Швейцария се готви за сериозен недостиг в енергетиката

Реална е опасността да прекарат зимата на тъмно и студено
4 сеп 2022 08:56, Елка Василева
68
Швейцария се готви за сериозен недостиг в енергетиката
Снимка: архив, БГНЕС

С настъпването на отоплителния сезон все повече европейски държави са изправени пред реална опасност да прекарат зимата на тъмно и студено. На ръба на енергийна криза е и Швейцария, която се готви за сериозен недостиг тази година. Страната има иновативни централи, които обаче може и да се окажат недостатъчни, за да покрият нуждите на швейцарците, предаде БНТ.

Ще потъне ли в мрак Швейцария тази зима? Властите в страната се опитват да запазят хладнокръвие, но превантивно да призоват хората да правят икономии.

"Швейцария трябва да си постави за цел да намали потреблението си на газ с 15% по време на зимния период - подобно да държавите от ЕС. Защо го правим ли? Защото сме напълно зависими от газовите доставки от чужбина", заяви Симонета Сомаруга, министър на енергетиката на Швейцария.

Войната в Украйна и напрежението между Запада и Русия извадиха на показ пробойни в швейцарската енергетика. 60% от електричеството в страната се произвежда от водноелектрически централи. Те обаче нямат капацитет да покрият нуждите през зимния сезон.

"Внасяме 30% от енергийните си ресурси - предимно от Германия и Франция. Но тази година това ще бъде по-сложно, защото Германия няма да може да изнася, а Франция затвори половината си атомни електроцентрали", каза Стефан Жену, енергиен експерт.

Швейцария не може да компенсира недостига със собствените си атомни електроцентрали. В страната те са само 4, при това едни от най-старите в Европа. През последните години тук налагат нов тип водноелектрически централи.

В подножието на Монблан между две езера и на дълбочина 600 метра се намира централата Нант дьо Дранс. Строежът ѝ сред скалите отнема 14 години и този месец е време да заработи. Достъпът до нея става през специално изградени 17-километрови тунели в планината. Тук чрез сложна система се изпомпва вода от два водоизточника, която се прелива ту в единия, ту в другия басейн.

"Използваме моментите, в които има по-ниско потребление на ток, за да изпомпваме водата до горния язовир. А в часовете, в които е необходимо повече електричество - сутрин и вечер - пускаме водата обратно към долния язовир през турбините", обясни Робер Глейц, мениджър в енергийна компания.

Така устроената централа може да използва отново и отново водата от един и същи водоизточник и да произвежда електричество винаги, когато е необходимо. Благодарение на огромните тръби с диаметър 7 метра, само за 20 часа може да бъде изпомпвана водата от горния язовир и да бъдат произведени 900 мегавата електричество.

"Има две огромни предимства - първото е, че това е една своеобразна огромна батерия, която може да съхранява енергия, а второто - много бързо и лесно можем да подадем необходимите количества ток към швейцарската мрежа", каза още Робер Глейц.

Този тип централи са иновативни, но недостатъчни и закъснели, смятат експерти.

"Вероятно твърде много сме разчитали на този тип енергия. Концентрирали сме се върху производството на ток от язовирите и сме допуснали да изостанем чувствително в други области като използването на соларни панели например", каза Никола Вюртрих, енергиен експерт.

Едва 5% от електричеството в Швейцария се произвежда от фотоволтаици. Има и едва 40 вятърни турбини. За да стане Швейцария енергийно независима, правителството си е поставило за цел до 2050 г. турбините да бъдат най-малко 750, а върху 1/3 от всички покриви в страната да бъдат поставени соларни панели.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази зима ако е студена няма да ме учуди ако падат правителства, защото сами са се вкарали в такава ситуация.
52
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива статии са мед за тесногръдите русофилски души, даващи на русофила криле че любимата му Русия остава вечен незаобиколим фактор за света. Вярата че Русия е незаобиколим фактор дава основание на русофила и увереност че на Русия е позволено свише да прави каквото си иска без да бъде осъждана за действията си колкото и гнусни да са те. Това е причината Русия винаги да бъде фаворизирана сред русофилството дори когато напада суверенни държави, убива и извършва геноцид над цели народи.
51
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Планински селяни мошеници, банкери мафиоти, перачи на пари. Продават швейцарски ножчета на невъзможни цени заради пране на пари. Кой купува швейцарските им ножчета? Сами ги купуват и унищожават след продажбата за 500 евро.
50
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен с часовници, банково дело, шоколади и други. Тя е най развитата Земеделска страна на световно ниво
49
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швейцария влезе в пазарната икономика. Швейцария имала ПАВЕЦ иновативна, а ние имаме ПАВЕЦ от социализма. Швейцария е пералня за пари на мафията, ще вземат повече комисиона от мафията.
48
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кой му пука за простите часовникари
47
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде вземете решение в крайна сметка. Ще има ли недостиг на газ и електроенергия зимата, или не. Вчера писахте, че хранилищата на Европа са пълни на 80% и сме подготвени. А между другото протестите вече почнаха,а сме само началото на Септември. Първи бяха в Прага, днес е Париж. В Германия от октомври месец улиците ще се охраняват от армията за да няма ескалация на ситуацията.
46
4
 
15
 
! Отговори
Тялото преди 1 година
Смешното е, че ние сме се загрижили за тях повече отколкото те за себе си.От разговорите ми предимно с немци и австрийци, въобще не се впечатляват. Голяма работа, ще имаме студена зима. Не е края на света.
45
9
 
9
 
! Отговори
До 46 преди 1 година
По време на прехваления комунизъм имаше режим на тока в края на 1989 г и то само за три месеца.
44
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия до колкото пишат руските медии само 40% от населението е газифицирано... Т. е. и в Русия доста хора са на тъмно и студено... За това, че там 50% от пътищата са "бездопрожие" (реално път няма, а една изсечена пролука в гората) да не говорим.
43
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Режимът на тока в България само ще покаже на младите как се е живеело по времето на прехваленият комунизъм. Разбира се те няма да разберат как може да се живее така години наред... Те няма да разберат и как може да няма политическа свобода... Как може да нямаш свободата да се обличаш както поискаш... Как може да нямаш свободата да имаш каквато поискаш прическа... Младите просто не вярват, когато им се казва истината за соца, защото те не могат да си представят, че това е възможно... "1984"...
42
5
 
5
 
! Отговори
Архимандрит Груйчо преди 1 година
Африка е енергийното бъдеще на Европа - с това слънцегреене е идеална за фотоволтаици и ел централи, дето ползват нагорещена от слънцето вода
41
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България не вярвам някой да протестира, ако има режим на тока, защото тези които са живели по времето на комунизма са свикнали с режим на тока. А да не говорим, че има сума ти възрастни хора, които мечтаят соца да се върне. И явно като започне пак режим на тока, те ще цъкат с език и с умиление ще казват "Най-накрая соца се върна"...
40
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние в България от времето на комунизма сме свикнали да имаме режим на тока и водата... Явно Птун иска да докара нз западните държави комунистически практики, да ги накара и те да видят какво е комунизъм. Абсурдността е нормална за всички комунисти сатанисти. Путин не прави изключение.
39
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швейцарците протестират срещу дивотиите на ЕК/ЕС. Страната-членка на ЕС Чехия - също.... А БГ - кога?!
38
1
 
25
 
! Отговори
пАри нЕма действайте преди 1 година
Да ядат злато от трезорите и да се топлят с банкноти. Ако има въпроси, да питат.
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най *иновативното отопление" . Е отопление от сградна инсталация. За него още и Българската Академия мисли как да го впише в регистрите Няма уреди за отчитане, има прогнозно отчитане с задължително плащане
36
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правят това, което ние имахме от години и затрихме. Иде реч за ПАВЕЦ Чаира.
35
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иновативните централи ги има още от 1937 г. от оня чичко с мустачките и се наричат на немски Pumpspeicherwerk! Технически недодялки!
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швейцария не се е сетила да вземе метода на България. Отопление от сградна инсталация на монополиста Акционерно Дружество за Централно Отопление И когато нямаш отоплителни тела , както и когато целогодишно си извън страната.