Японска АЕЦ устояла на триметрово цунами

Вече 203 са жертвите на земетресението
10 яну 2024 09:21, Петър Бойчев
11
Японска АЕЦ устояла на триметрово цунами
Снимка БГНЕС

Триметрови вълни цунами са били регистрирани в атомна електроцентрала в Япония при неотдавнашното земетресение, но не са я повредили, съобщи нейният оператор, предаде АФП. Това напомни за рисковете, свързани с ядрената енергия в Япония 13 години след като цунами разруши съоръжението във Фукушима при една от най-тежките атомни катастрофи в света.

Трусът с магнитуд 7,5 по Рихтер на Нова година и мощните вторични трусове убиха най-малко 203 души в централния регион Ишикава, като изравниха със земята къщи, разрушиха инфраструктурата и оставиха хиляди хора без ток. Цунами с височина до един метър беше регистрирано в близост до централата "Шика" малко след 16:30 ч. на 1 януари, приблизително 20 минути след първоначалния трус, съобщиха от Hokuriku Electric Power.

"Нашият анализ показа, че вълни с височина до три метра са дошли около 17:45 ч.", заяви говорител на енергийната компания пред АФП. Централата се намира на 11 метра над морското равнище и е защитена от четириметрова морска стена, изградена след аварията във Фукушима през 2011 г., каза той, подчертавайки безопасността на централата в Шика.

Анализът на цунамито стана достъпен, след като Hokuriku Electric събра данни от измервателно устройство в морето, което е спряло да предава записите си след земетресението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз мислех, че са три бири!
8
3
 
0
 
! Отговори
ние имаме преди 4 месеца
вълнолом . те имат система за ранно предупреждение . Всичко е отработено и с план за евакуация . Богатите държави имат много внедрени иновации . На 7 по рихтер устояха . С малко пострадали . За сравнение Турска на 4 по рихтер се затрудни много . Огромни разлики .
7
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 6 Да, три стопени реактора.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Три мелтдауна?
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нищо не се разбира!
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Стига са се хвалили щото Фукушима беше преди само 13г. Всички помним!
3
4
 
5
 
! Отговори
Нане преди 4 месеца
На тия жапанци, трябва им се забрани изобщо ядрото... Изтровиха и атмосвера и океан.... ===))) кравите ги бомбандираха, ся им дават негодни технологии... Роби сър...
2
4
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Че тя и Фукушима устоя на 10 метровите вълни, но после дойдоха японските инженери и шефовете им и причиниха три мелтдауна.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това като извинение за Фукушима ли го разправят ? Вълни 3 метра обаче тя на 11 метра височина синджира си иде козата я няма...