В Куба намалява производството на захар

Това се отразява и на автентични кубински ром
10 май 2024 21:22, Инна Ангелова
23
В Куба намалява производството на захар
Снимка: Falkenpost от Pixabay

Реколтата от захар в Куба намалява и стигна най-ниския си обем от 1900 година насам. Това принуждава правителстовто да внася захар, оказвайки натиск и върху местното производство на ром, безалкохолни напитки и лекарства, според официални доклади, двама икономисти и източник от индустрията за ром, предаде Ройтерс.

Президентът Мигел Диас-Канел каза, че държавната индустрия е произвела 71% от планираните 412 хиляди метрични тона, или малко по-малко от 300 хиляди метрични тона, и ще продължи производството и през май. Куба е произвела 350 хиляди метрични тона през последната жътва и докато някои захарни заводи остават отворени, добивите рязко спадат през май с настъпването на горещо и влажно време, придружено от летни дъждове.

"Това означава, че ще трябва да внасяме. По-малко захар означава, че има по-малко сироп и алкохол за различни индустрии и, разбира се, ром", коментира кубинският икономист Омар Евърлини, цитира БТА.

През годините карибската островна държава е била най-големият износител на захар в света. Произвеждала е 8 милиона метрични тона сурова захар през 1989 години, преди разпадането на Съветския съюз да предизвика постоянен спад.

Захарта е основна суровина в Куба, а в страната с нея се използват от производството на алкохол до различни продукти във фармацията.

Спорд Омар Евърлини данните показват, че производството е намаляло с повече от 50% от 2019 г. насам. За това са допринесли също строгите нови санкции на САЩ и пандемията от КОВИД-19, които подриха зависимите от внос валутни приходи на страната и поставиха началото на изтощителна икономическа криза, която продължава и днес.

Кризата се отразаява и на доставките на тор, гориво и други суровини, които са необходими за отглеждане и прибиране на тръстика и резервни части за мелници, опустошавайки реколтата.

В исторически план Куба е консумирала до 700 хиляди метрични тона захар годишно и е изнасяла останалата част. И докато фармацевтични сектор и други индустрии могат да си позволят да внасят суровини на основата на захар, то производителите на ром трябва да използват автентичната кубинска съставка, за да се поддържа идентичността на марката.

За производството на ром цените на алкохола на вътрешния пазар са се повишили с 46%, казва добре познат източник от индустрията, пожелал анонимност. По думите му някои кубински мелници са отворили за кратко този сезон, само за да произвеждат меласа, която може да се дестилира в алкохол за ром, и това наистина е помогнало, но не се доближава до решаването на проблема. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Кубазахарпроизвоство
Още от Русия
Богатите руснаци в безпътица: Западът не ги иска, а в Русия имат проблеми
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
0
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 седмица
Ток и захар може и да нямат, но пък си имат пореден коджа лидер и много солена вода наоколо, да си посолят до насита манджата :). Може и да почнат да изнасят това океанско богатство, я за оранпутанова гомораша, я за брадата ирания, я за мадурина венецуела, я за кимска корея :).
20
1
 
0
 
! Отговори
опетков преди 1 седмица
***, защо ми махна коментара?
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И тия позеленяха:)), ко-му-низъм и зе-лено. Весело ще стане.:))
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоз автомобил на колажа горе, не харчи ли 20 на 100? Ха сега ни запознайте с цените на горивата в Куба. Иначе прясно оцветени сгради, майстори на фотошопа.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Коя е причината, да ни запознаят с проблемите на Куба при производството на захар? Куба не намалява произвоството си, както пише в заглавието, а просто лоша реколта и др. проблеми. Това е "знаково" заглавие. Дава знак на търговците да вдигнат цената на захарта. Някой уведомявал ли ни е преди 2021г. за лоша реколта, че захарта тогава стана 3.00 лева и повече? Тогава сигурно ЕС се грижи за нашата кръвна захар, затова се е получило така.
16
2
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
Не САЩ и КОВИД са виновни а робите ги няма на полето, не искат да работят за жълти стотинки.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ко-му-низъм, со-циа-лизъм, най лошото, което може да се случи на хората. Диктатура, не бива да се допуска.:))
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не яжте захар, не яжте сол, за да сте здрави, ама верно ли.:)) Ами вече не е на мода захарта, била вредна, подсладител-химия е полезен.:)) Е мозакът /и не само/, се нуждае от захар, за да е в добра кондиция, без нея атрофия. :))
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Скоро рашките ще могат да ходят само до Куба и Северна Корея, защото лошият запад ще им натовари 20 000 000 руснаци избягали от Руския просперитет и ще им ги стовари на границите
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Така се строи комунизма другари кубинци, тази година малко захар, догодина още по-малко. Питайте хората минали вече през комунистическия "рай".
11
4
 
15
 
! Отговори
дружбата с рушия преди 1 седмица
води до немотия!!!
10
2
 
14
 
! Отговори
Карибец преди 1 седмица
Отдавна и ром и пури и захар не са запазена марка на Куба!Всички съседни острови правят качествени продукти и евтини .Куба и Пуерто Рико все още са най-добрите в музиката ама мисир джурнал ....
9
10
 
8
 
! Отговори
Знаещ преди 1 седмица
За производство на ром не трябва захар и тръстика а млада ромка!!!Лесно се възпроизвеждат!
8
0
 
16
 
! Отговори
Изаура преди 1 седмица
Да не мислите че е лесно на тръстиката?
7
2
 
6
 
! Отговори
Питащ преди 1 седмица
Що им е шекер кога може и тревица па и бело да произвеждат?Тамън че тровят лошия Запад!
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да си внесът другарката Захарова да ги подслади дано?!
5
11
 
5
 
! Отговори
Дежурен редактор преди 1 седмица
пак неграмотно набързо преведена статия без никакво значение!После що ви викат мисири?
4
4
 
19
 
! Отговори
Развеселен преди 1 седмица
"Това принуждава правителстовто да внася захар" Венецуела и Русия внасят нефт, Куба внася захар. Сега и Алжир като стане комунистически те пък ще внасят пясък :)))
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ама тез живи ли са още, захар кой ти търси вече, отровата за човешкото тяло :)))
2
4
 
17
 
! Отговори
Офф преди 1 седмица
Страшна индустрия. Произвежда само захар.