Турция започна доставки на газ от находището "Сакария" в Черно море

Турция разполага със залежи от над 700 млрд. куб.м газ
21 апр 2023 08:50, Елка Василева
46
Турция започна доставки на газ от находището "Сакария" в Черно море
Снимка: архив, БГНЕС

По-малко от месец преди президентските и парламентарните избори в Турция на 14 май президентът Реджеп Ердоган официално постави началото на доставки на природен газ през тръбопровод от находището "Сакария" в Черно море.

Той обяви, че за период от един месец от днес всички свързани с мрежата домакинства ще могат да използват безплатно колкото искат газ, а след това в продължение на една година няма да плащат за количества до 25 кубически метра на месец.

Церемонията започна в 20,23 ч. - символично напомняне за навършващия се през тази година един век от създаването на Турската република през 1923 г., предаде БНР.

Находището "Сакария" е от 2020 година, а газопроводът по дъното на морето достига до брега в провинция Зонгулдак - на около 400 километра източно от Истанбул. Първоначално добивът ще е около 10 милиона кубически метра дневно, което ще осигури около 6 процента от потреблението в Турция.

Ердоган отбеляза на церемонията, че когато експлоатацията на кладенците в "Сакария" достигне пълния си капацитет, Турция ще си осигурява сама 30 процента от необходимото й синьо гориво.

Заедно с още едно черноморско находище от миналата година се смята, че Турция разполага със залежи от над 700 милиарда кубически метра газ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията в Т-ция не е от това,че турците не умеят да работят и тьргуват.Умеят и едното и другото.Ето,води се война-всички губят,единствено Турция печели милиони и от двете воюващи страни.Отгоре на това стараейки се да ги помири.От години влагат много милиарди в мега проекти като атомна централа,автобани,тунели,аерогара,военната индустрия...Почне ли вьзврьщаемостта от тези вложения,нещата ще са по други.Икономиката е нещо променливо-има спадове но има и вьзходи.Турция пак ще блесне!!!
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евтин тръбен газ от Турция, не от Русия. Браво.
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При всяко отиване в Ню Йорк,пьк и вьв всички градове на Щатите не може да не забележиш дьлгите опашки предимно от афроамериканци и латино американци пред пунктовете за социално слаби.Такива вече има по целия свят-в икономическа криза сме заради любимите ви братя от руССия.Защо да няма и в Турция?Не се перчим,че сме развита страна,ние сме бьрзо развиваща се!
34
4
 
5
 
! Отговори
ZV преди 1 година
До ха-ха. Забравих... Излез малко от панелката в Люлин да видиш, че има и хубави неща на този свят. Иначе тази злоба ще те довърши.
33
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бьлгарите са досущ като болшевишките си братя от руссията! От памтивека и едните и другите все вият за края на гнилите Европа и Турция,ама те незнайно защо са все още на крак и произвеждат ли произвеждат...Той и прадядо ти в ,,Под игото" с ганьовска увереност беше казал,че ,,Туркия ке падне" ама турците упорити хора,не само паднаха но даже скоро искат да са в десятката на най развитите икономики в света!
32
4
 
4
 
! Отговори
ZV преди 1 година
До ха-ха. Върви да шмъркаш още малко и знаеш ли може и да се сетиш за още нещо.
31
5
 
3
 
! Отговори
ZV преди 1 година
До ха-ха. А това, че не можеш и не умееш нищо друго освен да обиждаш, показва умственият ти капацитет, който се равнява на този на муха.
30
2
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Достатъчно за да заработваш по български сайтове, льольо .!.
29
3
 
14
 
! Отговори
ZV преди 1 година
А българите щото сте много богати. Направо сте Катар на Европа. Едни павета не можете да редите, кибрит не можете да произвеждате, за направата, на които не се изискват много умения и се правите на умни. Смешни сте....
28
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори и в магазините за евтино месо цените са над цените на месото в България. А и не на всеки му се става в 2.00 през нощта за да може да се придвижи до 3.00 до магазина за месо за да си запази ред. Някои хора на опашката казват, че са взели разрешение от работното си място за да закъснеят за работа, за да могат да си купят месо. Като месото не стига за всички. Колкото си по-напред на опашката, толкова шансът ти да си купиш е по-голям. Месото свършва. Идва сутринта един хладилен камион зарежда.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсурд е с тия заливи да нямаме и ние находища на газ! Но когато дърпат в съседите никой няма полза да дърпа газ и у нас щото то е общо находище.... Забавихме се явно...
26
7
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Тези опашки са от липсата на пари льольо! ХА-ХА-ХА-ХААААААААААА!
25
5
 
10
 
! Отговори
ZV преди 1 година
Забрави да споменеш,че тази опашка не е от липса на месо, а това са държавни магазини където продават евтино. А частниците спекулират с цените както и в България. В България ако се направят такива магазини където да се продава евтино ще има километрични опашки. Много си късопаметен и забравяш, че само заради олиото миналата година се избиха хората в Кауфланд. А на черните петъци в САЩ какво става трябва ли да обяснявам?
24
2
 
4
 
! Отговори
Бай медьо дьо ганьоф преди 1 година
Объркал си българите с турците и руснаците, льольо !
23
4
 
8
 
! Отговори
ZV преди 1 година
А да лъжеш българите не се изисква никакъв акъл и умения. Това показват резултатите от всички избори и състоянието на територията.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам сложили минуси на коментара ми за опашката за месо. Ами на факти минуси и да се слагат, не променят фактите.
21
3
 
5
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 1 година
Скоро ще имаме и самолетоносач за излитане на китайски дронове от 69 каурски лв. бройката, които ще се използва и за гмуркане на конове! Търсят се конове и дронове, другото от мен!
20
8
 
5
 
! Отговори
Ченгене парлама преди 1 година
Предизборни парлами, които са същите като следизбоните! Да лъжеш турците не се изисква много акъл ! Да вярваш на една и съща лъжа е задължително да нямаш много акъл !
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 10 ми янките още не са направили ф35 да излитат вертикално, та да ги чакат ли турците?!
18
1
 
2
 
! Отговори
пак и пак преди 1 година
Ако не пълнят морска вода в земните кухини, ще следват земетресения, за жалост.