Лисабон: Португалия да плати за робството и престъпленията

Португалия е транспротирала принудително почти 6 млн. африканци
24 апр 2024 20:11, Елка Василева
33
Лисабон: Португалия да плати за робството и престъпленията
Снимка: архив, БГНЕС

Португалският президент Марсело Ребело де Соуза каза, че Португалия е отговорна за престъпления, извършени през колониалната епоха и за презокеанската търговия с роби, като намекна за нуждата от репарации, предаде Ройтерс.

За повече от четири века поне 12,5 милиона африканци са отвлечени, насилствено транспортирани с кораби от европейски търговци и продадени като роби.

Тези, които оцеляват по време на пътуването, извършват тежка и мъчителна работа в плантации, основно в Бразилия и Карибския басейн, докато други прибират печалбата от труда им.

Португалия е транспротирала принудително почти шест милиона африканци, повече от всяка друга европейска страна, но досега не е успяла да се изправи лице в лице с миналото си, а в училищата се говори малко за ролята на страната в трансатлантическата търговия с роби.

Вместо това колониалната епоха на Португалия, по чието време Ангола, Мозамбик, Бразилия, Кабо Верде, Източен Тимор и части от Индия са португалско владение, често се възприема като източник на гордост.

Ребело де Соуза каза късно снощи на събитие с чуждестранни кореспонденти, че Португалия "поема пълна отговорност“ за неправдите от миналото и че тези престъпления, включително колониалните кланета, имат "цена“.

"Ние трябва да платим цената“, каза той и допълни "Има ли действия, които не са наказани и виновните за тези [действия] не са арестувани? Има ли блага, които са били заграбени и не са били върнати? Нека видим как може да поправим това.“

Идеята за изплащане на репарации или други компенсации за трансатлантическата търговия с роби набира скорост глобално, а има и опити за създаване на специален трибунал по въпроса.

Активисти казват, че репарациите и публичните политики за борба с причинените от португалското минало неравенства, включително системен расизъм, са ключови.

Португалският президент заяви миналата година, че страната му трябва да се извини за колониализма и търговията с роби, но не стигна дотам да поднесе пълно извинение. Соуза каза вчера, че признаването на миналото и поемането на отговорност са по-важни от извинението.

"Да се извиниш е лесната част“, каза Ребело де Соуза.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от Русия
Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Компенсация преди 1 седмица
До 2 ! Казвам се Осман Ахмедов и съм от сърцето на Делиормана-с.Климент(турското му ,истинското му име е Емберлер)Знаят ме в околността като лудия Осман.Ела да си получиш компенсацията от 1млн долара,ще ти дам и нещо отгоре за това,че ни тероризирахте,затваряхте,прогонихте в чужбина,унижавахте...В банковата ти сметка ли ги искаш или в чувалче?Като дойдеш ще ми кажеш,ще се разберем някак си...На изпроводяк ще ги имаш и кадъните!
30
0
 
0
 
! Отговори
До 2 преди 1 седмица
Пари и кадъни за ,,робството" лиии? Една дрянова тояга ще ти подаря аз на тебе! Ама суха,дебела и след това бой по празната ти кра...туна! Само това ще оправи такива като тебе!
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами сега ЕС е същата работа, колко народ отиде да работи като роби в богатите страни. Съсипаха ни заводите, земеделието, животновъдството, Белене и ни затвориха блоковете на АЕЦ за да сме бедни и да тичаме да им работим, а те да се правят на благородни и да прибират бежанци. Лицемерието е огромно. Каква демокрация, каква свобода, като частника не спазва никакви закони за работно време, почивка, заплати, отпуски.
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Урсула да плаща за е.врогейското робство на РъБъ :)))
27
3
 
10
 
! Отговори
До Кърджали преди 1 седмица
Португалците са наложили езика си, защото културата им е била по-напреднала. На Балканите е обратното - завоевателят е носител на по-изостанала култура съответно не е успял да наложи езика си. По същата причина римляните не успяват да наложат латинския като официален сред гърците по време на Античността. По-напредналата култура винаги или налага, или съхранява езика си.
26
5
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 1 седмица
А московците ще платят ли на България че използват кирилица и ще върнат ли Сибир на коренното местно население? Тва с индианците в най-глупавата опорка която съм чувал честно. Каква земя са имали те като са били с лъковете и са гонели животни в гората? Нотариален акт имат ли, съдебна система имали ли са?
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези които са ползвали робите са забогатели най много. Величието на запада е изградено на грабеж, робство, колониализъм... а сега на само сладки демократични приказки.
24
4
 
2
 
! Отговори
Кърджали преди 1 седмица
До До Кърджали Бау *** знаеш ли защо са ви клали във Батак и кой ?
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Айде стига с тези глупости. Такива са били времената тогава. Все едно римляните да се извинят на гърците че са ги завладяли или прабългарите да плащаме репарации на славяните и траките?
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По тази логика всички успели афроамериканци трябва да платят че са им дали възможност да живеят и да се развиват в цивилизацията.
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А Британците са унищобили почти изцяло местното население на Австралия, поне 2 милиона души.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Що не е оня плъх премиер още. Той е от движението ми тоо и ще бъде активен в плащане на суми към Турция, Византия/Гърция и т.н. че сме организирали терористични организации в някои райони и сме ги върнали в бг. Трябва да сме съдени за тероризъм срещу основната власт
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пеевски дазапопвадаплаща за турското робство.
18
3
 
11
 
! Отговори
До Кърджали преди 1 седмица
Индиецо, защо забравяш за кланетата, насилствената ислямизация, завладените земи ? Вие оревахте света за едни сменени имена, а се ослушвате за пет века геноциди и етнически прочиствания.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По - добре ще да е да си ги върнат по родните места в Африка да се запознаят с роднините, за които пеят песни, както боб Марли. А президент чети с репарациите се е пообъркало доста
16
0
 
4
 
! Отговори
ДПС преди 1 седмица
До най големият РОП Бау Гань слет изборите ДПС ще изплати обезщетение на всички които са проспали цели 550 години.
15
0
 
8
 
! Отговори
Туй преди 1 седмица
Вече е супер психарски филм! Съмнява ме, че ще одерат по една кожа още от португалските бачкатори и ще си ги присвоят най-нагло. За парлама може и 5% за някой африкански вожд.
14
2
 
13
 
! Отговори
е като е почнало преди 1 седмица
Американците ще платят ли за геноцида на индианците? И ще им върнат ли историческите земи?
13
21
 
4
 
! Отговори
Kърджали преди 1 седмица
До Анонимен Ти благодари на Османците че си запазил езика и вярата, Всички бивши колони на Португалия официалния език е Португалски а ти Турски знаеш ли ?
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Обединеното кралство и САЩ трябва да фалират ако започнат да плащат. Даже САЩ и в днешни времена трябва да плаща, дори и на България.