САЩ отлагат изпращането на астронавти на Луната за 2026 г.

НАСА не очаква Китай да кацне там преди това
10 яну 2024 10:16, Елка Василева
47
САЩ отлагат изпращането на астронавти на Луната за 2026 г.
Снимка: архив, БГНЕС

НАСА обяви във вторник, че отлага с почти една година своите мисии „Артемис“ (Артемида) до Луната, съобщи АФП.

Това включва мисията „Артемис 3“, чиято цел е да изпрати отново астронавти на Луната за първи път от 1972 г., и „Артемис 2“, по време на която екипаж трябва да обиколи Луната, без да каца там.

„Коригираме нашия график, за да се насочим към „Артемис 2“ през септември 2025 г. и към „Артемс 3“ през септември 2026 г., каза шефът на НАСА Бил Нелсън на пресконференция.

„Артемис 2“ беше предварително планиран за края на 2024 г., а „Артемис 3“ - за края на 2025 г.

„Безопасността е нашият първи приоритет“, каза Бил Нелсън, като посочи, че космическата агенция и партньорите от частната компания се нуждаят от повече време.

Въпреки тези отлагания „наистина не вярвам, че Китай ще кацне (на Луната) преди нас“, каза Бил Нелсън.

Програмата „Артемис“ има за цел да установи трайно присъствие на Луната, за да подготви пътуването на първия екипаж до Марс.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Изнервен "Кога ще спрете с тази тъna конспирация?" - Когато и най-плоските проумеят, че ги лъжат т.е. никога хахаха Като са кацали ШЕСТ пъти досега, защо не пратят пак там хора със същата технология? Еле_ментарно - защото технологията използвана преди 50 години се нарича снимачна площадка хахаха За 50 години можеха колония да направят там, като се има предвид, как се развиват технологиите, а те още не могат да пратят отново хора. Но нищо, наивници винаги ще има, затова и лъж_ата няма да умре.
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Интересно защо не използват същата технология, с която уж няколко пъти са пращали безпроблемно хора до Луната и то още преди 50 и повече години. И половината свят още им вярва, че са стъпвали на Луната хахаха ... роботчета са пращали със сигурност, но човек е силно съмнително. За 50 години трябваше вече екскурзии да предлагат до там, а не да отлагат с десетилетия пращането на космонавти на Луната отново.
38
5
 
1
 
! Отговори
до Христо Христов преди 4 месеца
Може ли по-малко плюнки, че е неприятно! В началото на 70те делегация от НАСА посещава академията на науките на СССР. Общуват с учениците на Корольов. Показват им образци от лунния грунт. Съветските учени се съглавяват, че пробите са идентични с тези, които изпраща съветският луноход. Има и съвместна пресконференция. Просто при нивото на науката по онова време не възможно да се открие още нещо ново на Луната. Затова и прекратяват.
37
3
 
4
 
! Отговори
Американците преди 4 месеца
със сигурност кацнаха на Луната. С "Аполо 17" за първи и последен път.
36
1
 
9
 
! Отговори
До Изнервен преди 4 месеца
Кацали са ШЕСТ ПЪТИ и докарали 1 ТОН лунна почва, а изключително ценния хелий 3 и още куп ценни минерали ги откриха китайците когато ходиха ВЕДНЪЖ до Луната. И как, ми обясни ШЕСТ ПЪТИ да претендераш че правиш нещо а после със зор да стигаш дори до МКС. И не ми ги разправяй че "щото било скъпо" .Само като погледнеш икономическото развитие на САЩ през 70-те и 80-те и ще разбереш колко глуппава е тая опорка. Парите никога не са били проблем за САЩ.
35
2
 
6
 
! Отговори
Отлагат, понеже преди 4 месеца
Украйна изяде бюджета за космически програми на САЩ.
34
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 34 "И никой по света не реагира и не отрече, включително руснаците..." - те руснаците и не парадираха, че два пъти са предлагали на германиите да се обединят, и че западняците са отказвали. Не парадираха и с концлагерите за над милион немски войници на Айзенхауер. Просто руснаците си гледат тяхната работа и не се пречкат на другите. Факт.
33
10
 
2
 
! Отговори
Изнервен преди 4 месеца
До Алекс. Кога ще спрете с тази тъna конспирация? Трябва ли да ти напомням, че американците кацнаха 6 (ШЕСТ) пъти на Луната? Искаш да кажеш, че са направили цял сериал ли? И никой по света не реагира и не отрече, включително руснаците, които бяха в жестока космическа (и не само) надпревара със САЩ? Мислиш ли бе, оххлюв съветски, че ако кацането беше фалшиво, руснаците нямаше да го разкрият и разтръбят из целия свят?
32
7
 
3
 
! Отговори
А. Разцветнов преди 4 месеца
Има ли нкояй балък да вярва че съвецкия съюз успено приземи сонда на венера? И как руснята ще докажат въобще че нещо тяхно е кацало на луната или където и да е? Аз например съм сигурен че луна25 се е изгубила някъде по пътя и въобще не е стигнала до луната. Няма сила която може да обори това твърдение. Всички доказателства на руснята не струват пукната копейка, защото са голи думи и фалшиви снимки. Друзята нямат доказателства за противното.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Руски лай-новоз е попречил на ракетата и я е отклонил от орбита! Пак Путин!
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Безспорен факт е, че с допотопната техника и електроника преди 100 г. са качили четирима човека, камери, декори, знамена, луноходи... Само в един модул!!! А сега най-великата космическа сила не може дори да доближи луната... Щели да минат много близо до нея! Сигурно вода ще прекарат за да могат да си мият зъбите...
29
3
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 28 "... взети са проби от лунната повърхност и т.н" - мухахаха... И Ирак имаше ОМП, а руснаците нямаха ракети. То бива да си про'с'т, ама евроатлантиците чупите т'помера! ПП. Руската програма Луна е донесла също камъни от Луната.
28
3
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Първият флаг на Луната НЯМА да е на САЩ. Факт.
27
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Чудна работаХора на Луната са кацали, това е безспорен научен факт, признато от всички - взети са проби от лунната повърхност и т.н. САЩ не са пращали хора на Луната над 50 години, защото е неоправдано скъпо, вместо това доста държави пращат сонди, което е в пъти по-евтино и безопасно. Единствено ако ще се строи база на Луната има смисъл да се изпращат хора, което очевидно планират както САЩ, така и Китай. Китайците също така имат програма за добив на хелий-3.
26
5
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Мухаха. Китаец ще е първият землянин стъпала на Луната. Факт.
25
4
 
8
 
! Отговори
До Джони преди 4 месеца
А американския Иноватор от южноафрикански произход Мъ. ВЗРИВИ ОСЕМ РАКЕТИ ... без дари да стигне околоземна орбита....
24
8
 
4
 
! Отговори
Джони Тест преди 4 месеца
Кремълския гном хвърли 250 млн$ за да забие едно кюмбе наречено луна25 в лунната баластра, а индийците успешно спуснаха луноход за 70 млн$.
23
4
 
13
 
! Отговори
Лунен жител преди 4 месеца
Ето до това води многополовия джеендеризъм и толерасстията ..... МНОГО ПРИКАЗКИ И ХВАЛБИ и никакви действия. Безопасноста била проблем... времето се развалило.... хороскопа на един от астронавтите бил лош за тоя ден.... извънземните забранили полетите до Луната, а ние не искаме да разпалваме Междузвездна война... ша отидем.... ама друг път.
22
7
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
Отлагат.Да кацнеш на Луната,не е като холивудския цирк,който разиграха при предишното "кацане" на Луната.
21
5
 
14
 
! Отговори
Gogo преди 4 месеца
Въпрос на време е да се признае официално, че жив човек не е стъпвал на луната, а и да е стъпвал жив не се е върнал от там. Който вярва в успешните лунни експедиции и забиването на щатския флаг на повърхността преди половин век е наивник. Поредната пропаганда беше луната, сега марс е на дневен ред. Докато целенасочено и систематично убиват планетата и нас, ни залъгват с нагли лъжи. Колкото по-големи лъжите, толкова по-добре... за тях, не за нас.