Десетки арестувани антимонархисти в Лондон, фенове на Ливърпул освиркваха химна

Коронацията не беше по вкуса на всички британци
7 май 2023 08:28, Нели Христова
34
Десетки арестувани антимонархисти в Лондон, фенове на Ливърпул освиркваха химна
Снимка: БГНЕС

52 ареста на антимонархисти бяха извършени в Лондон по време на коронацията на крал Чарлз III. Фенове на Ливърпул освиркаха химна преди началото на срещата на техния отбор, изсвирен в чест монарха.

Голямото историческо събитие – коронясването на Чарлз III и Камила – явно не бе по вкуса на всички британци, въпреки помпозния и зрелищен спектакъл.

Стотици антимонархисти се събраха на протест на площад "Трафалгар", който бе разрешен от властите при условие, че е мирен. Полицията обаче арестува 52 души под претекст, че протестът е станал деструктивен.

Правозащитни групи определиха арестите като "тревожен акт". Полицията съвсем наскоро получи правомощия да действа срещу протести, за които сметне, че са деструктивни и в нарушение на обществения ред. Сред арестуваните е и Греъм Смит, лидер на антимонархическата група "Република", организирала протеста.

Кадри показват, че Смит и други активисти с фланелки с надпис "Това не е моят крал" са били арестувани, когато са разтоварвали плакати и лозунги близо до трасето на процесията. Полицията заяви, че е иззела "устрoйства за заключване или залепяне“, но протестиращите твърдят, че това са били неща, с които те са искали да закрепят техните плакати. На вчерашните футболни мачове от английската Висша лига преди началото бе свирен националният химн, по случай коронацията, в който се пее "Боже, краля ни пази!", но това не бе прието добре на стадион "Анфийлд" в Ливърпул, където феновете го освиркаха. Феновете на Ливърпул са известни със своята антипатия към управляващата върхушка в страната, включително монархията.

През май миналата година привържениците на отбора също освиркаха химна по време на финала за Купата на футболната асоциация на "Уембли", на който присъства принцът на Уелс - Уилям.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Колко родни подлизурковци се изсипаха в Лондон, че и Сименон бърза,че чак ще се спъне. Тези май не са учили историята, че от англичаните не сме видяли добро. Даже Чърчил ни изтъргува на рашките след войната, но си запази Турция. А тия продажни медии се оср .. аха да дават цял ден коронацията и забравиха, че в България е националин празник.
22
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 11 месеца
Тези от коментарите си припомних приказва от детството хаха. Кралят е гол. Днес ни застават да мълчим за много такива неща и да се правим, че не виждаме. Колко актуално.
21
1
 
6
 
! Отговори
Гъливер преди 11 месеца
24, в Ливърпул мнозинството от днешното население са ирландски преселници. Затова не искат нито крал, нито монархия -- още повече британски (което за тях означава ,,английски"). Ако не знаете какво са правили англичаните в Ирландия, прочетете памфлета на Дж. Суифт, който предложил уж на шега да бъдат унищожени всички ирландци. И бил много учуден, когато общественото мнение прихванало предложението му твърде ентусиазирано.Та така с метрополията и колониите, и досега ...
20
3
 
8
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 11 месеца
Така ми е жал за тоя. Майка му дето го хранеше почина. Сега и работа трябва да почне. Живота му се срина.
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
B Ливърпул по традиция са бунтари, каквито са били Бийтълс. Явно те просто не искат Чарлз за крал, искат Уилям и затова скандират Not my King! И още скандираха Down the crown (свали короната) и бяха много близо до кралския кортеж. Наистина не им прави чест. Все пак англичаните протестират за всичко с което не са съгласни, не са заспало общество като нашето.
18
4
 
17
 
! Отговори
Трайчо преди 11 месеца
По-интересното е защо българските медии излъчваха коронацията половин ден
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На меча с диаманти ли да му се радват. И там ги удари първо ковида после инфлацията
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Колко недемократичо
15
6
 
28
 
! Отговори
Отпадък преди 11 месеца
Упадъчна нация от ал кохолици и самозванци, с народопсихология от колониалното им, експлоататорско минало. И те ще се приземат тежко горките. Дори желаещи да им берат ягодите няма да има.
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е как да е по вкуса на всички британци ? Та погледнете какво *** стои до краля ! Гордият албион има за кралица някаква *** от храсталака ! Но пък какво ли разбираме ние - Лондон има за кмет пакистанец , Англия се ръководи от индиец, кралят....... скоро ще го сменят с черен от Африка!
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Даяна му ивзе сичките функций и медиите само на нея обръщаха внимание и магаренцето се обиди, мейби и майка му Елизабет :)))
12
3
 
28
 
! Отговори
КОРОНАЦИЯТА преди 11 месеца
е обикновена холивудска сапунка, изпълена с шарени като папагали, накъдрени и напудрени статисти, които имитират "любов и уважетние". Цирк UK. Отгоре Риши Сунак ги гледа и им се смее, защото той управлява, а тези даже имотите си (заграбени от всички) не могат да управляват, та наемат други. Като екстра - тотално олигавяне на телевизиите в БГ.
11
3
 
24
 
! Отговори
Опала преди 11 месеца
Има интелигентни хора в опсдналото КРАЛство
10
5
 
15
 
! Отговори
По същество преди 11 месеца
Стотици се събрали , а има арестувани 52-***? Вие май не сте в час. За 52-*** арестувани протестиращите ще да са били по е хиляда или две хиляди.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Aшkoлcyн, kьonooлap...
8
2
 
21
 
! Отговори
Мда преди 11 месеца
Антимонархистите в UK нямат шанс за успех, след като монархията от 30 години се е превърнала в печеливш бизнес с милиарди оборот. От такова нещо никой не се отказва. Виж у нас инкасираме само загуби от горския "цар".
7
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Прави са. Не е средновековие вече. Време е да си ходят аристократите и имуществото да се конфискува за държавата. От монарх полза няма
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В България ако усвиркаш химна ще бъдеш показан с пръст и публично псуван.
5
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хората не искат, една голяма част от данъците им, да отиват за едни лентяи, които са нищо повече от едно риалити шоу
4
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не искат крал Дракула. Искат да ги управлява Сър Сунак и да станат Великопакистания.