които са активни гейове или имат "дълбоко вкоренени" хомосексуални наклонности. През 2016 г. Франциск потвърди това решение.

Две години по-късно той каза на италианските епископи да не приемат хомосексуални кандидати за свещеници.

По време на своя понтификат папата се опита да предложи по-приветлив подход към ЛГБТК+ католиците. На въпроса за хомосексуалните свещеници той каза "кой съм аз, за да съдя?", а също така предложи възможността свещениците да могат да предлагат неофициални благословии за еднополови двойки.

Вестник Corriere della Sera заяви, че аржентинският папа, който говори италиански като втори език, може би не е осъзнавал колко обиден е бил езикът му, като добави, че забележката е била посрещната с невярващ смях от епископите.

Източник, близък до папата, коментира, че това може да бъде разбрано и така, че в семинариите има "гей климат".

Няма официална стенограма на коментарите поради естеството на срещата при закрити врата. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вече съм фен на папата!
21
0
 
2
 
! Отговори
Стоян Стелий преди 3 месеца
Бухахахахахаха "Gей-климат" мухахахахахахахахахахахаха,това обяснява ясно и категорично какво е "кли3матичен преход" и "глобалното затопляне" :) :) :)
20
0
 
5
 
! Отговори
Атмаджа преди 3 месеца
Либерализмът и демокрацията не бива да се отклоняват от вярата в Бога,морала и добродетелта,"скрити удобно зад маската" на човешките права.
19
1
 
3
 
! Отговори
Атмаджа преди 3 месеца
Ако някой не иска да бъде обект на враждебно отношение,тогава следва да внимава за своите действия,думи и поведение в обществото.Всеки който се опитва да развращава,да заблуждава и да отклонява обществото от вярата,добродетелта и морала не може да очаква "топло посрещане".Ако някой иска да говори за своите предпочитания и вкусове,следва да го прави само сред хора със същите наклонности,а не да се натрапва и препоръчва на всички като "пример за подражание".
18
0
 
4
 
! Отговори
Лагрестин преди 3 месеца
Т.нар."различни" хора не бива да се опитват да моделират другите хора,внушавайки им да следват определен тип поведение,"мода" и т.н.Нямат правото и да принуждават обществото да изучава в детайли техния начин на живот и сексуалност.За това си има специалисти,а ако някой има подобен интерес,той може сам да се обърне към тях.По въпроса с осиновяването и отглеждането на деца също следва да се има предвид,че детето има голяма вероятност да усвои онзи модел на поведение,който имат осиновителите му.
17
1
 
4
 
! Отговори
Лагрестин преди 3 месеца
На всеки трябва да му стане ясно,че освен права човек има и задължения.От една страна,различните не бива да бъдат подигравани и преследвани,но от друга - самите те нямат право публични демонстрации поощряващи даден порок.Развратът,както и всяко отклоняващо се от морала,добродетелта и вярата,следва да не се толерира.Ако човек иска да живее по свои си правила,тогава следва да не ги натрапва публично и най-нахално на другите,щом те се разминават с общоприетите морални норми.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В "добро" време живеем, на кой каквото не му хареса, веднага го обявява за хомофобия, дискриминация, език на омраза и още куп подобни, предоставени ни от либералното ни общество.
15
0
 
8
 
! Отговори
Гризел преди 3 месеца
Няма какво да го обвиняват,човекът е напълно прав.В Писанията и посланията ясно е писано,че всеки свещеник и епископ трябва да е морален,с добро име в обществото и т.н.Също така,църквата не е някакъв бордей или увеселителен клуб,за да се съобразява с очакванията на разни покварени хора.Божието учение трябва да се пази от изопачаване и местата където се събират вярващите следва да се пазят от всякаква поквара,за да не заприличват на езически събрания.
14
0
 
0
 
! Отговори
Митрополит Ники преди 3 месеца
Ако си обратен ти, противоположен, в православните среди, си ръкоположен!
13
0
 
12
 
! Отговори
стига бе преди 3 месеца
Как само извъртате нещата. Не е обидил никой. Нали ония искат свобода, демокрация и свободно изразяване. Да се определят или да не се определят като еди какви си. Папата е казал да не бъдат обучавани за свещеници пИииидали, пееразззи, защото има прекалено много в определени семинарии. Сигурно е наясно и е информиран, така че защо се обиждат от истината? И ако не сте наясно, вие сте да ни информирате, а не да ни манипулирате.
12
0
 
4
 
! Отговори
казал това преди 3 месеца
По време на частната среща преди една седмица 87-годишният понтифик е използвал термина "frociaggine", който се превежда свободно на английски като "faggots" или "poofs" и на български като "*** или ***".Твърди се, че той е казал на италианските епископи да не позволяват на хомосексуални мъже да се обучават за свещеници, отбелязва Corriere della *** като се аргументирал, че в някои семинарии вече има "твърде много "'frociaggine".
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Цитат:/Папа Франциск е казал на италианските епископи да не разрешават на хомосексуални мъже да се обучават за свещеници, съобщи Си Ен Ен./ Е ако и в религията се допуснат масово и проповядват онова, в което са ориентирани, какво ще стане. Ако пастора води ста-дото по неговия път, то не след дълго няма да има ста-до.:))
10
0
 
13
 
! Отговори
Аз преди 3 месеца
Значи през 2005 г. може, а през 2024 г. - не може. Нека сега да видим къде се обърка (обърна) идеологията на християнството! Аз мисля, че основно за това са "виновни" "модерните" сбъркани управници на "модерните" държави, които са в основата на различни международни организации и съюзи (ЕС). Държави, в които "различното" не е вече "мода", а идентификация с "престиж" и др. модерни думички. Т. е. колкото сексуално си по-сбъркан, толкова повече се котираш на политическия пазар. Резил, срам и позор!
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нали в свещените християнски книги е казано, че е тежък грях, ако мъж легне с мъж като с жена? Тогава какво искат от папата?
8
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя папа излезе голям пич, решенията му почти винаги са логични и адекватни.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Католическата Църква се бори с всички леви тоталитаризми и идеологии.
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако така натискат папата, то какво остава за нас освен да ни извият врата и да признаем, че Охридската архиепископия е македонска.... Всичко вече е възможно и новата идеология, като един нов комунизъм мачка навред!
5
0
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 3 месеца
Значи признавате че не му е майчин език и пак голямата новина. Ами нормално е да не е много прецизен, но с оглед историята на католическата църква и вековните хо м о насилия е съвсем нормално да се притеснява и да ги реже. И без това любовта в католическата църква не е много разрешена ако искат да си е обичат активно да е извън църквата. Аз съм активен хетеро и не съм свещеник , макар тук да може.
4
11
 
1
 
! Отговори
Гундяев преди 3 месеца
Ние в КГБ нямаме такива проблеми, през цялата си кариера активно ни обучават да сме толерантно приемащи членовете на гейобщността!
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ей ... няма по-нахална *** от долните леви амбриа жи.